Ολυμπιακοί Αγώνες: «Καβγάς» για το αλκοόλ

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Καβγάς» για το αλκοόλ

Απαγορεύεται το αλκοόλ στους Ολυμπιακούς Aγώνες του Παρισιού πλην των VIP...

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα ισχύουν σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Μπορεί η πώλησή του να απαγορεύεται στους χώρους που θα σχετίζονται με τη διοργάνωση αλλά στις περιοχές που θα υπάρχουν οι VIP θα επιτρέπεται η κατανάλωση κρασιού, μπύρας και άλλων οινοπνευματωδών.

Σύμφωνα με νομοθεσία του 1991, η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στις εγκαταστάσεις φυσικής δραστηριότητας. Βέβαια, οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, που διεξήχθη στη Γαλλία, κατάφεραν να υπάρξει μία εξαίρεση και οι φίλοι του αθλήματος θα μπορούν να καταναλώσουν το αλκοόλ της προτίμησής τους κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου, στη Γαλλία.

Παρόλο που οι «οικοδεσπότες» της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής θα μπορούσαν να επικαλεστούν την εξαίρεση για το ράγκμπι και να ζητήσουν να συμβεί κάτι ανάλογο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien» δεν θα το πράξουν.

Η πώληση αλκοόλ απαγορευόταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όμως, εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, δεν χρειάστηκε να μπει σε εφαρμογή η απαγόρευση καθώς δεν υπήρχαν θεατές. Αντίθετα, στις διοργανώσεις του 2012 και του 2016 οι φίλοι του αθλητισμού μπορούσαν να καταναλώσουν κρασί ή μπύρα.

Αλκοόλ και αθλητικοί χώροι

Απαγόρευση στην πώληση αλκοόλ υπήρχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που διεξήχθη στο Κατάρ. Δύο ημέρες πριν από τη σέντρα υπήρξε ανακοίνωση που ανέφερε ότι μόνο μπύρες χωρίς αλκοόλ θα πωλούνται περιμετρικά των γηπέδων.

Επίσης, οι φίλαθλοι δεν μπορούσαν να ψωνίσουν αλκοολούχα ποτά ούτε από το μοναδικό κατάστημα που υπάρχει στην Ντόχα από το οποίο οι ξένοι κάτοικοι μπορούσαν να αγοράσουν ποτά για οικιακή κατανάλωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας «Calcio e Finanza» τον Φεβρουάριο, σε έκθεσή της με θέμα την καμπάνια κατά του καρκίνου, η Ε.Ε. σκοπεύει να ζητήσει «την απαγόρευση της διαφήμισης αλκοόλ σε αθλητικές εκδηλώσεις όταν συμμετέχουν κυρίως ανήλικοι», καθως και «την απαγόρευση της χορηγίας αλκοόλ στον αθλητισμό».

Εφόσον ισχύσει κάτι τέτοιο θα υπάρξει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο σε πολλές διοργανώσεις. Βασικός χορηγός, π.χ., της UEFA εδώ και περίπου 20 χρόνια είναι η Heineken.

Αν είσαι… VIP, μπορείς

Στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όσοι βρεθούν σε χώρους VIP θα μπορούν να καταναλώσουν όσο αλκοόλ επιθυμούν. Το 2019, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας της χώρας είχε προτείνει να απαγορευτεί η πώληση αλκοόλ και στις περιοχές που βρίσκονται οι VIP αλλά η ιδέα της συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από τις βιομηχανίες ποτών και απορρίφθηκε.

Εκτός από τους χώρους των VIP, ελεύθερη θα είναι η κατανάλωση αλκοόλ και στις περιοχές όπου στεγάζονται οι χορηγοί. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και «πακέτα» που περιλαμβάνουν προσφορά σαμπάνιας κατά την άφιξη και κρασιού ή μπύρας στο μπαρ. 

Μόνο που για να αποκτήσει κάποιος ένα τέτοιο «πακέτο» θα πρέπει να βάλει το χέρι… βαθιά στην τσέπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ανάλογο «πακέτο» που περιλαμβάνει και την παρακολούθηση του τελικού των 100 μ. ανδρών αγγίζει τις 5.000 ευρώ.

Οι φίλοι του αθλητισμού -και του αλκοόλ- κατηγορούν τους ιθύνοντες για υποκρισία και παραπονιούνται ότι σε μία αθλητική γιορτή που μιλάει και για ισότητα δεν υπάρχει ίδια αντιμετώπιση για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT