Το νέο μεταγραφικό μήλον της Εριδος

Ο Αγγλος Τζουντ Μπέλιγχαμ και τα εκατομμύρια που θα πέσουν αυτό το καλοκαίρι στα πόδια του

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» είναι μια έκφραση απόλυτα ταιριαστή με το τσουνάμι προσφορών που άρχισε να δέχεται η Μπορούσια Ντόρτμουντ για τα ακριβοθώρητα μάτια του Τζουντ Μπέλιγχαμ, το μήλον της έριδος αυτό το καλοκαίρι για όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

Πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια, ο νεαρός Αγγλος είναι ήδη το πιο καυτό όνομα στο μεταγραφικό παζάρι κι ας μην έχει ακόμα τη λάμψη του Εμπαπέ ή του Χάλαντ, παιδιών που βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά σε ηλικία, φήμη, αξία και ωριμότητα. Η διαφορά είναι ότι η Ντόρτμουντ έχει βγάλει ανεπισήμως πωλητήριο για τον Μπέλιγχαμ και θα τον αποχωριστεί σύντομα με μια γλυκιά αποζημίωση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι άλλοι δύο είναι κλειδαμπαρωμένοι στην Παρί και τη Σίτι αντίστοιχα και για να φύγουν από εκεί, απαιτούνται χρήματα που καμιά άλλη ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να τα διαθέσει.  

Ο Μπέλιγχαμ θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει βγάλει εδώ και πολλά χρόνια το αγγλικό ποδόσφαιρο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω του θα κτιστεί η εθνική Αγγλίας την επόμενη δεκαετία. Θα κλείσει τα 20 του χρόνια τον ερχόμενο Ιούνιο και έχει ήδη προλάβει να πάρει μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, με ζηλευτή επιτυχία που εκτίναξε ακόμη περισσότερο την χρηματιστηριακή του αξία. 

Ανήκει εδώ και τρία χρόνια στην Ντόρτμουντ, η οποία χλευάστηκε από κάποιους όταν έδωσε ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσό για γερμανική ομάδα, προκειμένου να τον αποκτήσει από την Μπέρμιγχαμ πριν κλείσει καν τα 17 του χρόνια. Δεν το ανακοίνωσε ποτέ, θεωρείται όμως σίγουρο ότι έβγαλε από το ταμείο της 25 εκατ. ευρώ, ποσό που ζαλίζει όταν προσφέρεται για ένα παιδί που δεν είχε βάλει ξυράφι στο πρόσωπό του, πήγαινε ακόμα σχολείο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να βγάλει δίπλωμα οδήγησης! 

Ο Τζούντ Μπέλιγχαμ είχε ήδη σπάσει ένα ρεκόρ πριν πάει στη Γερμανία για την Ντόρτμουντ: έπαιξε στην Μπέρμιγχαμ σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών, ρεκόρ που κανείς άλλος παίκτης δεν είχε πλησιάσει στα 142 χρόνια της ιστορίας της. Ρεκόρ έκανε και στο ντεμπούτο του στην Μπορούσια όταν πέτυχε γκολ και έγινε από την πρώτη εμφάνισή του ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

Το νέο μεταγραφικό μήλον της Εριδος-1

Ρεκόρ έχει και με τη φανέλα της Αγγλίας: Επαιξε σε ηλικία 17 ετών και 349 ημερών στο Euro 2020 και έγινε ο πιο μικρός σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.  

Αυτό το παιδί-θαύμα βρίσκεται και επισήμως πλέον στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η Ντόρτμουντ είχε κάνει τον Μάρτιο μια απελπισμένη προσπάθεια να πάρει για τα καλά το πάνω χέρι όταν του πρόσφερε 15 εκατ. ευρώ ετησίως, το μεγαλύτερο ποσό που είχε δώσει ποτέ σε ποδοσφαιριστή της, αρκεί να επεκτείνει το συμβόλαιό του που λήγει σε δύο χρόνια και να βάλει ρήτρα 150 εκατ. ευρώ. Δεν εισέπραξε θετική απάντηση και ακολουθώντας τη λογική του χρηματιστηρίου, αποφάσισε να μην περιμένει κι άλλα limit-up της ανεκτίμητης μετοχής της. Εβγαλε πωλητήριο και οι μνηστήρες άρχισαν να μαζεύονται στην πόρτα της. 

Η Λίβερπουλ ήταν η πρώτη που έκανε επίσημη κίνηση. Πρόσφερε στην Ντόρτμουντ 95 εκατ. ευρώ, πολλά παραπάνω από τα 84,65 εκατ. ευρώ που έδωσε για τον Φαν Ντάικ, την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, αλλά τα αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι την πρόταση την έκανε απλώς για να την κάνει, ξέροντας ότι δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι ο πλειστηριασμός θα φέρει στα ταμεία της Μπορούσια περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ, ποσό εντελώς απαγορευτικό για τον τεχνικό της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ. Δεν θα χάσει χρόνο κυνηγώντας χίμαιρες ο Γερμανός και προτιμά να πάρει με αυτά τα χρήματα δύο χαφ από το πάνω ράφι, ικανούς να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα του. 

Οσο-όσο

Η άτακτη υποχώρηση της Λίβερπουλ με την πρώτη τουφεκιά, έχει εξήγηση. Με το που έγινε γνωστή στο Νησί η κίνησή της, η Μάντσεστερ Σίτι έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους επίδοξους μνηστήρες: θα πληρώσει όσα χρειάζεται! Δεν ακούστηκε αυτό από τον Γκουαρδιόλα ούτε από κάποια επίσημα χείλη. Μια «διαρροή» ήταν αρκετή για να πληροφορηθεί όλη η αγορά ότι η προσφορά της Σίτι δεν έχει ταβάνι και ότι θα πληρώσει όσο-όσο για να κάνει δικό της το μεγαλύτερο ταλέντο που γέννησε στη σύγχρονη εποχή του το αγγλικό ποδόσφαιρο. Και η Λίβερπουλ γνωρίζει καλά ότι θα είναι ουτοπία να πιστέψει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τους «πολίτες», γι’ αυτό και αποσύρθηκε διακριτικά από το προσκήνιο πριν καν στεγνώσει το μελάνι της προσφοράς της. 

Σύμμαχοι της Σίτι είναι και οι γονείς του Μπέλιγχαμ: Εφυγε από κοντά τους σε μια πολύ τρυφερή ηλικία και δεν κρύβουν ότι επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του στην Αγγλία, για να παίξει σε ένα κορυφαίο σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ. Και οι μόνες ομάδες στο Νησί που μπορούν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα για τη μεταγραφή του είναι η Μάντσεστερ Σίτι και η (προβληματική – άρα μη ελκυστική) Τσέλσι, όχι η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ που άλλες εποχές θα μπορούσαν να έχουν το πάνω χέρι. 

Η πρόταση της Λίβερπουλ έπαιξε το ρόλο της «πιστολιάς» που σήμανε την έναρξη της κούρσας για την υπογραφή του Μπέλιγχαμ. Αμέσως μετά ακολούθησε η Μάντσεστερ Σίτι και σχεδόν ταυτόχρονα εμφανίστηκε στο προσκήνιο και η Παρί Σεν Ζερμέν, με γαλλικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι δεν μπήκε στην κούρσα απλά για να μπει, αλλά για να νικήσει. Από την Αγγλία εμφανίστηκε στο προσκήνιο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Τεν Χααγκ να τον θέλει διακαώς. Δεν μπορεί ξεκάθαρα να ακολουθήσει τον τρελό χορό των εκατομμυρίων και ελπίζει μόνο στο… συναίσθημα: πριν πάει στην Ντόρτμουντ, ο Μπέλιγχαμ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Γιουνάιτεντ από τον ίδιο τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, γεγονός που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να τον επηρεάσει συναισθηματικά υπέρ της. 

Το λεπτό σημείο κάθε ιστορίας είναι ο πρωταγωνιστής της, που για έναν περίεργο λόγο, πολλοί πιστεύουν ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει το χρήμα και να υπογράψει στην ομάδα που θα δώσει τα περισσότερα. Στην περίπτωση του Μπέλιγχαμ αυτό δεν μοιάζει και πολύ πιθανό αν πιστέψουμε το πρόσφατο ρεπορτάζ της Bild που αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να πάει σε συλλόγους σεΐχηδων ή δισεκατομμυριούχων, γιατί τους θεωρεί μη ελκυστικούς και «άψυχους». Προτιμά μια ομάδα που συνδυάζει την παράδοση, την ιστορία και την προοπτική για το μέλλον. 

Με αυτή την ανάγνωση, ομάδες όπως η Σίτι, η Τσέλσι και η Παρί πηγαίνουν στην άκρη και εμφανίζεται στο κάδρο καβάλα στο άλογο η… Ρεάλ Μαδρίτης! Εχει την πιο βαριά φανέλα στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη και παραμένει μια ομάδα ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα, με ένα νεανικό κορμό που μπορεί να κατακτήσει τα πάντα τα επόμενα χρόνια. Καιρό τώρα ήταν στο μυαλό του Μπέλιγχαμ ως μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή λένε όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στον νεαρό Αγγλο διεθνή κι αν αληθεύουν τα ποσά που προτίθεται να δώσει, χρίζεται αυτόματα μεγάλο φαβορί! 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ισπανία, η «βασίλισσα» είναι διατεθειμένη να μπει στον πλειστηριασμό με ποσό εκκίνησης τα 100 εκατ. ευρώ συν μπόνους, αλλά και με ένα συμβόλαιο για τον Μπέλιγχαμ ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Ισως να μην μπορέσει να φτάσει στα ίδια ύψη με την προσφορά της Σίτi, της Παρί ή ακόμα και της Τσέλσι, αλλά μοιάζει να κρατά στα χέρια της το πιο ισχυρό χαρτί απ’ όλα: τον ίδιο τον Μπέλιγχαμ! Συνδυάζει όλα όσα επιθυμεί κι αν πιέσει επίμονα προς τα εκεί, πολύ δύσκολα η Μπορούσια Ντόρτμουντ θα μπορέσει να του αλλάξει την πορεία…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT