Σούπερ Λιγκ 1: Εκτόξευσαν τις μετοχές τους

Σούπερ Λιγκ 1: Εκτόξευσαν τις μετοχές τους

Η Σούπερ Λιγκ ανέδειξε πρωταγωνιστές οι οποίοι πραγματοποίησαν κατακόρυφο limit up στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εβδομάδα το συγκλονιστικότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών θα ρίξει αυλαία και αναμφίβολα στο μυαλό όλων θα μείνουν χαραγμένα πρόσωπα που άφησαν υποσχέσεις ότι και στο μέλλον θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ανέλιξή τους ήταν εντυπωσιακή. Με τις εμφανίσεις τους βγήκαν μπροστά στα δύσκολα και φυσικά οι μετοχές τους έκαναν limit up στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αρκετοί εξ αυτών ανάγκασαν τις ομάδες τους να προχωρήσουν σε πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου τους με αυξημένες αποδοχές, ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν τη μεταγραφή τους με καλύτερους όρους. Είτε μιλάμε για νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έκαναν το μεγάλο άλμα στην καριέρα τους, είτε για παίκτες που με το νέο περιβάλλον το οποίο επικρατούσε στ’ αποδυτήρια ανανεώθηκαν και είδαν την απόδοσή τους να συμβαδίζει με τα προσόντα τους.

Για πέντε παίκτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, από τις πέντε πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, η σεζόν 2022-23 ήταν αυτή που τους «εκτόξευσε». Οι Φώτης Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός), Λιβάι Γκαρσία (ΑΕΚ), Ανδρέας Ντόι (Ολυμπιακός), Γιάννης Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ) και Λουίς Πάλμα (Αρης) ήταν οι ποδοσφαιριστές που η εντυπωσιακή εικόνα τους είχε ως αποτέλεσμα το κασέ τους να ανέβει κατακόρυφα στην ποδοσφαιρική αγορά.

Η «Κ» με βάση τις χρηματιστηριακές αξίες που ανακοινώνει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt συγκρίνει το «τότε» και το «τώρα» των πέντε ποδοσφαιριστών και οι διαφορές είναι μεγάλες.

Βεβαίως, εκτός των συγκεκριμένων, υπάρχουν και άλλοι για τους οποίους η φετινή περίοδος είναι σε θέση να αποτελέσει το εφαλτήριο στην καριέρα τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των Κουλιεράκη (ΠΑΟΚ), Κοτάρσκι (ΠΑΟΚ), Ρότα (ΑΕΚ), Λύρατζη (ΠΑΟΚ), Φερνάντες (ΑΕΚ) και Πήλιου (ΠΑΣ Γιάννινα). Ολων το market value έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις, όπως και ποδοσφαιριστών που στη φετινή Σούπερ Λιγκ κατάφεραν να επαναφέρουν τη χρηματιστηριακή αξία τους στα ανώτερα επίπεδα που είχαν πριν έρθουν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Αουγκούστο και Νάρεϊ (ΠΑΟΚ), Σπόραρ, Παλάσιος και Μπρινιόλι (Παναθηναϊκός) και Ινμπεόμ Χουάνγκ (Ολυμπιακός).

Σούπερ Λιγκ 1: Εκτόξευσαν τις μετοχές τους-1

75.000 ευρώ (Ιανουάριος 2022) 1,5 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2023)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΪ 
20 ετών, Ολυμπιακός  

Αρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά  

Ο 20χρονος σέντερ μπακ, ερχόμενος από τη Β΄ ομάδα του Ολυμπιακού, άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε από τον Μίτσελ και πλέον έχει εξελιχθεί σε ό,τι πιο ελπιδοφόρο στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ. Ηδη μετράει 19 συμμετοχές στη φετινή Σούπερ Λιγκ, τέσσερις στο Κύπελλο και δύο ευρωπαϊκές παρουσίες στα παιχνίδια με τη Φράιμπουργκ, έχοντας πετύχει και ένα γκολ. Παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα, σε μια ονειρεμένη χρονιά γι’ αυτόν. Μέσα σε ένα χρόνο η χρηματιστηριακή αξία του γνώρισε εντυπωσιακή αύξηση, με το κασέ του να αγγίζει ήδη το 1,5 εκατ. ευρώ. Με τη λήξη του πρωταθλήματος η πειραιώτικη ΠΑΕ αναμένεται να προβεί σε επέκταση του συμβολαίου του, το οποίο λήγει το 2025, με καλύτερους οικονομικούς όρους, ως μια κίνηση επιβράβευσής του. 

Σούπερ Λιγκ 1: Εκτόξευσαν τις μετοχές τους-2

150.000 ευρώ (Μάιος 2021) 4 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2023)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ 
19 ετών, ΠΑΟΚ

Σημείο αναφοράς σε μόλις 7 μήνες  

Μέσα σε ένα διάστημα επτά μηνών κατάφερε να αποτελεί σημείο αναφοράς στον ΠΑΟΚ, να έχει παίξει στην εθνική ομάδα, να έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο με τριπλασιασμό αποδοχών (από 190.000 ευρώ ετησίως σε 550.000 ευρώ) και γι’ αυτόν να υπάρχουν προτάσεις στην Τούμπα με οκταψήφια νούμερα, από σπουδαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Τι άλλο να κάνει ο νεαρός άσος του «Δικεφάλου του Βορρά», που θεωρείται ο πιο ταλαντούχος Ελληνας ποδοσφαιριστής και σε τρεις ημέρες κλείνει τα 20 χρόνια του; Στο συμβόλαιό του, που επεκτάθηκε κατά ένα χρόνο τον Φεβρουάριο, δεν υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσης, καθώς ο ΠΑΟΚ έδειξε τις προθέσεις του όταν του «χτύπησε την πόρτα» η Σάλτσμπουργκ θέτοντας τα 20 εκατ. ευρώ ως βάση συζήτησης για ενδεχόμενη πώληση. Πάντως στον ΠΑΟΚ θέλουν να δουν τον «Ντέλια» και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της νέας σεζόν και δεν βιάζονται να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες.

Σούπερ Λιγκ 1: Εκτόξευσαν τις μετοχές τους-3

100.000 ευρώ (Νοέμβριος 2015) 5 εκατ. ευρώ (Νοέμβριος 2022)

ΛΙΒΑΪ ΓΚΑΡΣΙΑ 
24 ετών, ΑΕΚ  

Αναγέννηση με το ραβδί του Αλμέιδα  

Μετράει την τρίτη χρονιά του στην ΑΕΚ και υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα ο 25χρονος επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο αναγεννήθηκε. Αποτελεί την πιο ακριβή μετοχή στο πρωτάθλημα της ΣΛ1 και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η μετατόπισή του στην κορυφή της επίθεσης. Τα συνολικά 18 γκολ (14 στο πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο) είναι η καλύτερη απόδειξη. Σύλλογοι όπως η Μπενφίκα, η Φιορεντίνα, η Βόλφσμπουργκ και εσχάτως η Σέλτικ τον έχουν ψηλά στη λίστα τους και οι μνηστήρες ολοένα και αυξάνονται. Το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ ολοκληρώνεται το 2025 και αν συνεχίσει έτσι, στα ταμεία της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ αναμένεται να εισρεύσουν πολύ περισσότερα από τα 5 εκατ. ευρώ που τον κοστολογούσε το transfermarkt τον περασμένο Νοέμβριο. Σημειωτέον, η προηγούμενη ομάδα του, Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, κατέχει το 40% των δικαιωμάτων του σε περίπτωση πώλησής του από την ΑΕΚ.

Σούπερ Λιγκ 1: Εκτόξευσαν τις μετοχές τους-4

50.000 ευρώ (∆εκέμβριος 2017) 1,5 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2023)

ΦΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 
23 ετών, Παναθηναϊκός

Ο απόλυτος game changer       

Είναι ο απόλυτος game changer του «τριφυλλιού», ο 23χρονος ποδοσφαιριστής που με τα 7 τέρματά του, τις ασίστ που έχει δώσει και τις παθιασμένες εμφανίσεις του, τόσο ως βασικός όσο και ερχόμενος από τον πάγκο, έχει καθολική επίδραση στα αποτελέσματα αλλά και στο στυλ που αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός. Η πρόοδός του είναι μοναδική αν φανταστεί κανείς πως όταν έγινε επαγγελματίας στον Λεβαδειακό η αξία του ήταν μόλις 50.000 ευρώ και τώρα έχει φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Δικαιωμένος θα πρέπει να αισθάνεται ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος πίστεψε στον παίκτη και εμφανίστηκε αρνητικός σε ενδεχόμενη παραχώρησή του σε σύλλογο του MLS, σε πρόταση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2022 και έφτανε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Σύντομα αναμένεται να επιβραβευτεί με νέο συμβόλαιο με αυξημένες απολαβές, για την εξαιρετική χρονιά που έχει κάνει.

Σούπερ Λιγκ 1: Εκτόξευσαν τις μετοχές τους-5

75.000 ευρώ (Μάιος 2019) 1,5 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2023)

ΛΟΥΙΣ ΠΑΛΜΑ 
23 ετών, Αρης 

Η Ελλάδα δείχνει ότι του ταιριάζει  

Οταν τον Ιανουάριο του 2022 ο Αρης αποκτούσε τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή από την άσημη Βίντα της Ονδούρας, έναντι ενός ποσού που δεν ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ, η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήταν περίπου 225.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία του προσδιορίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. O 23χρονος μεσοεπιθετικός με την ποιότητά του και τα 13 γκολ που έχει σημειώσει είναι σίγουρα ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει το ρόστερ των «κίτρινων». Για τον Πάλμα έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από Ρωσία, Βέλγιο, Σκωτία, MLS και Ολλανδία και μια ενδεχόμενη πώλησή του θα δώσει πολύτιμες ανάσες στο ταμείο της ΠΑΕ, που φέρεται να τον κοστολογεί πάνω από 4 εκατ. ευρώ, καθώς μεγάλο ποσοστό επί των δικαιωμάτων του έχει και το μανατζερικό γραφείο του.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT