Το συνεχές «αυτομαστίγωμα» της πυγμαχίας

Το συνεχές «αυτομαστίγωμα» της πυγμαχίας

Αύριο, Πέμπτη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναμένεται να διατηρήσει το σπορ των δυνατών σε καθεστώς μη αναγνώρισης.

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα που χωρίζει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) με τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA), μέρα με την ημέρα και… δήλωση με τη δήλωση, μοιάζει να γίνεται μεγαλύτερο. 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αιτήθηκε την απόσυρση της αναγνώρισης της ΙΒΑ και αύριο Πέμπτη (22/6) αναμένεται το αίτημα να γίνει δεκτό από την Ολομέλεια του Σώματος καθώς το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε το αίτημα της ΙΒΑ για την άρση της μη αναγνώρισής της από τη ΔΟΕ. 

Το μόνο αισιόδοξο σε αυτή τη διαμάχη είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το άθλημα ενδέχεται να παραμείνει στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα και το 2028, αλλά τους Αγώνες δεν θα διοργανώσει η ΙΒΑ. Εξάλλου, αυτό έγινε στο Τόκιο και αυτό θα γίνει και στο Παρίσι. 

Η πυγμαχία, η πυγμή, είναι ένα από τα παλαιότερα ολυμπιακά αθλήματα. Συμπεριλήφθη στο πρόγραμμα το 688 π.Χ. και έχει υμνηθεί από τον Όμηρο. Ο Φιλόστρατος την αναφέρει ως άθλημα των Λακεδαιμονίων ενώ ο Πλάτων θεωρεί εφευρέτη του τον ομηρικό ήρωα Επειόν, γιο του Πανοπέως. Στο σύγχρονο Ολυμπιακό Πρόγραμμα εισήχθη στους Αγώνες του Σεντ Λούις(1904) και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά αθλήματα της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς του 1912. 

Ενας «σκιώδης» πρόεδρος 

Η 139η Σύνοδος της ΔΟΕ που διεξήχθη πέρυσι στο Πεκίνο αποφάσισε η πυγμαχία να είναι ένα από τα αθλήματα που θα μείνουν εκτός Ολυμπιακού Προγράμματος το 2028 εάν οι διοικούντες δεν δεσμευτούν για μεταρρυθμίσεις. Μια έρευνα του καθηγητή ΜακΛάρεν αποκάλυψε ότι υπήρχε χειραγώγηση αγώνων, οικονομική διαφθορά και κακή διοίκηση.  

Το συνεχές «αυτομαστίγωμα» της πυγμαχίας-1
Ο Ουμάρ Κρέμλεβ (REUTERS/Anushree Fadnavis/File Photo)

Πρόεδρος της IBA είναι ο Ρώσος Ουμάρ Κρέμλεβ, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει μεταφέρει πολλές από τις λειτουργίες της Ομοσπονδίας από τη Λωζάννη στη χώρα του. 

Ο Κρέμλεβ φέρεται να υπήρξε εξέχων μέλος των «Λύκων της Νύχτας», μιας λέσχης μοτοσυκλέτας με εθνικιστικές πολιτικές απόψεις που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. 

Βασικός χορηγός της ΙΒΑ είναι μια ρωσική εταιρεία που υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρά τον αποκλεισμό της ΙΒΑ από τη ΔΟΕ, ο Κρέμλεβ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του προέδρου ψάχνει για συμμάχους. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη Βενεζουέλα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο για να συζητήσουν «την προώθηση της πυγμαχίας».   

Ο Ουμάρ Κρέμλεβ ήρθε στο προσκήνιο το 2019 όταν, ως μέλος της Ομοσπονδίας, προθυμοποιήθηκε να πληρώσει τα χρέη του αθλήματος που ανέρχονταν σε 16.000.000 ευρώ αρκεί αυτό να έμενε στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. 

Τότε, πρόεδρος της παγκόσμιας πυγμαχίας ήταν ο Γκαφούρ Ρακχίμοβ από το Ουζμπεκιστάν. Ο Ρακχίμοβ από το 2012, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε κατηγορηθεί από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι ανήκε στον «Κύκλο των Αδελφών», μια οργάνωση που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα με το εμπόριο ναρκωτικών. Ο Ρακχίμοβ παραιτήθηκε από την προεδρία το 2019 και το 2020 εξελέγη ο Κρέμλεβ. 

Το πολύπαθο άθλημα 

Πριν από τον Ρακχίμοβ πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ήταν από το 2006 έως το 2017 ο Κ.Σ. Γου. Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το 2017, στη Μόσχα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί κατηγορούμενος για κακοδιαχείριση και λογιστικές παρατυπίες. Ο Γου υπήρξε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.  

«Η ΔΟΕ κρύβει τα εγκλήματά του επειδή είναι μέλος της. Δεν τον λέω “κύριο” τον Γου, γιατί δεν είναι. Είναι ένας εγκληματίας που σκότωσε το άθλημα της πυγμαχίας. Είναι ένας κακός άνθρωπος και κανονικά τέτοιους ανθρώπους θα έπρεπε να τους πυροβολούν γιατί κλέβουν τις ομοσπονδίες και τους αθλητές και φέρνουν την διαφθορά στο άθλημα», δήλωσε, πριν από λίγες ημέρες, ο Κρέμλεβ και η δήλωσή του έριξε… νερό στον μύλο της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη ΔΟΕ και την ΙΒΑ.  

Ο Κρέμλεβ δεν αρκέστηκε στις κατηγορίες κατά του Γου. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ότι μαζί με τον αθλητικό διευθυντή Κιτ Μακόνελ έχουν συμπράξει με τον Γου για να καταστρέψουν την πυγμαχία. «Η υποκίνηση μίσους και η υποτιμητική γλώσσα εναντίον ατόμων που εργάζονται για τη ΔΟΕ είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτα. Το να κατηγορείς ότι συγκαλύπτουν εγκλήματα είναι άκρως συκοφαντικό. Επιπλέον το να λες ότι θα έπρεπε να πυροβοληθεί ένας άνθρωπος δεν αποτελεί γλώσσα που έχει θέση στον αθλητισμό. Η ΔΟΕ επιφυλάσσεται όλων των νόμιμων δικαιωμάτων της», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.    

Ελπίδες για παραμονή του αθλήματος στο Πρόγραμμα του 2028

Κι ενώ οι δηλώσεις και των δύο πλευρών δείχνουν ότι δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης απόψεων ανάμεσά τους, μια πληροφορία αφήνει ελπίδες για παραμονή του αθλήματος στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα του 2028. Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου «Reuters», η ΔΟΕ θα διατηρήσει την πυγμαχία και στη διοργάνωση του 2028. Φυσικά, όπως και στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο και στο Παρίσι διοργανώτρια του πυγμαχικού τουρνουά δεν θα είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

Στο Τόκιο υπεύθυνη για το Τουρνουά ήταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενώ το ίδιο θα γίνει και στο Παρίσι. Εφόσον επαληθευτεί η πληροφορία ενδέχεται να γίνει το ίδιο και στο Λος Άντζελες. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως αναλάβει τα ηνία το νεοσύστατο σώμα πυγμαχίας «World Boxing». Σε αυτό εντάσσονται η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες κ.α.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT