Ισως μοιάζει με ιεροσυλία, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν είδαν τον Ράφαελ Λεάο να παίρνει την μπάλα κάτω από τη σέντρα και να τρυπάει σαν αφιονισμένο άτι την άμυνα της Νάπολι για να σερβίρει έτοιμο γκολ στον Ολιβιέ Ζιρού, ανέσυραν στη μνήμη τους εκείνο το απίστευτο γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα στο ιστορικό παιχνίδι της Αργεντινής με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986. Σε μια διαδρομή σχεδόν 40 χρόνων από εκείνη τη μαγική στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ελάχιστες φορές γεννήθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο μια φάση που να μοιάζει με το αριστούργημα του Ντιεγκίτο κι αυτή με πρωταγωνιστή τον 24χρονο Πορτογάλο εξτρέμ, είναι σίγουρα μια απ’ αυτές.
Le rush de Leao avant de faire la passe D a Giroud 🤯 pic.twitter.com/svcYQlPDb2
— 𝙶𝙷𝙾𝚄𝙻𝙰𝙼.B 🇸🇳 (@ghoulamba1) April 18, 2023
Δεν είναι φάση καρμπόν – έχει πολλά κοινά στοιχεία και σημαντικές διαφορές, πάντα με κοινό παρονομαστή το όνομα του Ντιέγκο Μαραντόνα και για άλλους λόγους, όχι μόνο λόγω της προφανούς ομοιότητας: έγινε μέσα στο γήπεδο όπου ο Μαραντόνα λατρεύτηκε σαν θεός και έχει το όνομά του, κόντρα στην ομάδα της καρδιάς του, μπροστά στο ίδιο κοινό που τον αγάπησε όσο κανέναν άλλο, σε σημείο να απαρνηθούν οι Ναπολιτάνοι φίλαθλοι την εθνική ομάδα της χώρας τους στον ημιτελικό του Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 και να υποστηρίξουν με θέρμη την Αργεντινή, ελέω του μεγάλου Ντιεγκίτο!
Αυτή η πινελιά της ίντριγκας δίνει πιο πικάντικη γεύση σ’ αυτήν την κούρσα με σπασμένα τα φρένα, όπου ο Λεάο πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή της Μίλαν και την κουβάλησε μέχρι τη μικρή περιοχή των «παρτενοπέι» ντριμπλάροντας τρεις παίκτες (Εντομπελέ, Ντι Λορέντζο, Ραχμάνι) πριν την δώσει στον Ζιρού μπροστά σε άδειο τέρμα, έχοντας και τη μισή ομάδα της Νάπολι στην πλάτη του να τον κυνηγάει και να μην τον φτάνει!
Η ψηφιακή ανάλυση της φάσης έδειξε ότι ο Πορτογάλος εξτρέμ διάνυσε μια απόσταση 78 μέτρων με τη μέγιστη τιμή της ταχύτητάς του να φτάνει τα 34 χλμ την ώρα, επίδοση που για να την κάνει κάποιος κουβαλώντας τόσο πολύ και μια μπάλα στα πόδια, πρέπει να έχει στο αίμα του κάτι από το απίστευτο dna του Γιουσέιν Μπολτ!
Μια βασική διαφορά, θα παρατηρήσει εύκολα κάποιος, είναι ότι στη δική του κούρσα, ο Μαραντόνα τελείωσε μόνος του τη φάση και πέτυχε ένα ιστορικό γκολ, ενώ ο Λεάο «έσπασε» τη μπάλα στον Ζιρού, χρίζοντας εκείνον σκόρερ. Πρόκειται όντως για μια σημαντική διαφορά, αλλά -προσέξτε- μια διαφορά που είναι υπέρ του Λεάο και σε καμία περίπτωση σε βάρος του! Για την αδιαμφισβήτητη κλάση του, εκεί που έφτασε θα ήταν σχετικά εύκολο να πλασάρει τον τερματοφύλακα και να πετύχει αυτός το γκολ, αλλά η επιλογή του ήταν να το σιγουρέψει δίνοντας την μπάλα στον Ζιρού, μόνο του μπροστά στην άδεια εστία.
Το μεγαλείο της στιγμής δεν είναι ο αλτρουισμός του Λεάο, στη λογική ότι με την πάσα του σιγούρεψε, χάριν της ομάδας, ένα πολύ κρίσιμο γκολ ή ότι μια ασίστ κάνει ευτυχισμένους δύο παίκτες και όχι μόνο έναν. Το μεγαλείο είναι ο απόλυτος έλεγχος που διατηρεί ο Πορτογάλος εξτρέμ στη φάση, με αδιάψευστο μάρτυρα τον φωτογραφικό φακό που τον έχει συλλάβει με ένα τεράστιο χαμόγελο ευτυχίας στα χείλη την ώρα της πάσας του στον Ζιρού, επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι λειτούργησε με όλες τις αισθήσεις του σε εγρήγορση και όχι μόνο με το ένστικτο της στιγμής.
Rafael Leão dribbled past the Napoli players and gave an assist to Giroud all while having a smile on his face
Love this guy 😭😭😭 pic.twitter.com/ZkYgl5tLfd
— Janty (@CFC_Janty) April 18, 2023
Δεν είναι εύκολο ούτε καν να το σκεφτείς, πόσο μάλλον να το κάνεις: τρέχει κάποιος μια διαδρομή 78 μέτρων σε έναν προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που είναι στην κόψη του ξυραφιού, περνάει τρεις παίκτες στη σειρά ενώ τον κυνηγάνε άλλοι τόσοι κι αντί να φτάσει αγχωμένος και ξέψυχος στο φινάλε της διαδρομής, διατηρεί τον έλεγχο των κινήσεων και του χώρου στο 100%, επιλέγοντας με μοναδικό στιλ την πιο σωστή λύση που εξασφαλίζει το κρίσιμο γκολ και σε μεγάλο βαθμό μια χρυσή πρόκριση!
Σαν φάση, αυτή η προσπάθεια του Λεάο θυμίζει πολύ και εκείνη την τρελή κούρσα του Γιώργου Δώνη στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 1996, με αντιπάλους τον Αγιαξ με τον Παναθηναϊκό. Το «τρένο» κουβάλησε τη μπάλα περίπου την ίδια απόσταση και με ανάλογη ταχύτητα, λίγο πιο κοντά στον άξονα και όχι τόσο πολύ πλάγια, με τη διαφορά ότι δεν βρέθηκε ο ίδιος σε θέση βολής για να έχει τη δυνατότητα να τελειώσει μόνος του τη φάση και ότι χρειάστηκε να κάνει μόνο μια ντρίπλα αντί για τρεις, πριν δώσει την πάσα που έβγαλε τετ α τετ τον Βαζέχα για να σκοράρει.
Εκείνη την κούρσα ο Δώνης την εξαργύρωσε με ένα μυθικό (για την εποχή και τα ελληνικά δεδομένα) συμβόλαιο με τη Μπλάκμπερν, στην οποία υπέγραψε 2-3 μήνες αργότερα, μόλις ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Χρυσό συμβόλαιο περιμένει και τον Λεάο είτε επιλέξει να ενδώσει στο ασφυκτικό πρέσινγκ της Μίλαν και να επεκτείνει τη συνεργασία τους πέραν του 2024, είτε αρνηθεί και την αναγκάσει να τον μοσχοπουλήσει στις ουκ ολίγες ομάδες που ξεροσταλιάζουν έξω από την πόρτα του.
Η Τσέλσι και η Παρί Σεν Ζερμέν είναι οι δύο πιο πλούσιες απ’ αυτές, έτοιμες αμφότερες να προσφέρουν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Είναι μια μεταγραφική ιστορία που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, πολύ πριν απ’ αυτή την τρελή κούρσα του Λεάο στο παιχνίδι με τη Νάπολι που έφερε «μια από τις πιο ωραίες ασίστ που έχω δει στη ζωή μου», όπως δήλωσε εντυπωσιασμένος ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, εκφράζοντας και πολλούς άλλους ανθρώπους με πλούσιες παραστάσεις στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Πολύ καιρό τώρα, ο Λεάο κάνει θραύση με τη φανέλα της Μίλαν και έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο γύρω από τ’ όνομά του, με το παράθυρο να παραμένει ακόμα ανοικτό. Ναι μεν πριν δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι ήλθε σε προφορική συμφωνία με τους «ροσονέρι» για να επεκτείνει το συμβόλαιό του πέραν του 2024, με μια θεαματική αύξηση των αποδοχών του σε 6,5 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ετησίως, αλλά όσο δεν πέφτουν οι υπογραφές, τα πάντα θα είναι ανοικτά.
Κρίσιμο σημείο είναι η δική του απόφαση, καθώς οι δύο άνθρωποι που τον επηρεάζουν άμεσα, έχουν εντελώς διαφορετική οπτική στο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του. Ο Χόρχε Μέντες, ο διάσημος μάνατζερ του, πιστεύει ότι πρέπει να πουληθεί το καλοκαίρι και πιέζει μάλιστα προς την κατεύθυνση της Ρεάλ κι ας έχει η «βασίλισσα» στην ίδια θέση τον Βινίσιους, ενώ ο δικηγόρος του, Τεντ Ντιμβούλα, επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει στη Μίλαν όπου είναι «βασιλιάς», με πολύ καλύτερους, φυσικά, οικονομικούς όρους.
Τα 35 εκατ. ευρώ που είχαν δαπανήσει οι «ροσονέρι» για να τον αποκτήσουν το καλοκαίρι του 2019 από τη Λιλ μόλις έκλεισε τα 20 χρόνια του, μοιάζουν ελάχιστα σε σχέση με την τωρινή του χρηματιστηριακή αξία κι ας χρειάστηκε να προσθέσουν κι άλλα 16,5 εκατ. στον τελικό λογαριασμό για να ξεπληρώσουν αυτοί το ποσό που καταλόγισε το δικαστήριο στον Ράφα Λεάο ως αποζημίωση προς την Σπόρτινγκ Λισαβόνας για τον τρόπο που ανέβηκε στο τρένο της μεγάλης φυγής.
Οπως πολλοί άλλοι παίκτες των «λιονταριών», έσπασε κι αυτός το συμβόλαιό του μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκαν από τους εξαγριωμένους οπαδούς στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ, αλλά παρότι μετρούσε όλες κι όλες μόλις 3 συμμετοχές με τη μεγάλη ομάδα πριν μετακομίσει στη Λιλ στα 19 του, η τιμή του είχε ήδη εκτιναχθεί στα ύψη όταν έφτασε η ώρα να επιδικάσει το δικαστήριο την αποζημίωση.
Το πόσο πιο ψηλά θα σηκωθεί η σκόνη για την υπογραφή του Λεάο θα φανεί σύντομα, ανάλογα με το αν θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τη Μίλαν ή όχι. «Μείωσα το μισθό μου για να ανανεώσει. Τι θέλει, να του δώσω και το σπίτι μου; Να του το δώσω κι αυτό εάν είναι να μείνει» δήλωσε πρόσφατα ο γνωστός ατακαδόρος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς για να δείξει πόσο πολύ επιθυμεί όλος ο οργανισμός της Μίλαν την παραμονή του!
Θα βάλει τελικά ο Ράφα Λεάο την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο; Και καταφατική να είναι η απάντηση, διόλου απίθανο να συνεχιστεί το καλοκαίρι το σίριαλ της μεταγραφής του, σε σαφώς πιο υψηλά νούμερα από τα τωρινά. Είναι πολλοί οι μνηστήρες, πολλά και τα λεφτά, μπορεί να δελεάσουν τους Μιλανέζους. Εάν όχι, σύντομα θα σαλπάρει για άλλο λιμάνι. Η Μίλαν δεν θα τον κρατήσει για να φυλάει στα πόδια του στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και να τον χάσει του χρόνου τζάμπα. Θα του βγάλει πωλητήριο με την τιμή εκκίνησης να ξεκινάει από τα 130 εκατ. ευρώ και να καταλήγει όπου αποφασίσουν να την πάνε τελικά οι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες της Τσέλσι στην κόντρα τους με τους σεΐχηδες της Παρί Σεν Ζερμέν…
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr