Αθλητές με δεύτερη καριέρα στον χώρο της πολιτικής

Αθλητές με δεύτερη καριέρα στον χώρο της πολιτικής

Όταν το 2017 ο Ζορζ Γουεά θριάμβευσε στις εκλογές και ανακηρύχθηκε 25ος πρόεδρος στην ιστορία της Λιβερίας, έγινε ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα της δύναμης του αθλητισμού

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν το 2017 ο Ζορζ Γουεά θριάμβευσε στις εκλογές και ανακηρύχθηκε 25ος πρόεδρος στην ιστορία της Λιβερίας, έγινε ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα της δύναμης του αθλητισμού. Ο μύθος του κτίστηκε κυνηγώντας μια μπάλα. Ο Γουεά ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα και η φήμη που απέκτησε μέσα από το ποδόσφαιρο, αποδείχθηκε ικανή να τον οδηγήσει με ποσοστό άνω του 60% στο ύπατο αξίωμα της χώρας του παρότι δεν ήταν γεννημένος πολιτικός ούτε και είχε την απαραίτητη μόρφωση ή εμπειρία για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη ευθύνη.

Η εικόνα του πετυχημένου αθλητή – ειδώλου είναι πάντα σαγηνευτική στα μάτια του κόσμου. Η δύναμη που τους δίνει η φήμη του, μαγνητίζει τις μάζες και ανοίγει εύκολα πόρτες που για άλλους μένουν ερμητικά κλειστές. Οι περισσότεροι σταρ του αθλητισμού επιλέγουν να εξαργυρώνουν τη φήμη τους μέσω πλουσιοπάροχων διαφημιστικών εσόδων, που τους αποφέρουν πολλαπλάσια χρήματα απ’ όσα κερδίζουν από τα συμβόλαιά τους. Στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης και των social media, η δύναμή τους τρομάζει. Μια ανάρτησή τους πληρώνεται με εκατομμύρια και μια δήλωσή τους μπορεί να προκαλέσει τριγμούς σε κυβερνήσεις.

Όταν πρόσφατα ο Νόβακ Τζόκοβιτς μίλησε για το Κοσσυφοπέδιο, η παγκόσμια κοινότητα έμαθε γι’ αυτό το θέμα πολύ περισσότερα απ’ όσα μάθαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις αναφορές των δελτίων ειδήσεων. Πολλοί διάσημοι αθλητές επιλέγουν να μην παίρνουν θέση σε θέματα της πολιτικής για να μην προκύψει κίνδυνος να τσαλακωθεί η εικόνα τους. Κάποιοι άλλοι είναι παρεμβατικοί «τόσο όσο» χωρίς να ξεπερνάνε τα όρια και κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να εξαργυρώσουν τη φήμη τους και να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική, επιζητώντας αξιώματα και εξουσία μόλις τελειώσουν την αθλητική καριέρα τους. Όσο εύκολα εισχωρεί η πολιτική στον αθλητισμό, άλλο τόσο εισχωρεί και ο αθλητισμός στην πολιτική, με τα σύνορα να είναι ενίοτε δυσδιάκριτα.

Προσπαθώντας να θυμηθεί κανείς αθλητές που έκαναν ή επιχείρησαν να κάνουν μια δεύτερη καριέρα στην πολιτική, θα φτιάξει μια λίστα με πολλά ονόματα και είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα ξεχάσει άλλους τόσους! Πολλοί μπήκαν στο χώρο επιδερμικά, μόνο και μόνο επειδή μια πολιτική παράταξη θέλησε να εκμεταλλευτεί τη φήμη τους και να τους προσφέρει μια θέση στο ψηφοδέλτιο για να αυγατίσει τις ψήφους της. Άλλοι το παίρνουν πιο σοβαρά και ασχολούνται, κάνουν αγώνα για να κερδίσουν το παιχνίδι όπως έκαναν παλαιότερα εντός αγωνιστικών χώρων. Εν ολίγοις, κάποιοι ήταν περαστικοί και έζησαν απλώς την εμπειρία, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν στον χώρο, φτιάχνοντας μια δεύτερη καριέρα.

Πολλοί εξ’ αυτών επιλέγουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο σκληρός σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Εκεί θα χρειαστεί να δώσουν μάχη με ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλύτερα τον χώρο, είναι πολιτικοί από την… κούνια τους και έχουν τον τρόπο να κρατάνε ψηλά τη θέση τους. Σε τέτοιο επίπεδο ανταγωνισμού, δεν αρκεί μόνο το «όνομα» ενός αθλητή για να κερδίσει μια εκλογική μάχη, εκτός κι αν είναι πολύ μεγάλο. Συνήθως χρειάζεται να ασχοληθεί πολύ πιο σοβαρά με την πολιτική και όχι επιδερμικά. Όσοι το κάνουν και επιμείνουν, έχουν σαφώς πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η λίστα των Ελλήνων αθλητών που κάποια στιγμή στη ζωή τους ασχολήθηκαν, έστω και επιδερμικά, με την πολιτική είναι πολύ μεγάλη. Όσους κι αν αναφέρεις, σίγουρα θα μείνουν πάρα πολλοί εκτός, ειδικά αυτοί που περιστασιακά είδαν το όνομά τους να μπαίνει σε ένα ψηφοδέλτιο χωρίς να έχουν τη διάθεση να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους και να επιμείνουν, αναζητώντας μια δεύτερη και τρίτη ευκαιρία εάν δεν πετύχουν. Ειδικά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφέρειας, υπάρχουν πάρα πολλοί γνωστοί άνθρωποι του αθλητισμού που δοκίμασαν αυτή την εμπειρία, με πιο συνηθισμένη κατάληξη όταν εκλέγονται να αναλαμβάνουν μια θέση που να έχει κάποια σχέση με τον αθλητισμό.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους αθλητές που ασχολήθηκαν ενεργά και επίμονα με την πολιτική, πέτυχαν να εκλεγούν και αρκετοί εξ’ αυτών να ανανεώσουν κι άλλες φορές τη θητεία τους ως βουλευτές, με το ίδιο ή άλλα κόμματα. Οι μεταγραφές στην πολιτική είναι το ίδιο συχνές με τον αθλητισμό, γι’ αυτό και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αθλητών που αναζήτησαν σε άλλον πολιτικό χώρο νέα στέγη.

Ας θυμηθούμε σκόρπια και χωρίς σειρά αξιολόγησης κάποιους αθλητές που πέρασαν ή δοκίμασαν να περάσουν την πόρτα του ελληνικού Κοινοβουλίου, με μερικούς εξ’ αυτών να φτάνουν μέχρι και το υπουργικό συμβούλιο, όπως ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος πέρα από βουλευτής με τη ΝΔ, διετέλεσε και υπουργός Υγείας.  Άλλοι που μπορούμε να θυμηθούμε:

*Πύρρος Δήμας: εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ

*Βούλα Πατουλίδου: ήταν υποψήφια Νομάρχης Θεσσαλονίκης το 2006 ενώ εκλέχθηκε δύο φορές στις περιφερειακές εκλογές, τη δεύτερη 42 χιλ. ψήφους – ρεκόρ.

*Γιώργος Ανατολάκης: Εκλέχθηκε βουλευτής στην Β’ Πειραιώς με το ΛΑΟΣ

*Γιώργος Μαυρωτάς: Εκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ ενώ τώρα είναι Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

*Παναγιώτης Φασούλας: Εκλέχθηκε βουλευτής στην Α’ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ ενώ διετέλεσε και δήμαρχος στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

*Κώστας Κουκοδήμος: Εκλέχθηκε έξι φορές βουλευτής Πιερίας με τη ΝΔ – τώρα είναι δήμαρχος Κατερίνης.

*Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Εφτά φορές βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ και μία φορά υφυπουργός Πολιτισμού. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αντιμετώπισε βαριές κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες και φυλακίστηκε.

*Σοφία Σακοράφα: Εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, άλλες δύο με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλη μία με το ΜέΡΑ 25.

*Γιάννης Ιωαννίδης: Από το 2004 έως το 2015 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Διετέλεσε δύο φορές και υφυπουργός Αθλητισμού.

*Γιώργος Βασιλακόπουλος: Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Αθλητισμού στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

*Θοδωρής Ζαγοράκης: Εκλέχθηκε δύο φορές ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

*Ελένη Αυλωνίτου: Εκλέχθηκε τρεις φορές βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

*Πέτρος Κωνσταντινέας: Πρώην διαιτητής, βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον στίβο της πολιτικής διεκδικώντας βουλευτική έδρα χωρίς να την κερδίσουν κατέβηκαν και πολλοί άλλοι αθλητές, όπως οι πρώην μπασκετμπολίστες Δημήτρης Παπανικολάου (ΝΔ), Κώστας Παταβούκας (ΠΑΣΟΚ), Μέμος Ιωάννου (ΠΟΤΑΜΙ), Κώστας Πετρόπουλος (ΚΚΕ), Σάκης Τζαλαλής (υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ), οι ποδοσφαιριστές Αντώνης Αντωνιάδης (ΝΔ), Τάκης Φύσσας (ΝΔ), Τάσος Μητρόπουλος (ΝΔ), Γιάννης Γούναρης (ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Καραβίτης (ΛΑΟΣ), Κριστόφ Βαζέχα (ΑΝΕΛ), Γιώτης Τσαλουχίδης (Δημοκρατική Συμμαχία), Ντανιέλ Μπατίστα (Δημοκρατική Συμμαχία), Γιούρκας Σεϊταρίδης (ΝΔ), Λάμπρος Χούτος (υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους ΠΟΛΙΤΕΣ), η πρωταθλήτρια του στίβου Άννα Βερούλη (ΠΑΣΟΚ), ο βολεϊμπολίστας και προπονητής Στέλιος Προσαλίκας (ΠΟΤΑΜΙ), οι διαιτητές Περικλής Βασιλάκης (ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Νικάκης (ΚΚΕ) και σίγουρα πολλοί άλλοι που η συμμετοχή τους στα κοινά ήταν πολύ πιο αθόρυβη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT