Στο τέλος μόνο ένας θα μείνει

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πέτυχαν μεγάλες νίκες σε Τούμπα και «Καραϊσκάκη» αντίστοιχα, και ο τίτλος είναι πλέον μόνο δική τους υπόθεση

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όπως στο «Χαϊλάντερ», όπου στο τέλος μένει μόνο ένας, έτσι και στα πλέι οφ της φετινής συναρπαστικής Σούπερ Λιγκ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «εξολοθρεύουν» έναν – έναν τους αντιπάλους τους και πλέον θα μονομαχήσουν οι δυο τους, όχι για να κερδίσουν την αθανασία όπως ο ήρωας της ταινίας, αλλά τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή.

Οι «πράσινοι» έμειναν ζωντανοί στο θρίλερ της Τούμπας που κράτησε 106’ επικρατώντας με 2-1 του ΠΑΟΚ, ενώ η Ενωση πέρασε εμφατικά από το «Καραϊσκάκη» νικώντας με 3-1 τον Ολυμπιακό σε έναν αγώνα που σημαδεύθηκε από την εισβολή μερίδας οπαδών των γηπεδούχων στον αγωνιστικό χώρο με το τέλος της αναμέτρησης, καθώς και τις έντονες διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις του Ιταλού ρέφερι. Τέλος, ο Αρης πέρασε εύκολα από το «Πανθεσσαλικό», 3-0 τον Βόλο και κρατά στα χέρια του το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Επιβίωσε στο θρίλερ και έμεινε στην κορυφή

Πόσο να απέχει η Κόλαση από τον Παράδεισο; Για τον Παναθηναϊκό, το βράδυ της Κυριακής ένα βήμα. Αυτό που πρόλαβε να κάνει ο Φώτης Ιωαννίδης, πιο γρήγορα από τον Ζίφκοβιτς που τον πάτησε και τον ανέτρεψε μέσα την περιοχή, με αποτέλεσμα το πέναλτι που, μέσω VAR, σωστά έδωσε ο Γερμανός διαιτητής, Ζίμπερτ, στο 90ο λεπτό του συγκλονιστικού αγώνα στην Τούμπα. Πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος ο Ιωαννίδης που το κέρδισε  και έτσι οι «πράσινοι» που είχαν δει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους και για περίπου έξι λεπτά είχαν περάσει την… πόρτα του Αδη να επιστρέψουν επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 2-1 και να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.
Οι παίκτες και των δύο ομάδων μας χάρισαν ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ένα ντέρμπι με ένταση και αγωνία που κράτησαν από το πρώτο μέχρι και το 106ο λεπτό, όταν και ακούστηκε το τελικό σφύριγμα. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προηγηθεί στο 38ο λεπτό με πολύ ωραίο γκολ του Μπερνάρ, με το 1-0 να είναι το σκορ του ημιχρόνου και το οποίο έμοιαζε «φτωχό» με βάση τις ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί σε αυτό το διάστημα.

Στο τέλος μόνο ένας θα μείνει-1
Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΠΑΟΚ ανέβασε την απόδοσή του στο δεύτερο μέρος, όμως παρά την πίεση που άσκησε είδε την ισοφάριση να έρχεται στο 85’ με το δυνατό σουτ του Αουγκούστο μέσα από την περιοχή. Και ενώ όλα έδειχναν ότι αυτό θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι εκπλήξεις έκρυβαν τα περίπου 20 λεπτά που είχε μπροστά του το παιχνίδι.
Αρχικά στο 90΄, ο παίκτης των ειδικών αποστολών φέτος για τον Παναθηναϊκό, ο Φώτης Ιωαννίδης κέρδισε το πέναλτι από τον Ζίβκοβιτς. Ο 23χρονος επιθετικός πήρε στις πλάτες του όλα τα όνειρα των συμπαικτών του και των οπαδών της ομάδας του και δεν λύγισε, καθώς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κοτάρσκι, κάνοντας το 2-1. Όμως το ματς ακόμα δεν είχε τελειώσει. Στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ζίμπερτ έδειξε ξανά  πέναλτι και πάλι σωστά σε ανατροπή του Αουγκούστο από τον Κλεϊνχέισλερ, όμως οι «πράσινοι» σώθηκαν από την πιθανή ισοφάριση, καθώς στο ξεκίνημα της φάσης ο Μπράντον Τόμας, ήταν σε οριακή θέση οφ σάιντ.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Λύρατζης (46’ Βιεϊρίνια), Ίνγκασον, Κάργας, Ρ. Σοάρες (73’ Ελ Καντουρί), Ντάντας (68’ Σβαμπ), Αουγκούστο, Ζίβκοβιτς, Τάισον, Κωνσταντέλιας (83’ Μπίσεσβαρ), Ολιβέιρα (73’ Τόμας)
Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σάντσες (59’ Κώτσιρας), Μάγκνουσον, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Τσέριν (81’ Κλεϊνχέισλερ), Κουρμπέλης, Παλάσιος (59’ Μαντσίνι), Μπερνάρ (81’ Βέρμπιτς), Σπόραρ (70’ Ιωαννίδης).

Κίτρινο πάρτι το Φάληρο

Ηθελε το ντέρμπι και το πήρε. Η ΑΕΚ κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, έφυγε επικρατώντας με 3-1 και συνεχίζει να είναι στην κορυφή μαζί με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως επικρατεί στην ισοβαθμία.
Το πρώτο ημίωρο ανήκε απόλυτα στην ΑΕΚ η οποία έβγαλε μία κυριαρχική εικόνα, σημειώνοντας ένα γκολ και χάνοντας πάρα πολλές ευκαιρίες για να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρό προβάδισμα. Η Ενωση άνοιξε το σκορ στο 7ο λεπτό και είχε άλλες δύο καλές στιγμές με τον Πινέδα στο 21΄και στο Τσούμπερ στο 27’.

Στο τέλος μόνο ένας θα μείνει-2
Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση, είχε τις δικές του καλές στιγμές και τελικά έφερε το ματς στα ίσα στο 64ο λεπτό με κεφαλιά του Μπακαμού έπειτα από σέντρα του Μασούρα.
Η Ενωση βγήκε ξανά μπροστά μετά το 70ο λεπτό και στο 80’ ο Ιταλός διαιτητής, Νταβίντε Μάσα καταλόγισε πέναλτι σε ανατροπή του Βίντα απ’ τον Ρέαμπτσιουκ, το οποίο αμφισβήτησαν έντονα στον Ολυμπιακό, βγάζοντας μάλιστα και επιθετική διαρροή με αποδέκτη ξανά την ΕΠΟ, μετά το τέλος της αναμέτρησης. Ο Λιβάι Γκαρσία ανέλαβε την εκτέλεση στέλνοντας την μπάλα ψηλά κι έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ΑΕΚ στο 82ο λεπτό. Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Μάνταλος με εκπληκτικό πλάσε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως και εδώ οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτύρονται για επιθετικό φάουλ του Άμραμπατ στο ξεκίνημα της φάσης.
Το ματς στιγματίστηκε από τα επεισόδια με το σφύριγμα της λήξης, όταν οπαδοί του Ολυμπιακού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν απειλητικά προς τους ρέφερι, αν και κοντά βρισκόταν οι δυνάμεις της αστυνομίας. Εκτοξεύθηκαν φωτοβολίδες και κροτίδες από την κερκίδα προς τον αγωνιστικό χώρο, ενώ την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης και όλοι οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτύρονταν έντονα για τις φάσεις από τις οποίες προήλθαν τα δύο τελευταία γκολ της ΑΕΚ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζοσέ Ανιγκό): Πασχαλάκης, Ροντινέι (84’ Ανδρούτσος), Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Χουάνγκ, Μπιέλ (51’ Βρουσάι), Βαλμπουενά (51’ Μασούρας), Φορτούνης (84’ Κασάμι), Μπακαμπού (77’ λ.τρ. Ελ Αραμπί).
ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (70’ Γιόνσον), Ελίασον (70’ Άμραμπατ), Γκατσίνοβιτς (84’ Φερνάντες), Πινέδα (89’ Γαλανόπουλος), Τσούμπερ (84’ Μάνταλος), Λιβάι Γκαρσία.

Από τη Μαυριτανία στο Conference

Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά έχει κάνει πολλές ποδοσφαιρικές διαδρομές στην καριέρα του. Γεννημένος στην Γαλλία, παιδί Μαυριτανών μεταναστών, κατάφερε από νωρίς να ξεχωρίσει, αρχικά στις αλάνες και στη συνέχεια στις ακαδημίες της Μονακό. Αν και η αρχική του θέση ήταν τερματοφύλακας, στην πορεία εξελίχθηκε σε… εχθρό τους, αφού εξελίχθηκε σε έναν δυναμικό σέντερ φορ. Με μια βαλίτσα στο χέρι και πολλά όνειρα συνέχισε στο Βέλγιο και στην Κορτράικ, πήγε στην Γαλλία και στην Αμιέν και μετά στην Αγγλία και στην Premier League με τη φανέλα της Φούλαμ. Η διαδρομή όμως δεν είχε φτάσει στο τέλος της. Δανεισμός στην Τουρκία και στην Μαλάσιασπορ, επιστροφή στη Γαλλία και στην Ντιζόν.

Στο τέλος μόνο ένας θα μείνει-3
Φωτ: INTIME SPORTS

Ο Αρης εκμεταλλεύθηκε τις κακές σχέσεις που είχε τα τελευταία χρόνια με την Φούλαμ, όπου ζούσε στη σκιά του Μίτροβιτς και του έδειξε ακόμα έναν δρόμο, αυτόν με προορισμό το ελληνικό πρωτάθλημα. Η πολύ καλή πρώτη σεζόν τον έστειλε από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό, όπου όμως δεν στέριωσε και η επιστροφή στο «Βικελίδης» ήταν μονόδρομος.
Το απόγευμα της Κυριακής (23/4) όμως τη διαδρομή την επέλεξε ο ίδιος ο Καμαρά και είχε προορισμό το Conference League. Ο Γαλλομαυριτανός επιθετικός πέτυχε δύο γκολ (77’, 81’ πεν.) στην κρίσιμη αναμέτρηση με τον Βόλο στο «Πανθεσσαλικό» όπου ο Αρης νίκησε με 3-0 και ουσιαστικά ήταν αυτός που έκανε το τσεκ – ιν στο ευρωπαϊκό εισιτήριο, καθώς το +4 που έχουν οι «κίτρινοι» από τον Βόλο (44β. με 40β.), τους εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την 5η θέση και την παρουσία τους στο Conference League. Το σκορ είχε ανοίξει με πολύ ωραίο σουτ στο 27ο λεπτό ο Νταρίντα, σε ένα παιχνίδι που ο Αρης δεν κινδύνεψε σε καμία στιγμή από τον αντίπαλό του ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό.
ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κότνικ, Αλχο, Σιέλης, Πίρινεν, Λούνα (67’ Σι), Τσοκάνης (84’ Μεταξάς), Μπαριέντος (59’ Πιρές), Ντέλετιτς, Γκάγκι, Τσιρίνος, Οζέγκοβιτς.
ΑΡΗΣ (Τόλης Τερζής): Κουέστα, Οντουμπάτζο (50’ Εμπακατά), Φαμπιάνο, Πίρσμαν, Μαζικού, Ετέμπο, Νταμπό, Νταρίντα (86’ Χριστοδουλόπουλος), Πάλμα (73’ Καμάτσο), Ιτούρμπε (73’ Ματέο Γκαρσία), Καμαρά (86’ Γκρέι).

  • Πλέι οφ 5η αγωνιστική: Βόλος – Αρης 0-3, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-2, Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-3
  • Η επόμενη αγωνιστική (6η, 26/4/23): Βόλος – Παναθηναϊκός, Αρης – Ολυμπιακός, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
  • Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 72, ΑΕΚ 72, Ολυμπιακός 63, ΠΑΟΚ 60, Αρης 44, Βόλος 40

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT