Μπάσκετ: Θέρισαν ό,τι έσπειραν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Μπάσκετ: Θέρισαν ό,τι έσπειραν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Οι «αιώνιοι» ολοκλήρωσαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μπασκετικές σεζόν. Φιέστα ο Ολυμπιακός, «σκούπα» ο Παναθηναϊκός

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μπασκετική σεζόν, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ, με τις εικόνες ντροπής να κάνουν τον γύρο του κόσμου, δεν χρήζει… επιστημονικής ανάλυσης.

Εικόνες και γεγονότα από το παρελθόν στο ΣΕΦ, στο οποίο μάλιστα κινδύνευσαν πραγματικά οι αποστολές του Παναθηναϊκού, επέστρεψαν σαν εφιάλτης για να κλείσουν… άκομψα μια αγωνιστική περίοδο κατά την οποία οι δύο «αιώνιοι» διέγραψαν εντελώς αντίθετες τροχιές.

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε, αντί να κραυγάζει, να εμπιστευθεί το μέλλον του σε έναν αξιόλογο προπονητή και πάνω σε έναν στιβαρό ελληνικό κορμό να χτίσει μια ομάδα χωρίς βεντέτες, χωρίς πρώτα και δεύτερα ονόματα, με ισονομία, υπομονή και αγωνιστικό πλάνο. Οι δύο τελευταίες χρονιές στη μετά Σπανούλη εποχή, φέρουν την αγωνιστική σφραγίδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και τη διοικητική ασφάλεια των αδελφών Αγγελόπουλων, οι οποίοι πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων τα μπλουζάκια με τα μηνύματα και αποφάσισαν να στηρίξουν το πλάνο του προπονητή τους με κάθε κόστος, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό ο οποίος για τους δικούς του λόγους στις τελευταίες 11 σεζόν άλλαξε 13 προπονητές και δεκάδες παίκτες.

Χωρίς επικοινωνιακές κραυγές πλέον και με πολλή δουλειά, οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το δεύτερο σερί νταμπλ τους, ενώ βρέθηκαν σε δύο φάιναλ 4 με μπάτζετ πολύ μικρότερο των αντιπάλων τους και μπάσκετ το οποίο κέρδισε τα εύσημα όλων.

Πρώτος στόχος του Ολυμπιακού η διατήρηση του κορμού του – Δύσκολη η (μία ακόμη) επανεκκίνηση για τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι», με πλάνα που απέτυχαν και σπασμωδικές κινήσεις, βυθίστηκαν χρόνο με τον χρόνο στα κατώτερα στρώματα της Ευρωλίγκας, βλέποντας και στο εσωτερικό την ψαλίδα με τον «αιώνιο» αντίπαλο να ανοίγει όσο ποτέ.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε το μέγεθος της φανέλας του στους δύο πρώτους τελικούς, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο κόουτς Σερέλης πέτυχε ένα μικρό θαύμα, κράτησε ανταγωνιστική την ομάδα του για δύο αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, όμως ήταν αδύνατον οι «πράσινοι» να αντέξουν μ’ αυτό το ρόστερ περισσότερο, απέναντι σε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και η διακοπή της Πέμπτης ήρθε να αποσοβήσει μια επερχόμενη ιστορική πανωλεθρία.

Ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης δείχνει ότι είναι διατεθειμένος να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης. Ο Εργκίν Αταμάν θα αναλάβει να χτίσει μια νέα ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, με σημαντικά αυξημένο μπάτζετ, αλλά και με πολλά αγκάθια στα πλευρά τη νέα σεζόν, λόγω των ποινών που αναμένονται.

Ενα έργο εξ ορισμού δύσκολο, καθώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη στις ράγες με τα ίδια… βαγόνια. Αν η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα καταφέρει να διατηρήσει κοντά της τους Σλούκα, Βεζένκοφ και Παπανικολάου, τότε ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα.

Παράλληλα, όμως, ανεβαίνει και το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ εντός γηπέδου. Εξω από αυτό θα χρειαστούν πολλά για να δούμε ξανά τους αδελφούς Αγγελόπουλους να ποζάρουν με χαμόγελα στον φακό μαζί με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Φιέστα ο Ολυμπιακός, «σκούπα» ο Παναθηναϊκός

Ο Ολυμπιακός θα γιορτάσει τα επιτεύγματα της φετινής σεζόν στη φιέστα που θα πραγματοποιηθεί απόψε (17.6, 21.15) στο ΣΕΦ, εκεί όπου οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» θα πανηγυρίσουν με τους παίκτες και το επιτελείο.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι συνεχάρησαν τους παίκτες για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε: «Πολλά συγχαρητήρια για μια καταπληκτική χρονιά. Γράψαμε ιστορία όλοι μαζί. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του κάνει δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ. Νομίζω πως πιο σημαντικό από αυτό είναι το μπάσκετ που παίξαμε φέτος. Νομίζω ήταν η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στον Ολυμπιακό και μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στην Ευρώπη», τόνισε ο Γ. Αγγελόπουλος. «Για εμένα, σας το είχα πει και στο Κάουνας, είστε ο ορισμός της ομάδας. Θα θέλαμε να έχουμε πάρει και τη Euroleague. Ομως, είμαστε χαρούμενοι με αυτό που ζούμε σήμερα. Συγχαρητήρια σε όλους», υπογράμμισε ο Π. Αγγελόπουλος.

Μπάσκετ: Θέρισαν ό,τι έσπειραν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός-1
Οι εικονιζόμενοι Παπαγιάννης, Αγραβάνης, Π. Καλαϊτζάκης και Γκριγκόνις έχουν πιθανότητες παραμονής στον Παναθηναϊκό. Φωτ. INTIMENEWS.

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε και επίσημα την επιστροφή του Σάνι Μπετσίροβιτς, ως τεχνικού διευθυντή, πλέον. Η διοίκηση των «πρασίνων» έχει ανοίξει… διάπλατα την πόρτα εξόδου για τους περισσότερους παίκτες. Από αυτήν αναμένεται να περάσουν (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), οι Πάρις Λι, Νέιτ Ουόλτερς, Ματέους Πονίτκα, Ντέρικ Ουίλιαμς, Αρτούρας Γκουντάιτις, με την περίπτωση του Μάριους Γκριγκόνις να αποτελεί ένα ερωτηματικό, καθώς έχει υπογράψει κλειστό διετές συμβόλαιο, ενώ η τύχη του Ματ Τόμας, που έχει option θα καθοριστεί από τον Αταμάν.

Σχετικά με τους Ελληνες, ο Γιώργος Παπαγιάννης αναμένεται να μιλήσει με τη διοίκηση το προσεχές διάστημα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το γεγονός ότι είναι Ελληνας, το χρηματικό και οι υπόλοιπες προτάσεις που θα έχει, αλλά και τα «θέλω» του Αταμάν σχετικά με τη θέση «5». Από τους αδελφούς Καλαϊτζάκη αναμένεται να παραμείνει ο Παναγιώτης, μαζί με τον Μαντζούκα, ενώ οι νεαροί Σαμοντούροβ και Αβδάλας ίσως παραχωρηθούν δανεικοί. Ο Αγραβάνης κέρδισε πολλούς πόντους στα πλέι οφ και η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του, χωρίς να είναι κάτι σίγουρο. Οπως αναμενόταν, ο Μποχωρίδης αποτελεί ήδη παρελθόν, όπως και ο Παππάς, που σταματάει το μπάσκετ.

• Ο ομογενής γκαρντ Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ (27χρ., 1.87) ανακοινώθηκε από το Περιστέρι για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT