Η επόμενη μέρα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: Φιέστα οι μεν, εικόνα διάλυσης οι δε

Η επόμενη μέρα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: Φιέστα οι μεν, εικόνα διάλυσης οι δε

Ο Ολυμπιακός μπορεί πια να σχεδιάσει χωρίς πίεση την επόμενη μέρα. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη πλευρά, υποχρεώνεται σε ριζικές τομές και στο στήσιμο μιας νέας ομάδας από την αρχή.

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη μέρα του επεισοδιακού, 4ου και τελευταίου, τελικού βρήκε τον Ολυμπιακό σε ρυθμούς φιέστας και τον Παναθηναϊκό στα πρόθυρα της διάλυσης.

Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν το 14ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και για πρώτη φορά δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του νταμπλ, σε μια ονειρική χρονιά που χάλασε μόνο από το καλάθι του Σέρχιο Γιούλ μόλις 4 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του τελικού της Ευρωλίγκας.

«Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων των εποχών και μια από τις καλύτερες ομάδες διαχρονικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κατακτήσαμε όλους τους τίτλους στην Ελλάδα, αγγίξαμε το ευρωπαϊκό, παίξαμε καλό μπάσκετ που έφερε την καταξίωση και τον σεβασμό», είπε στους παίκτες του Ολυμπιακού ο Γιώργος Αγγελόπουλος μετά τον τελικό στο (βομβαρδισμένο) ΟΑΚΑ, με τον αδελφό του, Παναγιώτη, να συμπληρώνει: «Γράφουμε ιστορία όλοι μαζί. Όπως σας είχα πει και στο Κάουνας, είστε ο ορισμός της ομάδας. Θα θέλαμε να είχαμε πάρει και την Ευρωλίγκα, αλλά είμαστε χαρούμενοι με αυτό που ζούμε σήμερα».

Με ρεκόρ 63 νίκες και μόλις 14 ήττες, οι 13 στην Ευρωλίγκα και η μία στο πρωτάθλημα – μοναδική τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ολυμπιακός μπορεί να σχεδιάσει χωρίς πίεση την επόμενη μέρα του.

«Κλειδί» για το ρόστερ της επομένης περιόδου θα είναι η απόφαση του Σάσα Βεζένκοφ για το αν θα παραμείνει ή θα θελήσει να ζήσει την εμπειρία του ΝΒΑ με τους Σακραμέντο Κινγκς που έχουν τα δικαιώματά του. Εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας που περίμεναν μεταμεσονύκτια την αποστολή στο ΣΕΦ για τα μεθεόρτια, του ζητούσαν με συνθήματα να παραμείνει αλλά αυτή είναι μια απόφαση ζωής και ο Βεζένκοφ θα την πάρει όταν κοπάσει ο ενθουσιασμός και ηρεμήσει.

Αυτές τις ώρες, ο MVP της Ευρωλίγκας θα γιορτάσει με τους συμπαίκτες του και χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στη φιέστα – απονομή του τροπαίου που θα γίνει το Σάββατο στις 21:15 στο ΣΕΦ. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5, 10, 25 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση τμημάτων του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Τα εισιτήρια διαρκείας ισχύουν κανονικά.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός έχει περίπου την ίδια εικόνα διάλυσης που είχε το ΟΑΚΑ μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν την Πέμπτη το βράδυ και προκάλεσαν την διακοπή του τελικού. Η ποινή που απειλεί τους «πράσινους» θα είναι εξοντωτική και τα έχει όλα, από αφαίρεση 2 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα και ένα τσουχτερό πρόστιμο, μέχρι την τιμωρία της έδρας από 3 έως 6 αγωνιστικές, συν άλλη μία που τους έχει επιβληθεί ήδη από τα γεγονότα του 2ου τελικού.

Η επόμενη μέρα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: Φιέστα οι μεν, εικόνα διάλυσης οι δε-1
Φωτ: INTIME 

«Πρώτος εγώ κατακρίνω τέτοια γεγονότα στο γήπεδο και παλεύω να σταματήσουν. Επίσης, όμως, πρώτος εγώ μπορώ να μπω στην ψυχοσύνθεση αυτού που πληρώνει και έρχεται να δει την ομάδα του να διεκδικεί το πρωτάθλημα και να βλέπει τους γκρι να σου δείχνουν από το πρώτο λεπτό ότι δεν έχεις ελπίδα, στη συνέχεια να βλέπεις τους δικούς σου να τα παρατάνε και να μην παλεύουν και στο τέλος να βλέπεις να σε προκαλούν και να σε χλευάζουν άνθρωποι από το αντίπαλο στρατόπεδο αναδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία το ηθικό τους πλεονέκτημα», ήταν η ανάρτηση – θέση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τα όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ, με τον ίδιο να έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα πώς όσο βαριά κι αν είναι μια τιμωρία για θέματα βίας, ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να την προσβάλει στο ΑΣΕΑΔ.

Η παταγώδης αποτυχία υποχρεώνει σε ριζικές τομές και στήσιμο μιας νέας ομάδας από την αρχή. Είναι η πρώτη φορά που οι «πράσινοι» μένουν χωρίς τίτλο εδώ και 27 χρόνια, από το 1996 που κατέκτησαν την Ευρωλίγκα στο Παρίσι! Και είναι η πρώτη φορά που κλείνουν μια περίοδο με αρνητικό ισοζύγιο σε νίκες και ήττες, με τον απολογισμό τους να είναι θλιβερός: σε 71 αγώνες που έδωσαν εφέτος σε όλες τις διοργανώσεις, είχαν 36 ήττες και 35 νίκες, συμπεριλαμβανομένης και της ποινής από την Ευρωλίγκα για οικονομικά ζητήματα. Ήταν η χειρότερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού και τον υποχρεώσει να πάρει δραστικές αποφάσεις.

Η στελέχωση της νέας ομάδας ξεκίνησε με την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν και συνεχίστηκε με την επίσημη ανακοίνωση της πρόσληψης του Σάνι Μπετσίροβιτς στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Θα είναι η 3η θητεία του Σλοβένου στον Παναθηναϊκό, μετά τη διετία που πέρασε ως παίκτης το 2006-08 και το ρόλο του team manager που ανέλαβε το 2015. Την τελευταία τετραετία (2019-23), ο Μπετσίορβιτς είχε επιτυχημένη παρουσία ως αθλητικός διευθυντής της Τσεντεβίτα.  

Από τους παίκτες του τωρινού ρόστερ, ελάχιστοι θα παραμείνουν, με πιθανό το σενάριο να φύγουν όλοι οι ξένοι της ομάδας! Συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο έχει μόνο ο Γκριγκόνις, αλλά παρά την ανάκαμψη που έδειξε μετά την αποχώριση του Ράντονιτς, κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά στους τελικούς και δεν έδειξε ότι έχει το ειδικό βάρος να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας. Μικρές ελπίδες παραμονής έχουν οι Πονίτκα και Λι. Τα συμβόλαιά τους ήταν μονοετή και είναι στο χέρι του Αταμάν να αποφασίσει αν θα τους προτείνει νέο. Αν και ήταν οι δύο πιο σταθεροί παίκτες του Παναθηναϊκού εφέτος, ακόμα κι αν παραμείνουν, δεν θα λογίζονται ως βασικές επιλογές. Το ρόλο του «πρώτου βιολιού» στη θέση τους, θα τον έχουν άλλοι ξένοι.  

Από τους Έλληνες, δεδομένη θεωρείται μόνο η παρουσία του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και του Μαντζούκα, οι οποίοι έχουν συμβόλαιο και είναι επένδυση για το μέλλον. Η περίπτωση του Παπαγιάννη αποτελεί ερωτηματικό. Με φανερή την έλλειψη σταθερότητας στην απόδοσή του, στοιχείο απαραίτητο για μια ομάδα που θέλει να σταθεί ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο, θα αναζητηθεί σίγουρα σέντερ από το «πάνω ράφι» της μεταγραφικής αγοράς. Είναι όμως Έλληνας, με τεράστια προσόντα και σημείο αναφοράς στην ομάδα τα τελευταία χρόνια. Μάλλον μια συζήτηση με τον Αταμάν θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ανάλογα βέβαια και με τις συνθήκες που θα βρουν στην αγορά και οι δύο πλευρές. Ανοικτό μένει και το θέμα της παραμονής του Αγραβάνη. Ο ίδιος θέλει να μείνει, αλλά την απόφαση θα την πάρει ο Αταμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT