Eφοδος στην Οργανωτική «Παρίσι 2024»

«Σύννεφα» στη Γαλλία, 13 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια αλυσίδα με σκάνδαλα «σφίγγει» τον γαλλικό αθλητισμό ενώ απομένουν περίπου 13 μήνες από την έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής του 2024, των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Εφοδο και έρευνα πραγματοποιούν από χθες οι αστυνομικές αρχές της χώρας στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».

Ομάδα ερευνητών κατά οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς επισκέφθηκε χθες την «έδρα» των Αγώνων, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ενημέρωση για τον λόγο της εφόδου. «Η έρευνα στα γραφεία μας βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεργαζόμαστε για όσα ζητούν οι ερευνητές», εξήγησε εκπρόσωπος της επιτροπής στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στόχος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, ήταν οι συμβάσεις καθώς υπάρχουν υποψίες για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών. Οι Αρχές ερευνούν και τα γραφεία των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν συνάψει δημόσιες συμβάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από δύο χρόνια είχαν δημοσιευθεί δύο εκθέσεις της γαλλικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, οι οποίες ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων» μπορεί να επηρεάσει την εικόνα των Αγώνων αλλά και της Γαλλίας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πολλά σύννεφα πάνω από τον γαλλικό αθλητισμό. Πριν από περίπου ένα μήνα, η πρόεδρος της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μπριζίτ Ερνικές, εξέπληξε τους πάντες με την παραίτησή της, κάτι που είχε προκαλέσει τοποθέτηση της ΔΟΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της καλούσε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να μην επηρεαστεί η διοργάνωση των Αγώνων του 2004.

Τον Φεβρουάριο, ο Νοέλ Λε Γκραέ, πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, εγκατέλειψε τη θέση του διότι υπήρξαν πολλές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών. Από τη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας ράγκμπι παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ο Μπερνάρ Λαπόρτ, ο οποίος κατά το παρελθόν υπήρξε και υπουργός Αθλητισμού της χώρας. Σε σκάνδαλα έχουν εμπλακεί και αρκετές ομοσπονδίες της χώρας, όπως οι ομοσπονδίες τένις, ποδοσφαίρου, γυμναστικής και ράγκμπι.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT