Η Σαχτάρ κερδίζει τον πόλεμο…

Η προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ διατηρεί στον σύλλογο του Ντονέτσκ κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ουκρανικό πρωτάθλημα έχει επαναρχίσει, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη χώρα. Οι αγώνες γίνονται στις κεντρικές και δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας, μακριά από τα μέτωπα με τους Ρώσους, προ κενών εξεδρών και με τις σειρήνες για βομβαρδισμούς να διακόπτουν ενίοτε τις αναμετρήσεις.

Για την πρωταθλήτρια Σαχτάρ όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς η προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ διατηρεί στον σύλλογο του Ντονέτσκ κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος, πείθοντας και ξένους ποδοσφαιριστές να γυρίσουν ή να πρωτοέλθουν στην Ουκρανία.

Στην εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 ο Λασινά Τραορέ βρισκόταν σε διακοπές – λόγω του χειμερινού διαλείμματος στο ουκρανικό πρωτάθλημα. Ενώ οι άλλοι ξένοι παίκτες της Σαχτάρ έφυγαν, εκείνος αποφάσισε προ μηνών να επιστρέψει στην ομάδα, αν και είχε άλλες προτάσεις. Οπως εξήγησε, «είναι στην κουλτούρα μου όταν κάποιος σου προσφέρει κάτι, να του προσφέρεις κι εσύ. Για μένα ήταν καιρός να ανταποδώσω την αγάπη που μου είχαν δώσει».

Η Σαχτάρ έχει χρόνια στην εξορία, είναι πλέον άλλος ένας προσφυγικός σύλλογος. «Ξεσπιτώθηκε» το 2014 όταν οι φιλορωσικές δυνάμεις απέκοψαν το Ντονέτσκ από την υπόλοιπη χώρα και τον έλεγχο του Κιέβου. Υστερα από μια περίοδο στο Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, η Σαχτάρ προπονείται πια στο Κίεβο.

«Δεν έχουμε λεφτά, τα έσοδά μας από την Ουκρανία είναι μηδέν,» λέει ο εκτελεστικός διευθυντής των Πορτοκαλί, Σεργκέι Πάλκιν. Ο,τι έσοδα έχει ο σύλλογος είναι από το Τσάμπιονς Λιγκ. Γι’ αυτό και η επιστροφή του Τραορέ, παίκτη που είχε κοστίσει 10 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη.

Και δεν είναι ο μόνος ξένος πλέον που τολμά να φορέσει τα πορτοκαλί και μαύρα. Εκτός από τον Λούκας Τέιλορ, που έπαιζε στον ΠΑΟΚ, ο 18χρονος επιθετικός Κέβιν Κέλσι, από τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να είχε πάει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπέγραψε όμως πενταετές συμβόλαιο με τη Σαχτάρ, λέγοντας «προσπαθώ να μη σκέπτομαι τον πόλεμο».

Η ομάδα του προηγείται στο πρωτάθλημα και πιθανότατα θα του δώσει την ευκαιρία να παίξει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή: New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT