Σούπερ Λιγκ: Κούρσα για δύο προς τον τίτλο – Τα δεδομένα μετά τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ

Σούπερ Λιγκ: Κούρσα για δύο προς τον τίτλο – Τα δεδομένα μετά τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ

Ο «δικέφαλος του βορρά» είναι στο -12 και οι «ερυθρόλευκοι» στο -9 από την κορυφή, συνθήκη εντελώς απαγορευτική για οποιοδήποτε σενάριο θεαματικής ανατροπής

6' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο κλειστή στροφή του πρωταθλήματος σε μια διαδρομή 30 αγωνιστικών, διαχώρισε την ήρα απ’ το στάρι και επιβεβαίωσε και μαθηματικά αυτό που άπαντες είχαν αντιληφθεί από νωρίς: στους δύο τρίτος δεν χωρεί και η διεκδίκηση του τίτλου εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν, σε αποκλειστική υπόθεση του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Πέτυχαν και οι δύο μεγάλες εκτός έδρας νίκες με 2-1 και 3-1 σε Τούμπα και Καραϊσκάκη αντίστοιχα, βγάζοντας οριστικά εκτός μάχης τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Πέντε αγωνιστικές πριν το νήμα του τερματισμού, ο «δικέφαλος του βορρά» είναι στο -12 και οι «ερυθρόλευκοι» στο -9 από την κορυφή, συνθήκη εντελώς απαγορευτική για οποιοδήποτε σενάριο μιας θεαματικής ανατροπής.

Με την έναρξη του β’ γύρου των πλέι οφ της ΣΛ1, υπάρχουν πλέον διακριτές γραμμές σε όλα τα επίπεδα του ανταγωνισμού. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διεκδικούν τον τίτλο, ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ την 3η θέση που οδηγεί (υπό προϋποθέσεις – ανάλογα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο) στο Europa League και ο Άρης με τον Βόλο το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Conference League. Στο πρώτο επίπεδο ανταγωνισμού δεν υπάρχει καμία βαθμολογική διαφορά, με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να ισοβαθμούν στους 72 βαθμούς. Στο δεύτερο, ο Ολυμπιακός διατηρεί προβάδισμα 3 βαθμών έναντι του ΠΑΟΚ αλλά έχει να πάει στην Τούμπα κι αν ηττηθεί εκεί, θα υστερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας, ενώ στο τρίτο επίπεδο ο Άρης έχει αποκτήσει «αέρα» 4 βαθμών έναντι του Βόλου, τον οποίο φιλοξενεί στο «Κλ. Βικελίδης» κι αν τον νικήσει ξανά (θα είναι η 4η φορά εφέτος), θα εξασφαλίσει οριστικά την ευρωπαϊκή του συνέχεια.

Τα κέρδη απ’ αυτήν την αγωνιστική για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ είναι πολλαπλάσια από τον εκτροχιασμό Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Με τη μεγάλη διαφορά που έχουν «χτίσει» έναντι των ανταγωνιστών τους, έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικά (πολύ σύντομα και μαθηματικά) τα δύο εισιτήρια για το Champions League. Όποιος πάρει το πρωτάθλημα, θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό αρχές Αυγούστου και με δύο προκρίσεις μπαίνει στους ομίλους του, σε μια σπάνια συγκυρία που δύσκολα θα ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον. Με μία πρόκριση, είτε την πετύχει στον 3ο γύρο είτε στα πλέι οφ, ο πρωταθλητής συνεχίζει στο Europa League, ενώ εάν γνωρίσει δύο αποκλεισμούς, θα έχει «μαξιλαράκι» τους ομίλους του Conference League, θα έχει, δηλαδή, εξασφαλισμένη όπως και να ‘χει την ευρωπαϊκή του συνέχεια.

Ο δευτεραθλητής θα μπει τέλη Ιουλίου στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και θα ακολουθήσει τον δρόμο των μην πρωταθλητών. Για να φτάσει στη φάση των ομίλων θέλει τρεις και όχι δύο προκρίσεις, για το Europa League δύο και για το Conference League μία, όποτε κι αν την πετύχει σε 3 προσπάθειες. Ουσιαστικά, θα βρεθεί (από άλλο δρόμο και άλλους υποψήφιους αντιπάλους) στην ίδια ακριβώς θέση με τον πρωταθλητή, αρκεί να περάσει το εμπόδιο του 2ου προκριματικού γύρου. Αν όχι, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πρόκριση σε δύο άλλες ευκαιρίες για να συνεχίσει στη φάση των ομίλων σε μια από τις άλλες δύο διοργανώσεις.

Η 3η θέση του πρωταθλήματος οδηγεί τον κάτοχό της στο Europa League μόνο εάν το επιτρέψει ο… Κυπελλούχος. Με δεδομένο ότι στον τελικό της διοργάνωσης έχουν προκριθεί ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, εάν κατακτήσει το τρόπαιο η «Ένωση» που (λογικά) θα έχει εξασφαλισμένο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League είτε ως 1η είτε ως 2η στο πρωτάθλημα, τότε το εισιτήριο για το Europa League θα το πάρει ο 3ος της ΣΛ1, δηλαδή ή ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη μέχρι τώρα η βαθμολογία. Εάν όμως Κυπελλούχος αναδειχθεί ο ΠΑΟΚ, τότε πηγαίνει αυτός τα προκριματικά του Europa League ακόμα κι αν τερματίσει 4ος στο πρωτάθλημα. Με το σενάριο αυτό, ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί στο Conference League και για να μπει στους ομίλους του, θα χρειαστεί 3 προκρίσεις σε ισάριθμους γύρους, χωρίς μαξιλαράκι ασφαλείας. Με τον πρώτο αποκλεισμό, τερματίζει την ευρωπαϊκή του παρουσία.

Η εφετινή χρονιά είναι μια παρένθεση και προσφέρει τα προνόμια της 15ης θέσης στην ειδική βαθμολογία της UEFA, που δίνει τη δυνατότητα σε 5 ομάδες μας να βγουν στην Ευρώπη, οι δύο εκ των οποίων στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και οι άλλες δύο στο Conference League. Από την επόμενη περίοδο επιστρέφουμε μέχρι… νεωτέρας στις 4 ομάδες, με πιθανή μια σημαντική αλλαγή η οποία κατά τα φαινόμενα έχει αποφασισθεί από την UEFA και θα ανακοινωθεί σύντομα: από τη μεθεπόμενη περίοδο δεν θα πριμοδοτείται ο Κυπελλούχος, αλλά η ομάδα που θα τερματίζει 2η στο πρωτάθλημα. Θα αλλάξει και ο διαχωρισμός και αντί για μία ομάδα στο Champions League και τρεις στο Conference League όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι, θα έχουμε μία ομάδα (η πρωταθλήτρια) στο Champions League, μία (η δευτεραθλήτρια) στο Europa League και δύο (η 3η και η Κυπελλούχος ή η 3η και η 4η ανάλογα ποιος θα πάρει το Κύπελλο) στο Conference. Απαιτείται, βέβαια, η επίσημη ανακοίνωση της αλλαγής – μέχρι τώρα δεν ισχύει αυτό το φορμάτ.

Στην κούρσα για τον τίτλο, το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ είναι σχετικά ισορροπημένο, έχοντας και οι δύο 3 εντός και 2 εκτός έδρας παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός παίζει την Τετάρτη στον Βόλο, υποδέχεται στη Λεωφόρο ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, πηγαίνει μετά στο Φάληρο για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και κλείνει τη σεζόν στην έδρα του με τον Άρη. Και ακριβώς επειδή έχει σηκωθεί από τώρα κάμποση σκόνη για το ποια θα είναι η… έδρα του σε εκείνο το παιχνίδι, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα επιλεγεί το (τετραπλάσιας χωρητικότητας) ΟΑΚΑ μόνο εάν έχει κριθεί ο τίτλος από πριν και το ματς έχει χαρακτήρα φιέστας. Εάν χρειάζεται έστω και έναν βαθμό ο Παναθηναϊκός για την 1η θέση, δεν υπάρχει καμία σκέψη να αποχωριστεί τη Λεωφόρο.

Η ΑΕΚ ξεκινά τον 2ο γύρο των πλέι οφ από την «Αγιά Σοφιά» την Τετάρτη, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ ο οποίος εξακολουθεί να έχει κίνητρο γιατί κυνηγάει την 3η θέση. Την Κυριακή πηγαίνει στη Λεωφόρο, υποδέχεται μετά στη Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό, εν συνεχεία αντιμετωπίζει στη Θεσσαλονίκη τον Άρη και κλείνει το πρόγραμμά της εντός έδρας με τον Βόλο. Έχει κι αυτή ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα με 3 συνεχόμενα ντέρμπι κόντρα Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, που γίνονται 4 σερί μ’ αυτό της περασμένης Κυριακής στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ανεξάρτητα από το εάν αποκτήσει κάποιος από τους δύο μονομάχους ένα μικρό, έστω, πλεονέκτημα στην εμβόλιμη 6η αγωνιστική των πλέι οφ ή θα πορευτούν ξανά χέρι – χέρι βαθμολογικά, είναι ξεκάθαρο ότι το μεταξύ τους κυριακάτικο ντέρμπι θα είναι το πιο κομβικό στη μάχη για τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός θα πάει σ’ αυτό με την πίεση που πάντα κουβαλά ο γηπεδούχος σε τόσο κρίσιμες αναμετρήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι πλεονέκτημα ότι θα δώσει «τη μητέρα όλων των μαχών» στη δική του «καυτή» έδρα, μπροστά στους οπαδούς του. Εάν μάλιστα δεν ηττηθεί σ’ αυτό ντέρμπι, θα αποκτήσει και ένα ακόμη (ισχνό φαινομενικά αλλά ίσως αποδειχθεί στην πορεία τεράστιο) πλεονέκτημα, καθώς θα έχει το πάνω χέρι στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ. Εάν νικήσει η «Ένωση» στη Λεωφόρο, στραβοπατήσει αλλού και προκύψει μ’ αυτή τη συγκυρία ισοβαθμία στο τέλος, τότε θα είναι αυτή που θα έχει το πλεονέκτημα.

Καθοριστικό ρόλο στη μάχη για τον τίτλο θα παίξει και η αντοχή των δύο ομάδων στην πίεση και την κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Μέσα σε 11 ημέρες (Τετάρτη-Κυριακή-Τετάρτη- Κυριακή) θα δώσουν χωρίς ανάσα τέσσερεις συνεχόμενους αγώνες, με ελάχιστα περιθώρια λάθους. Όποιος στραβοπατήσει, δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες να επανορθώσει καθώς οι αγωνιστικές λιγοστεύουν και το πρωτάθλημα τελειώνει. Η διαχείριση της πίεσης και των όποιων δυσκολιών προκύψουν στην πορεία (τραυματισμοί, τιμωρίες, κούραση, πιθανά διαιτητικά λάθη) θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη για τον τίτλο.

Σημαντική θα αποδειχθεί και η διάθεση των βαθμολογικά αδιάφορων ομάδων που θα προκύψουν στην περίπτωση που σε 2-3 αγωνιστικές έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα για την 3η θέση και το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Υπάρχει και το ενδεχόμενο βαριάς τιμωρίας του Ολυμπιακού λόγω των σοβαρών επεισοδίων στο ματς με την ΑΕΚ, με πιθανό το σενάριο να υποδεχθεί χωρίς κόσμο τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, την προτελευταία αγωνιστική. Και σε μια μάχη που εξελίσσεται καιρό τώρα σώμα με σώμα, κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά και να κρίνει στο τέλος τον πρωταθλητή…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT