Το περασμένο Σάββατο με την εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 στο Στρασβούργο η Παρί Σεν Ζερμέν επικύρωσε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Γαλλία. Δεύτερο συνεχόμενο για τους Παριζιάνους και 11ο συνολικά στην ιστορία τους, με το πρώτο από αυτά το 1986 και εννέα από το 2013 και μετά.
Όμως ο τίτλος αυτός μοιάζει περισσότερο με μια εντυπωσιακή βιτρίνα που από πίσω της κρύβει ένα σύνολο γεμάτο τοξικότητα και αμφιβολία για την επόμενη μέρα. Ακόμα και η γιορτή που θα στηθεί την τελευταία αγωνιστική στο εντός έδρας ματς με την Κλερμόν το ερχόμενο Σάββατο στο «Πάρκο των Πριγκίπων» δείχνει να είναι μια… ανυπόφορη γιορτή, η οποία μόλις ολοκληρωθεί το κάθε αστέρι της ομάδας θα τραβήξει το δρόμο του.
Είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι που θα ακολουθήσει θα είναι αρκετά δύσκολο. Ο πρώτος που θα ανοίξει την πόρτα θα είναι ο Κριστόφ Γκαλτιέ, με τον Γάλλο τεχνικό να χρεώνεται την αποτυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βάλει σε τάξη τα αποδυτήρια. Με το ένα πόδι στο αεροδρόμιο είναι και ο Μέσι με την Μπαρτσελόνα να τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, ενώ persona non grata για τους οπαδούς αποτελεί εδώ και καιρό ο Νεϊμάρ. Όπως όλα δείχνουν από την «μαγική τριάδα» θα μείνει μόνο ο Εμπαπέ, όμως και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν ο Γάλλος θα έχει το ελεύθερο να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, καθώς τα δημοσιεύματα στην Γαλλία υποστηρίζουν ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει ρότα και να πάει σε διαφορετική φιλοσοφία χτισίματος της ομάδας. Αλλωστε ακόμα και ο τίτλος που στην αρχή της κούρσας έμοιαζε εύκολος μόνο τέτοιος δεν ήταν, αφού η Λανς, αλλά μέχρι ένα σημείο και η Μαρσέιγ, ομάδες με σαφώς χαμηλότερο προϋπολογισμό, κυνήγησαν όσο μπορούσαν τους Παριζιάνους.
Η πρόσληψη του Γκαλτιέ, που είχε οδηγήσει το 2021 την Λιλ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, έμοιαζε με κίνηση ιδανική το περασμένο καλοκαίρι. Όμως ο 56χρονος τεχνικός δεν κατάφερε ποτέ να βρει την ισορροπία που χρειαζόταν μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας που έμοιαζαν με πυριτιδαποθήκη. Αν και το πρώτο μισό της κούρσας βρήκε την Παρί ΣΖ αήττητη, στην επιστροφή από τη διακοπή εξαιτίας του Μουντιάλ, παρουσιάστηκε σχεδόν διαλυμένη γνωρίζοντας έξι ήττες στο πρωτάθλημα, μία από την Μαρσέιγ στο Κύπελλο όπου και αποκλείστηκε, ενώ και η Μπάγερν με δύο νίκες την πέταξε έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ. Συνολικά, ο Γκαλτιέ δεν φάνηκε ποτέ αρκετά καλός. Ποτέ δεν έχτισε τίποτα με αυτή την ομάδα, δεν είχε ταυτότητα, δεν είχε στυλ, ενώ πάσχιζε καθημερινά να αντιμετωπίσει και να ελέγξει αποδυτήρια γεμάτα από σούπερ σταρ. Χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, την τακτική «δώσε την μπάλα στον Μέσι, τον Νεϊμάρ και τον Εμπαπέ και αυτοί θα κάνουν τα υπόλοιπα». Οι «MNM» σίγουρα ήταν το μεγαλύτερο ατού της ομάδας, ταυτόχρονα όμως ήταν και η μεγαλύτερη ασθένειά της. Αν και οι αριθμοί είναι με το μέρος τους (16 γκολ και 16 ασίστ σε 31 αγώνες της Ligue 1 για τον Αργεντινό, 13 γκολ και 11 ασίστ σε 20 αγώνες της Ligue 1 για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά τον Φεβρουάριο και δεν έπαιξε ποτέ ξανά σε αυτή τη σεζόν, και 28 γκολ και πέντε ασίστ σε 33 αγώνες για τον Γάλλο), στην ουσία βοήθησαν πιο λίγο από ότι δείχνουν αυτοί. Η παρουσία και των τριών έκανε την ομάδα ανίκανη να πιέσει και ασύνδετη.
Τα πράγματα ήταν σαφώς χειρότερα εκτός γηπέδου. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Ναϊμάρ δέχτηκε «επίσκεψη» στο ίδιο του το σπίτι από τους οπαδούς της Παρί ΣΖ οι οποίοι του ζήτησαν να τα μαζέψει και να φύγει, ενώ και ο Μέσι λειτουργώντας με τρόπο πολύ διαφορετικό από ότι τα χρόνια του στην Μπαρτσελόνα, έφυγε απροειδοποίητα για να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για μια διαφημιστική φωτογράφιση. Δημιουργήθηκε χάος, τέθηκε εκτός από τον σύλλογο για δύο εβδομάδες πριν ζητήσει συγγνώμη για το λάθος του και επανενταχθεί στην ομάδα.
Επίσης το δικό του λιθαράκι είχε βάλει και ο Εμπαπέ που έχοντας το ελεύθερο από τη διοίκηση να κάνει κουμάντο στην ομάδα, επέκρινε αρκετές φορές δημόσια την τακτική του Γκαλτιέ. Παράλληλα διέρρευσε εσκεμμένα προς τον Τύπο το ότι είχε βαρεθεί και πως έψαχνε τον τρόπο να φύγει τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο τον περασμένο Μάιο. Όλα αυτά δημιούργησαν μια κατάσταση την οποία ο Γκαλτιέ, που στην Λιλ δεν είχε ποτέ τέτοια προβλήματα, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Χώρια βέβαια που τα τερτίπια των τριών, έκαναν έξαλλους και τους άλλους παίκτες.
Όλα δείχνουν ότι το διάστημα που ακολουθεί η Παρί ΣΖ θα επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ο Γκαλτιέ αν και έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο θα φύγει και τα ονόματα που υπάρχουν στην λίστα ως πιθανοί αντικαταστάτες του είναι πολλά.
Λουίς Ενρίκε, Ζινεντίν Ζιντάν, Ζοζέ Μουρίνιο, Μαρσέλο Γκαγιάρδο, Τιάγκο Μότα και Αμπέλ Φερέιρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Προπονητές που έχουν διαφορετικό προφίλ και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους. Αυτή τη φορά η Παρί ΣΖ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει ακόμα ένα λάθος στην επιλογή της.
Όσον αφορά στους παίκτες, την αρχή στις αποχωρήσεις αναμένεται να κάνει ο Μέσι, ο οποίος θα φύγει όταν λήξει το συμβόλαιό του στις 30 Ιουνίου. Ανάλογη πορεία θα έχει και ο Νεϊμάρ που ψάχνει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, με τη διοίκηση να μην έχει πρόβλημα να τον αφήσει να φύγει. Αλλωστε, ακόμα και ο ίδιος ο Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, κατάλαβε ότι οι «MNM» δεν μπορούν να κάνουν την ομάδα παντοδύναμη, ούτε φέρνουν την ευτυχία και έτσι έχει ανάψει το πράσινο φως για τη διάλυσή τους, κρατώντας μόνο τον Εμπαπέ. Η προσοχή πλέον έχει στραφεί σε παίκτες όπως ο Μανού Κονέ, ο Μουανί και ο Μάρκους Τουράμ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του γαλλικού κορμού, ενώ για την κορυφή της επίθεσης στο στόχαστρο έχουν μπει ο Χάρι Κέιν, ο Βίκτορ Οσιμεν και ο Ντούσαν Βλάχοβιτς.
Το ερχόμενο Σάββατο στο «Πάρκο των Πριγκίπων» θα πραγματοποιηθεί η τελευταία εμφάνιση της Παρί Σεν Ζερμέν, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Και όταν θα ολοκληρωθεί η απονομή και σβήσουν τα φώτα, ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του, αφήνοντας την ομάδα να προσπαθήσει να βρει τον δικό της…
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr