Τελευταίο κουδούνι για την πυγμαχία

Με συνεδρίαση για την απόφαση ενός… προαναγγελθέντος θανάτου έμοιαζε το χθεσινό συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο επικύρωσε την άρση αναγνώρισης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ)

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνεδρίαση για την απόφαση ενός… προαναγγελθέντος θανάτου έμοιαζε το χθεσινό συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο επικύρωσε την άρση αναγνώρισης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ). Το άθλημα όμως, όπως είχε γράψει χθες η «Κ», θα παραμείνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα, αλλά τα «κλειδιά» θα τα έχει η ΔΟΕ στη Λωζάννη. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή ομοσπονδία που αποβάλλεται από τη «μήτρα» του παγκόσμιου αθλητισμού, κάτι, ενδεχομένως, που θα φέρει εξελίξεις, καθώς δεν φαντάζει απίθανο το άθλημα να… διχοτομηθεί.

Στο 140ό συνέδριο της ΔΟΕ ψήφισαν 80 μέλη. Υπέρ της άρσης βρέθηκαν 69 ψηφοδέλτια, άκυρα 10 και μόλις ένα κατά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, διευκρίνισε ότι το σώμα δεν έχει κάποιο πρόβλημα με το άθλημα, αλλά με τη διοίκησή του. «Επειδή εκτιμούμε το άθλημα πιστεύουμε ότι οι πυγμάχοι πρέπει να διοικούνται από μια ομοσπονδία με διαφάνεια και ακεραιότητα», τόνισε. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις, Ντέιβιντ Χάγκερτι, και ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ του Μονακό έθεσαν το θέμα της παρουσίας του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Κριστόφ ντε Κέπερ επιβεβαίωσε ότι θα στηθούν ρινγκ και το 2028.

Η ΙΒΑ έχει μπει στο στόχαστρο για οικονομική κακοδιαχείριση, «στημένους» αγώνες κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της ηγεσίας της ομοσπονδίας για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αθλητριών με τις σημαίες των χωρών τους ήταν άλλη μία πράξη που ήρθε σε αντίθεση με την οδηγία της ΔΟΕ. Αξίζει να θυμίσουμε ότι κάποια κράτη έχουν αποσχιστεί από την ΙΒΑ και έχουν δημιουργήσει το «World Boxing», το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει το άθλημα στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT