«Ο Παναθηναϊκός έχει πετάξει από πάνω του τη μικρομεσαία ομάδα»

«Ο Παναθηναϊκός έχει πετάξει από πάνω του τη μικρομεσαία ομάδα»

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, ο μακροβιότερος προπονητής του βόλεϊ ανδρών των «πράσινων» μιλάει στην «Κ»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται», λένε οι άνθρωποι του αθλητισμού και ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος ανήκει και στους ανθρώπους του αθλητισμού και σε αυτούς που καταρρίπτουν τα ρεκόρ. Ο προπονητής της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού θα φορέσει το τριφύλλι στο στήθος και την προσεχή αγωνιστική περίοδο και με αυτή την υπογραφή έγινε ο μακροβιότερος προπονητής του τμήματος. Ο 58χρονος έχει «υπηρετήσει» τον σύλλογο ως παίκτης και ως προπονητής περισσότερο από… τη μισή ζωή του. «Μια ζωή Παναθηναϊκός», δήλωσε γελώντας στο kathimerini.gr.  

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος γεννήθηκε στην Κόρινθο και από την ηλικία των 15 ετών άρχισε να παίζει βόλεϊ στην τοπική ομάδα, τον Παλαίμονα Κορίνθου. Πολύ γρήγορα, οι ιστορίες για το ταλέντο και τις αθλητικές ικανότητές του «πέρασαν» τον Ισθμό Κορίνθου και «έφτασαν» στους αθηναϊκούς συλλόγους.

«Έπαιζα στην τοπική ομάδα της Κορίνθου και το 1983 με παρέμβαση του, τότε, προέδρου του Παναθηναϊκού Γιώργου Βαρδινογιάννη πήρα μεταγραφή για τον σύλλογο», μας είπε και όταν τον ρωτήσαμε εάν η ελληνική επαρχία αποτελεί μία σημαντική «δεξαμενή» για το άθλημα, απάντησε: «Ναι, υπάρχουν παιδιά από επαρχία που φτάνουν μέχρι τις εθνικές ομάδες. Αυτό που παίζει ρόλο για την εξέλιξη ενός μικρού ταλαντούχου αθλητή είναι ένας συνδυασμός καταστάσεων: θα πρέπει να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τον σύλλογο και, φυσικά, από τους πρώτους προπονητές. Ο συνδυασμός και των δύο δίνει ώθηση σε ένα ταλαντούχο παιδί».  

Ως παίκτης, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό μέχρι το 2000. Στη συνέχεια, για δύο χρόνια θα εργαστεί στον σύλλογο ως βοηθός προπονητή, υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Σερνιότι, και στη συνέχεια, θα αναλάβει από το 2002 έως το 2004 τη γυναικεία ομάδα του τμήματος. Ο έμπειρος προπονητής θα ξαναφορέσει τα πράσινα το 2014 και από τότε μέχρι σήμερα είναι πρώτος προπονητής στην ομάδα της καρδιάς του. Με τα χρώματά της θα γίνει το 2020 ο δεύτερος αθλητής του Παναθηναϊκού που διαθέτει στη συλλογή του τίτλο πρωταθλήματος, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής (σ.σ. ο πρώτος είναι ο Στέλιος Καζάζης). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλοι.  

 «Τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Στην ανδρική Λίγκα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε τέσσερις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο. Και το χαρακτηρίζω ως τύχη διότι ελάχιστα πρωταθλήματα στο εξωτερικό διαθέτουν τόσες πολλές δυνατές ομάδες. Αυτό κάνει το πρωτάθλημά μας, εκτός από ανταγωνιστικό, και όμορφο», τόνισε ο 58χρονος προπονητής.  

«Δεν είμαστε μικρομεσαία ομάδα» 

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο Παναθηναϊκός σε δύο από τους μεγάλους τίτλους που διεκδίκησε έφτασε κοντά στη… βρύση αλλά δεν ήπιε νερό. «Δημιουργήσαμε μία καλή ομάδα για να διεκδικήσουμε τίτλους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κατακτήσαμε το Σούπερ Καπ και το Κύπελλο της Λίγκας. Στους ημιτελικούς του Τσάλεντζ Καπ και του πρωταθλήματος δεν καταφέραμε στις λεπτομέρειες να πετύχουμε κάτι περισσότερο. Σίγουρα θα θέλαμε να είχαμε κατακτήσει ακόμη ένα τρόπαιο αλλά στον αθλητισμό δεν είσαι μόνος σου. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι αντίπαλοί μας ήταν καλύτεροι και μας κέρδισαν. Ήταν μία χρονιά με ανάμεικτα συναισθήματα. Κάποιους στόχους τους πετύχαμε, κάποιους άλλους όχι. Αυτός όμως είναι ο αθλητισμός. Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί πλέον όλους τους τίτλους. Έχει πετάξει από πάνω του τη μικρομεσαία ομάδα των προηγούμενων ετών». 

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της τρέχουσας περιόδου ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος άρχισε να χτίζει την ομάδα της επόμενης σεζόν. «Μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών. Για το προσεχές πρωτάθλημα θα διατηρήσω το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της ομάδας και θα τον ενισχύσω. Το πνεύμα θα είναι το ίδιο: η διεκδίκηση όλων των τίτλων», μας είπε ο προπονητής και όταν τον ρωτήσαμε εάν του λείπει ο γιος του από την ομάδα, απάντησε: «Όλα τα νέα παιδιά κυνηγούν τα όνειρά τους. Το ίδιο και ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος. Αυτό είναι θετικό και μου αρέσει».  

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, ως αθλητής, έχει περισσότερες από 200 συμμετοχές με την εθνική ομάδα. Από το 2018 έως το 2021 βρισκόταν και στο «τιμόνι» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ως προπονητής. Αναπόφευκτο ήταν να φτάσει η συζήτηση και στην εθνική. «Από το 2018 κι έπειτα έχει γίνει προσπάθεια από την Ομοσπονδία. Η ομάδα μας θα βρεθεί για 3η συνεχόμενη φορά στην τελική φάση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το 2019 και το 2021 ήμουν εγώ προπονητής. Θα παίξει και εφέτος. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος. Από την άλλη πλευρά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα κενό με αποτέλεσμα πολλές χώρες να μας φτάσουν και να μας ξεπεράσουν. Έτσι, η προσπάθεια που καταβάλλει η εθνική σε ένα ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο είναι δύσκολη».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

                        

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT