Ελληνικό ποδόσφαιρο και… η σπηλιά του Πλάτωνα

Ελληνικό ποδόσφαιρο και… η σπηλιά του Πλάτωνα

Η φετινη σεζόν κατέδειξε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο κι ένα μέρος της αθλητικής δημοσιογραφίας παραμένουν στο σκοτάδι.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 27 Απριλίου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου σχετικά με την επιτυχία και την αποτυχία, ύστερα από τον πρόωρο αποκλεισμό των Μπακς, είχε πει μεταξύ άλλων για να εισπράξει ειρωνικά σχόλια και άρθρα διάφορων ΜΜΕ: «Δεν υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό. Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Κάποιες φορές είσαι πετυχημένος, κάποιες όχι. Κάποιες φορές είναι η σειρά σου και κάποιες όχι. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Δεν νικάς πάντα. Φέτος θα νικήσει κάποιος άλλος».

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, κράτησαν ζωντανό το θρίλερ της κατάκτησης του πρωταθλήματος, μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική, όπου τελικά, η Ενωση πήρε καθαρό προβάδισμα στέψης.

Είναι τελικά αποτυχημένος ο Παναθηναϊκός και πετυχημένη μόνο η ΑΕΚ; Θα ήταν η ΑΕΚ αποτυχημένη αν δεν έπαιρνε τον τίτλο; Είναι σε θέση κάποιος στο ελληνικό ποδόσφαιρο να αντικρίσει την επιτυχία χωρίς να λάβει «μετάλλιο»;

Σε μία χρονιά που η τεχνολογία είχε πολλή δουλειά, οι «πράσινοι» κατάφεραν, με το φθηνότερο ρόστερ του Big 4, όχι μόνο να διαγράψουν μια εκπληκτική πορεία στο α’ γύρο, αλλά και να παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας μέχρι και δύο αγωνιστικές πριν από την αυλαία του πρωταθλήματος.

Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε να επικυρώσει το ένα από τα δύο εισιτήρια των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ και πλέον ανοίγεται μπροστά τους ένα άκρως απαιτητικό αλλά λαμπερό ευρωπαϊκό μονοπάτι με αρκετά «μαξιλαράκια» ασφαλείας.

Ο Παναθηναϊκός μεγαλώνει ξανά (και με ορίζοντα τον Βοτανικό). Εκανε λάθη, πλήρωσε, θα μάθει από αυτά εν όψει της νέας σεζόν και αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε πρόσωπα όσο και σε βάθος του ρόστερ του, ώστε να «τελειώνει» την υπόθεση τίτλος, όταν έχει τις ευκαιρίες του (στα πλέι οφ στη Λεωφόρο δεν νίκησε ούτε τον Βόλο, ούτε την ΑΕΚ, ούτε τον ΠΑΟΚ) κι όχι την προτελευταία αγωνιστική, όπου πολλά πιθανά κι απίθανα μπορούν να συμβούν.

Η ΑΕΚ, από την τέταρτη θέση πέρσι, σκαρφάλωσε στην κορυφή της βαθμολογίας και ετοιμάζεται για τη στέψη. Επαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο, είχε λύσεις και βάθος και όλα αυτά τα εξαργυρώνει, έστω κι αν αγκαλιάζει τον τίτλο μέσα από το «στραβοπάτημα» του βασικού αντιπάλου. Ακόμη, όμως, και να έχανε τον τίτλο, κανείς δεν θα είχε το δικαίωμα να μιλήσει για αποτυχία.

Κέρδη και μαθήματα θα πρέπει να λάβουν και οι άλλοι δύο -μέχρι πρότινος- διεκδικητές του τίτλου, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν σημαντικά λάθη, άλλαξαν παίκτες και προπονητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όμως κατέδειξαν ότι η ομάδα τους έχει ακόμη δυναμική και μπορεί να κοιτάξει στα μάτια κάθε αντίπαλο, ακόμη και σε μια κακή περίοδο. Δεν απέτυχε. Ισως οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες.

Και ο ΠΑΟΚ, σε μια μεταβατική σεζόν, πήρε κι αυτός τα μαθήματά του και θα ετοιμαστεί να επιστρέψει πιο δυνατός τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ενα πρωτάθλημα βουτηγμένο, όμως, στην τοξικότητα. Ενα ελληνικό ποδόσφαιρο ανίκανο να διοργανώσει ακόμη κι έναν τελικό Κυπέλλου, ανίκανο να κοιτάξει μπροστά και μακριά από τον οπαδισμό.

Aυτή είναι η ουσιαστική αποτυχία. Και μαζί μ’ αυτήν έρχεται να μπει σαν κερασάκι σε μια πραγματικά άνοστη τούρτα, κι ένα μεγάλο μέρος του οπαδικού Τύπου, το οποίο κραυγάζει για λογαριασμό των προέδρων, υιοθετεί σενάρια και non papers και επιδεινώνει εσκεμμένα όλο αυτό το αρρωστημένο κλίμα.

Τι κι αν είχαμε VAR και γραμμές οφσάιντ. Τι κι αν διαιτήτευσαν ξένοι διαιτητές. Η φετινή σεζόν κατέδειξε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο κι ένα μέρος της αθλητικής δημοσιογραφίας παραμένουν στο σκοτάδι. Σαν σε μιαν άλλη σπηλιά του Πλάτωνα. 

Στο σπήλαιο όλοι πιστεύουν ότι είναι ευτυχισμένοι, επειδή μιλούν ταυτόχρονα χωρίς να βλέπουν ο ένας τον άλλο…

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT