Euroleague: Τα αξέχαστα θρίλερ των τελικών

Euroleague: Τα αξέχαστα θρίλερ των τελικών

Οι έξι φορές που το τρόπαιο της Ευρωλίγκας / Πρωταθλητριών, κρίθηκε στην τελευταία προσπάθεια

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμη έναν τελικό του F4 μπάσκετ, έσπασαν καρδιές. Ο Ολυμπιακός έχασε το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, εξαιτίας ενός σουτ. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ένας τίτλος κρίνεται στην τελευταία προσπάθεια.

Από καταβολής F4 (1988) στο κύπελλο Πρωταθλητριών μπάσκετ και μετέπειτα της Ευρωλίγκας, έξι φορές το βαρύτιμο τρόπαιο κρίθηκε στην τελευταία προσπάθεια. Οι πέντε ήταν με σουτ (τέσσερις φορές εύστοχα, μία φορά άστοχο) και η μία με μπλοκ. Οι πέντε από τις έξι είχαν θύτη και θύμα, μια ελληνική ομάδα.

Πάμε να θυμηθούμε το κρίσιμο σημείο των έξι συγκλονιστικότερων τελικών:

1992 (Κωνσταντινούπολη): Παρτιζάν – Μπανταλόνα 71-70

Το τρίποντο του Τζόρτζεβιτς

Ο πρώτος από τους 9 τίτλους του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως προπονητή, ήρθε μέσα από ένα συγκλονιστικό θρίλερ. Η Μπανταλόνα του Σάινθ έχει δύο φορές την ευκαιρία να προσπεράσει την Παριζάν στα τελευταία δευτερόλεπτα με το σκορ στο 68-68. Ωστόσο, Βιγιακάμπα και Μοράλες αστοχούν στις βολές (1+1). Ο Κορνίλιος Τόμπσον παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και δίνει τη μπάλα στον Ράφα Γιοφρέσα, ο οποίος σκοράρει με drive (70-68). Στην επαναφορά, η μπάλα θα πάει στον Τζόρτζεβιτς, ο οποίος θα διασχίσει το γήπεδο με τον Ράφα Γιοφρέσα να παίζει άμυνα με… τα μάτια. Ο Σέρβος πλέι μέικερ θα σουτάρει από τις 45 μοίρες στα 4’’ και θα χαρίσει στην Παρτιζάν το μοναδικό της Κύπελλο πρωταθλητριών.

 

1994 (Τελ Αβίβ): Μπανταλόνα – Ολυμπιακός 59-57

Ο Κορνίλιος Τόμπσον

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει αναλάβει τη Μπανταλόνα και θα την οδηγήσει ξανά στον τελικό του F4, εκεί όπου θα συναντήσει τον πρωτάρη Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει αποκλείσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι καλύτεροι με τον Τάρπλεϊ να πετυχαίνει 12 π. και να μαζεύει 14 ριμπάουντ, ενώ ο Πάσπαλι θα σημειώσει 15. Στα 20’’ ο Κορνίλιος Τόμπσον θα πετύχει το τρίποντο που θα κρίνει την αναμέτρηση (59-57). Στα 4,8 δευτερόλεπτα ο Πάσπαλι θα αστοχήσει στη 1+1 κι ενώ το χρονόμετρο έχει κολλήσει θα αστοχήσει ξανά σε σουτ από τα 2,5 μέτρα.

1996 (Παρίσι): Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 67-66

Η τάπα του… θεού

Η Αργεντινή έχει το «χέρι του θεού». Ο Παναθηναϊκός την «τάπα του θεού». Η ελληνική ομάδα θα πάει για τρίτη σερί φορά σε F4 και αυτή τη φορά θα κατακτήσει την κούπα. Με τον Ντομινίκ Γουίλκινς να σημειώνει 16 π. και τον Αλβέρτη 17, οι «πράσινοι» έχουν τη μπάλα στα χέρια τους στην τελευταία επίθεση με το σκορ στο 67-66. Ο Γιαννάκης γλιστρά στο παρκέ στα 6’’. Η κατοχή χάνεται και η Μπαρτσελόνα ξεχύνεται στον τελικό αιφνιδιασμό με τον Μοντέρο να ετοιμάζεται για το λέι απ τίτλου. Ομως ο Βράνκοβιτς τον καταδιώκει με ένα αξέχαστο σλάλομ (με το χρονόμετρο να έχει κολλήσει στα 4,9’’) και καταφέρνει να τον κόψει, χαρίζοντας στην Ελλάδα και στην ομάδα του, το πρώτο κύπελλο Πρωταθλητριών.

2009 (Βερολίνο): Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 73-71

Το χαμένο σουτ του Σισκάουσκας

Το κύπελλο Πρωταθλητριών έχει ήδη γίνει Ευρωλίγκα και ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει τα 4 ευρωπαϊκά τρόπαια. Στο Βερολίνο θα ταξιδέψει με την καλύτερη ομάδα του σε όλη την ιστορία του. Στον ημιτελικό θα επικρατήσει του Ολυμπιακού με 84-82 με το άστοχο σουτ του Μπουρούση και στον τελικό θα αντιμετωπίσει την απαστράπτουσα ΤΣΣΚΑ. Αν ο Ολυμπιακός στον φετινό ημιτελικό έπαιξε το καλύτερο δεκάλεπτο στην ιστορία των F4, οι «πράσινοι» παίζουν το καλύτερο α’ ημίχρονο (48-28). Στην 3η περίοδο η διαφορά θα φτάσει το +23, όμως η ΤΣΣΚΑ με σερί 17-0 θα μειώσει στους 6 και θα οδηγήσει τον τελικό στο τελευταίο σουτ με τον Παναθηναϊκό να αμύνεται για να κρατήσει το 73-71. Ο Σισκάουσκας θα αναλάβει την τρίποντη εκτέλεση από την κορυφή με τον Ντρου Νίκολας κολλημένο πάνω του. Η μπάλα θα βρει βασανιστικά το μπροστινό μέρος της στεφάνης και μετά τη ρίζα και θα βγει εκτός.

2012 (Κωνσταντινούπολη): Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ 62-61

Το… πεταχτάρι του Πρίντεζη

Εναν χρόνο μετά το τελευταίο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός του Ιβκοβιτς, επιστρέφει σε F4. Στην Πόλη, οι «πράσινοι» θα ηττηθούν από την ΤΣΣΚΑ και θα αποχαιρετήσουν τα F4 μέχρι σήμερα. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως, έξω από… κάθε λογική, θα επιστρέψουν από το -19 στην 3η περίοδο. Στα 9,7’’ πριν από τη λήξη ο Ολυμπιακός θα στείλει τον Σισκάουσκας στις βολές. Ο Λιθουανός σταρ θα αστοχήσει και στις δύο. Ο Σπανούλης, με το σκορ στο 61-60, θα κατεβάσει τη μπάλα και στα 3,6’’ θα επιχειρήσει το drive. O Κιριλένκο θα σπεύσει για βοήθεια, ο Πρίντεζης θα βρεθεί μόνος στη base line και με το «πεταχτάρι» θα χαρίσει στον Ολυμπιακό τη 2η κούπα του.

2023 (Καόυνας): Ολυμπιακός – Ρεάλ 78-79

Η «καμινάδα» τίτλου του Γιουλ

Πολύ πρόσφατα όλα. Υστερα από μία πρωτοφανή πορεία, ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιό του. Εχει τερματίσει πρώτος στην κανονική περίοδο, έχει δραπετεύσει από την έδρα της Φενέρ με ένα τρελό τρίποντο του Σλούκα, έχει σκορπίσει τη Μονακό μέσα σε ένα δεκάλεπτο και απέναντί του βρίσκεται η βαριά «τραυματισμένη» και με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, Ρεάλ. Ενα «μπλακ άουτ» στην 4η περίοδο, φέρνει τη «βασίλισσα» στον πόντο (78-77). Ο Γιουλ παίρνει το σουτ στα 4,6 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, με τον Φαλ κρεμασμένο πάνω του. Η μπάλα θα διαγράψει βασανιστικά μια μεγάλη καμπύλη και θα καταλήξει στο καλάθι. Στα 3,1 δευτερόλεπτα ο Σλούκας θα πάρει την τελευταία προσπάθεια, αλλά αυτή τη φορά θα αστοχήσει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT