Ευρωλίγκα – Φάιναλ 4: Με τη νοοτροπία του καλύτερου ο Ολυμπιακός

Ευρωλίγκα – Φάιναλ 4: Με τη νοοτροπία του καλύτερου ο Ολυμπιακός

Πρώτο τζάμπολ για Ολυμπιακό στο φάιναλ 4 σήμερα κόντρα στη Μονακό

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τον Ολυμπιακό. Με τη Μονακό προτελευταίο εμπόδιο απόψε (18.00) στον δρόμο του για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας για 4η φορά στην ιστορία του, πηγαίνει ως απόλυτο φαβορί για 12η φορά σε φάιναλ φορ της διοργάνωσης και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα επιστρέψει τη Δευτέρα από το Κάουνας με το τρόπαιο στα χέρια.

Ηταν η πιο σταθερή ομάδα σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, πρώτη στη βαθμολογία, με ποικιλία στο παιχνίδι της, το ίδιο δυνατή εντός – εκτός έδρας και με έναν πυρήνα 4.000 οπαδών στο πλευρό της, που ταξίδεψαν έως τη Λιθουανία για να γίνουν ο 6ος παίκτης της και να κερδίσουν τη μάχη της εξέδρας.

Αν κάτι μπορεί να ανησυχεί τους «ερυθρόλευκους», είναι ότι απέναντί τους θα βρουν απόψε τη Μονακό, την άπειρη «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης αλλά και τη μόνη ομάδα που τους νίκησε δύο φορές φέτος.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε και τρίτη φορά, ειδικά απέναντι στον πρώτο της βαθμολογίας», δήλωσε ο Μάικ Τζέιμς, με τον Σάσα Ομπράντοβιτς να συμπληρώνει: «Δεν βρίσκουμε απέναντί μας μόνο την κορυφαία ομάδα της κανονικής περιόδου, αλλά και Μπαρτζώκα, τον κορυφαίο προπονητή της Ευρωλίγκας, όπως και Βεζένκοφ, τον MVP της διοργάνωσης».

«Ολη η χρονιά είναι μια επιβράβευση για την ομάδα μου. Αν χάσουμε το τρόπαιο, δεν σημαίνει ότι η προσπάθειά μας θα είναι αποτυχημένη. Και οι τέσσερις ομάδες έχουν πίεση εδώ που φτάσαμε. Δεν πρέπει όμως να το βλέπεις ως πίεση αλλά σαν ευκαιρία για να πάρεις κάτι που πολλοί παίκτες και προπονητές θέλουν να κατακτήσουν», τόνισε ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Παπανικολάου, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα στην 4η συμμετοχή του σε φάιναλ φορ και να δηλώνει: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν στην ομάδα να μη νιώθει άνετα. Γνωρίζουμε ότι είναι εδώ οι καλύτερες ομάδες, οι καλύτεροι προπονητές. Για κανέναν δεν θα είναι αποτυχία αν δεν κατακτήσει το Κύπελλο, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε».

Με απώλειες η Ρεάλ

Στον άλλο αποψινό (21.00) ημιτελικό, η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει τη Ρεάλ στον «ισπανικό εμφύλιο», με τους Μαδριλένους να έχουν πολύ σοβαρές απώλειες και να παίζουν χωρίς τον τιμωρημένο Γιαμπουσέλε μετά τον καβγά της Μαδρίτης με την Παρτιζάν, τον τραυματία Ντεκ και τον Πουαριέ που έκανε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας.

Μια ευχάριστη έκπληξη στον Βεζένκοφ

Εναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συνάμα συγκινητικό τρόπο επέλεξε η Ευρωλίγκα για να ανακοινώσει στον Βεζένκοφ ότι είναι ο φετινός MVP! Ολοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα τον υποδέχθηκαν φορώντας μάσκες… Βεζένκοφ και τρεις από αυτούς, οι γονείς του και η αδελφή του, τον πλησίασαν στη σκηνή και του ανακοίνωσαν τα νέα! «Δεν ήξερα τίποτα! Δεν εστίασα τόσο στην αδελφή μου, αλλά με το που γύρισα κατάλαβα τον πατέρα μου με τη μάσκα – δεν μπορεί να κρυφτεί! Ηταν μια συγκινητική στιγμή και δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Είναι όμορφα, έχουμε όμως δουλειά μπροστά μας», δήλωσε ο άσος του Ολυμπιακού μετά τη βράβευσή του από τον πρόεδρο της Ευρωλίγκας, Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Πέρα από τα εντυπωσιακά στατιστικά του (17,2 πόντοι, 6,8 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 0,9 κλεψίματα σε 28:48 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι), αναδείχθηκε και 1ος σκόρερ της διοργάνωσης, γι’ αυτό και τιμήθηκε με το βραβείο «Αλφόνσο Φορντ».

Ευρωλίγκα – Φάιναλ 4: Με τη νοοτροπία του καλύτερου ο Ολυμπιακός-1
Στην Κωνσταντινούπολη το 2012, ο Ολυμπιακός έραψε το 2ο αστέρι του πετυχαίνοντας μια απίστευτη ανατροπή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Φωτ. INTIMENEWS

Οι 11 συμμετοχές του Ολυμπιακού στα φάιναλ 4

Για μια χώρα που είχε συνηθίσει σχεδόν κάθε δύο χρόνια να βλέπει μια ομάδα της να στρογγυλοκάθεται στον θρόνο της Ευρωλίγκας, μοιάζουν πάρα πολλά τα 10 χρόνια που έχει μείνει χωρίς να φορέσει στέμμα! Με τους «πράσινους» να συνεχίζουν την αποχή τους απ’ αυτό το μεγάλο ραντεβού, ο κλήρος πέφτει ξανά στον Ολυμπιακό στο 12ο φάιναλ φορ του. Ας θυμηθούμε και τις 11 προηγούμενες συμμετοχές των «ερυθρολεύκων»:   

• Τελ Αβίβ 1994: Αφού επιβίωσε από τον «ελληνικό εμφύλιο» κόντρα στον Παναθηναϊκό (77-72), ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη πήγε στον τελικό ως απόλυτο φαβορί απέναντι στην Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όμως ένα τρίποντο του Κορνέλιους Τόμσον σε νεκρό χρόνο «στοίχειωσε» τον Ολυμπιακό για πολλά χρόνια.

• Σαραγόσα 1995: Ο Ολυμπιακός επικράτησε για 2η συνεχόμενη χρονιά (58-52) σε ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στον τελικό, η Ρεάλ του Ομπράντοβιτς επικράτησε εύκολα 73-61.

• Ρώμη 1997: Η 3η φορά αποδείχθηκε τελικά… φαρμακερή! Με προπονητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε εύκολα στον τελικό, όπου νίκησε 73-58 την Μπαρτσελόνα με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Ρίβερς.     

• Μόναχο 1999: Στην 4η παρουσία του σε φάιναλ φορ, αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πάει στον τελικό. Ηττήθηκε εύκολα 87-71 από τη Ζαλγκίρις στον ημιτελικό.

• Βερολίνο 2009: Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ξανά σε φάιναλ φορ έπειτα από 10 χρόνια απουσίας, αλλά αυτή τη φορά βγήκε ηττημένος (84-82) από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

• Παρίσι 2010: Στον τελικό του Παλέ ντε Μπερσί, η Μπαρτσελόνα με ηγέτη τον Ναβάρο επικράτησε εύκολα 86-68.

• Κωνσταντινούπολη 2012: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία όχι μόνο επειδή νίκησε 62-61 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό, αλλά κυρίως για τον τρόπο που τη νίκησε, όντας πίσω με 19 πόντους διαφορά στο 3ο δεκάλεπτο.

• Λονδίνο 2013: Η «back to back» κατάκτηση της Ευρωλίγκας ήλθε με εμφατικό τρόπο, με κεντρικό πρόσωπο τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Επικράτησε άνετα (100-88) της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Ο2 Arena.

• Μαδρίτη 2015: Το επόμενο ραντεβού του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ ήλθε δύο χρόνια αργότερα στη Μαδρίτη. Η άνετη νίκη της στον τελικό με 78-59 της έδωσε το 8ο τρόπαιο της ιστορίας της.

• Κωνσταντινούπολη 2017: Με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τον οδηγεί για 2η φορά (μετά τη Μαδρίτη) σε ένα φάιναλ φορ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς του έκοψε (για 4η φορά κι αυτός) τον δρόμο του για τον τίτλο. Μπροστά στο κοινό της, η Φενέρμπαχτσε επικράτησε εύκολα με 80-64 στον τελικό.

• Βελιγράδι 2022: Πέντε χρόνια μετά την τελευταία του απόπειρα, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ξανά σε ένα φάιναλ φορ. Μια τρίποντη βόμβα του Μίσιτς στον ημιτελικό, έδωσε τη νίκη – πρόκριση (77-74) στην Αναντολού Εφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT