«Οταν έπαψα να απολαμβάνω, σταμάτησα»

«Οταν έπαψα να απολαμβάνω, σταμάτησα»

Η Στεφανί Μπισμπίκου, η πρώην γυμνάστρια με τη σημαντικότερη επιτυχία στην γυναικεία ενόργανη στο ατομικό, εξομολογείται στην «Κ» τον λόγο της ξαφνικής αποχώρησης και της στροφής της στη ζαχαροπλαστική.

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα της Στεφανί Μπισμπίκου ίσως να μη θυμίζει κάτι στη νέα γενιά των φίλων της γυμναστικής. Κι όμως, η «Στέφι» έχει χαρίσει στην ελληνική γυναικεία ενόργανη τη μεγαλύτερη διάκριση σε ατομικό επίπεδο: ένα χάλκινο μετάλλιο στη δοκό, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2007.

Εγκατέλειψε τον αθλητισμό σε, σχετικά, μικρή ηλικία. Τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στον τομέα της ζαχαροπλαστικής παρασκευάζοντας γλυκά σε ζαχαροπλαστείο της Μυκόνου χωρίς να κάνει… εκπτώσεις στη ζάχαρη. Ακριβώς όπως, κατά τη διάρκεια της καριέρας της, δεν δέχτηκε να κάνει «εκπτώσεις» στις αξίες και τα όνειρά της.      

Το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής έχει ταυτιστεί στο μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων με διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ιωάννης Μελισσανίδης, Δημοσθένης Ταμπάκος, Βλάσης Μάρας και Λευτέρης Πετρούνιας έχουν υψώσει πολλές φορές την ελληνική σημαία σε ιστούς Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Όμως, όσο πλούσια είναι η ελληνική ανδρική συλλογή των διακρίσεων, τόσο φτωχή είναι η γυναικεία. Η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που έχει ανεβεί σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης, σε ατομικό επίπεδο, είναι η Στεφανί Μπισμπίκου. Από το 1996 που φόρεσε το κορμάκι με το εθνόσημο ξεχώρισε για το ταλέντο της.   

Η παλαιά πρωταθλήτρια από τις πρώτες της εμφανίσεις σε μεγάλους αγώνες έδειξε ότι η θέση της ήταν ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες της Ευρώπης. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων της Πάτρας είχε τέσσερις προκρίσεις σε τελικούς και ήρθε 6η στο σύνθετο ατομικό, επιτυχίες που, μέχρι τώρα, δεν έχει κατακτήσει καμία αθλήτριά μας. Το 2004 κατέκτησε την 8η θέση στο Ευρωπαϊκό γυναικών στο σύνθετο ατομικό, μία θέση που, με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει με… άπιαστο όνειρο για κάποιον Έλληνα αθλητή ή αθλήτρια της ενόργανης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μοναδικός αθλητής μας που έχει διακριθεί στο σύνθετο ατομικό, σε διεθνές επίπεδο, είναι ο Βλάσης Μάρας. 

Την ίδια χρονιά, η Στεφανί Μπισμπίκου πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Και πάλι εκεί βρέθηκε ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες του σύνθετου ομαδικού και προκρίθηκε στον τελικό. Η 15η θέση που κατέκτησε είναι μέχρι και σήμερα ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική γυναικεία ενόργανη στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Το μετάλλιο όμως που στολίζει τη συλλογή της παλαιάς πρωταθλήτριας είναι το χάλκινο που συνέλεξε το 2007, στη δοκό ισορροπίας, στο ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ.  

«Μπορεί η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες να αποτελεί το όνειρο ενός αθλητή όμως η διοργάνωση που έμελλε να με… σημαδέψει ήταν το ευρωπαϊκό. Η προετοιμασία είχε πάει τέλεια. Λίγο πριν από τον αγώνα ένιωθα μία ενόχληση στον αγκώνα. Δεν μπορούσα να “κλείσω” το χέρι μου. Από την ελληνική αποστολή μού έλεγαν να μην κατέβω. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Ήμουν σίγουρη ότι θα πάρω μετάλλιο. Αγωνίστηκα και τα κατάφερα», δήλωσε στο www.kathimerini.gr η κορυφαία αθλήτρια που έχει αναδείξει η ελληνική ενόργανη.  

Το 2008, η πρωταθλήτρια πρόσθεσε στο βιογραφικό της τη συμμετοχή σε ακόμη μία ολυμπιακή διοργάνωση. «Δεν θα ξεχάσω το Ολυμπιακό Χωριό στο Πεκίνο. Ήταν όλα εντυπωσιακά. Λίγο πριν από τη διοργάνωση είχα τραυματιστεί. Τότε, πάλι μου έλεγαν να μην πάρω μέρος αλλά και αυτή τη φορά δεν μπορούσα να το επιτρέψω στον εαυτό μου. Ύστερα από τόση προσπάθεια κατέκτησα την πρόκριση. Δεν γινόταν να μην αγωνιστώ. Ο τραυματισμός όμως δεν με άφησε να προετοιμαστώ όμως έπρεπε», μας είπε η Στεφανί, η οποία στο Πεκίνο ήρθε 39η στο σύνθετο ατομικό.     

Μετά το 2008 η αθλήτρια θα επικεντρωθεί στις σπουδές της. Το 2010 θα επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους και θα φορέσει πάλι το αγωνιστικό κορμάκι με το εθνόσημο. Στο παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης (2011) θα προσθέσει στη συλλογή της και το χάλκινο μετάλλιο από τη δοκό ισορροπίας. Είναι όμως, σχεδόν, 23 ετών και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος από τη ζωή της μέσα στα γυμναστήρια.   

«Το μυαλό είχε αρχίσει να… αρνείται και να μην ακολουθεί το σώμα. Η ζωή δεν είναι μόνο γυμναστική. Υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνεις. Πολλοί ασχολούνται με τον αθλητισμό γιατί στοχεύουν σε… μεγαλεία. Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα ως στόχο να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω. Μου άρεσε η γυμναστική και γι’ αυτό έκανα. Όταν έπαψα να απολαμβάνω αυτό που κάνω σταμάτησα», τόνισε. 

«Η ζαχαροπλαστική είναι τρόπος έκφρασης» 

Και κάπου εκεί η Στεφανί Μπισμπίκου άρχισε να ασχολείται με την άλλη μεγάλη αγάπη της, τη ζαχαροπλαστική. «Από 12 ετών είχα συνειδητοποιήσει πόσο μου άρεσε. Όπως και η γυμναστική αποτελεί τρόπο έκφρασης. Και εκεί εκτονώνεσαι δημιουργικά. Όταν βρίσκομαι στο εργαστήριο… χάνομαι. Συνδυάζω γεύσεις. Δημιουργώ. Με τη γυμναστική εκτονωνόταν το σώμα. Με τη ζαχαροπλαστική εκτονώνω το μυαλό. Πολλοί λένε ότι το χόμπι δεν γίνεται επάγγελμα. Και όμως γίνεται. Από το 2015 ασχολούμαι σταθερά με τη ζαχαροπλαστική», υπογράμμισε.  

Η Στεφανί Μπισμπίκου έχει τελειώσει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος ήταν πάντα αδύνατη. Στη νέα της καριέρα όμως δεν δέχεται να κάνει εκπτώσεις στη ζάχαρη. «Πιστεύω ότι εάν έχει αποφασίσει κάποιος να κάνει μία… γλυκιά κατάχρηση θα πρέπει να την απολαύσει», μας είπε γελώντας και αναφερόμενη στις γλυκές προτιμήσεις της, πρόσθεσε: «Για εμένα η σοκολάτα είναι το παν. Πειραματίζομαι με γλυκά χωρίς γλουτένη ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δούλεψα πολύ σε παγωμένα γλυκά». 

«Οταν έπαψα να απολαμβάνω, σταμάτησα»-1

Σήμερα η παλαιά πρωταθλήτρια είναι μητέρα ενός μικρού αγοριού (15 μηνών). Λόγω του νέου επαγγέλματός της δεν έχει βρεθεί από τότε που κρέμασε το αγωνιστικό κορμάκι της σε κάποιο πρωτάθλημα ενόργανης αλλά παρακολουθεί, μέσα από τις οθόνες, τις μεγάλες διοργανώσεις. Πριν από λίγες ημέρες, μία 15χρονη πιτσιρίκα, η Αθανασία Μεσίρη έδωσε ένα… άρωμα ελπίδας στην ελληνική ενόργανη.  

«Υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά αλλά δεν προωθούνται όπως πρέπει. Οι αρμόδιοι όμως θα πρέπει να στηρίζουν περισσότερο τη νέα γενιά και να της δίνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να προχωρήσει», δήλωσε η Στεφανί Μπισμπίκου.   

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT