Στο κλαμπ των λίγων ο Πινέδα

Με τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ, ο Μεξικανός μπήκε στην ξεχωριστή λίστα των πιο ακριβών μεταγραφών στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος

8' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερο νέο δεν θα μπορούσαν να ακούσουν οι οπαδοί της ΑΕΚ με την είσοδο του Ιουλίου.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ΜΜΕ στο Μεξικό έφεραν στο προσκήνιο την οριστική συμφωνία της Ενωσης με τον Ορμπελίν Πινέδα, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα ερχόταν και η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Η νταμπλούχος Ελλάδας χρειάστηκε να κάνει την οικονομική υπέρβαση βγάζοντας από τα ταμεία της περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να κάνει δικό της τον παίκτη, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με την Θέλτα, της οποίας οι αρχικές απαιτήσεις ξεπερνούσαν τα 8 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια ότι η ο Δημήτρης Μελισσανίδης, «τρύπησε» το ταβάνι του, καθώς στο ξεκίνημα των επαφών με την ισπανική ομάδα, η ΑΕΚ δεν φαινόταν διατεθειμένη να ξεπεράσει τα 5 με 5,5 εκατ. ευρώ για να αποσπάσει το «ναι» της Θέλτα, που καιγόταν από την πλευρά της να πουλήσει τον Πινέδα, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Εκτός από τα χρήματα που θα καταβάλει στην Θέλτα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΕΚ θα δίνει στον παίκτη περίπου 1,25 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου, γεγονός που καθιστά τον Μεξικανό την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, ενώ παράλληλα τον τοποθέτησε στην μικρή λίστα των πιο δαπανηρών κινήσεων στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου καταλαμβάνει την 9η θέση.

Οι πιο ακριβοί της ιστορίας

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιοι είναι οι παίκτες που για χάρη τους οι ελληνικές ομάδες έκαναν την υπέρβαση και τι πρόσφεραν σε αυτές κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στα ελληνικά γήπεδα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτά από τους παίκτες της λίστας φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ δύο του Παναθηναϊκού.

1. Ζλάτκο Ζάχοβιτς (από την Πόρτο στον Ολυμπιακό): 13.2 εκατ. ευρώ

Στην κορυφή βρίσκεται ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς που τον Ιούλιο του 1999 άφησε την Πόρτο για τους «ερυθρόλευκους». Η απόκτησή του είχε κοστίσει τότε στον Ολυμπιακό 4,5 δισ. δραχμές που αντιστοιχούν σε 13,2 εκατ. ευρώ. Η παρουσία του όμως αντί για λύσεις έφερε μόνο προβλήματα τότε στην ομάδα. Ο Σλοβένος άσος δεν ήθελε να φύγει από την Πορτογαλία για να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς τον ήθελαν και ομάδες από την Ισπανία, οι οποίες όμως δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την προσφορά του Ολυμπιακού. Ουσιαστικά πιέστηκε από τη διοίκηση των «δράκων» να πει το «ναι» και τελικά υπέγραψε με βαριά καρδιά, κάτι που φάνηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ελλάδα. Οι κόντρες του αρχικά με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και στη συνέχεια με τον Αλμπέρτο Μπιγκόν ήταν πολλές και το μόνο που άφησε για να θυμόμαστε ήταν το εκπληκτικό του γκολ κόντρα στην Ρεάλ στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τα «γαλλικά» στον Μπιγκόν όταν τον είχε κάνει αλλαγή σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Στον Ολυμπιακό έπαιξε μόλις 14 παιχνίδια και πέτυχε επτά τέρματα.

2. Ζιοβάνι (από την Μπαρτσελόνα στον Ολυμπιακό): 9,7 εκατ. ευρώ

Νωρίτερα το ίδιο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός είχε πραγματοποιήσει ακόμα μια μεταγραφή που έκανε πάταγο. Όχι μόνο γιατί χρειάστηκε να δαπανήσει σχεδόν 3,3 δισ. για να την πραγματοποιήσει, αλλά και γιατί είχε καταφέρει να αποσπάσει την υπογραφή ενός 27χρονου Βραζιλιάνου, διεθνή τότε με την Σελεσάο, ο οποίος είχε μια γεμάτη σεζόν με την Μπαρτσελόνα με απολογισμό 29 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, 5 γκολ και 6 ασίστ.

Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα ήταν πλέον παίκτης του Ολυμπιακού και το ημερολόγιο έγραφε 8/7/1999. Ο Βραζιλιάνος σταρ έμεινε τελικά στο λιμάνι μέχρι το 2005, έπαιξε σε 130 αγώνες και πέτυχε 76 γκολ, πολλά εκ των οποίων τα θυμόμαστε ακόμα.

3. Ντιόγκο (από την Πορτουγκέζα στον Ολυμπιακό): 9 εκατ. ευρώ

Το καλοκαίρι του 2008, ο Ολυμπιακός δίνει περίπου 9 εκατ. ευρώ έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με την Πορτουγκέσα, για να φέρει στην Ελλάδα τον πρώτο σκόρερ της δεύτερης κατηγορίας της Βραζιλίας. Ο Ντιόγκο ήταν μόλις 21 ετών όταν πήρε το αεροπλάνο για να αγωνιστεί πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του.

Η πρώτη του σεζόν ήταν καταπληκτική, καθώς υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε πετυχαίνει 16 γκολ σε 40 ματς. Η εξέδρα των λατρεύει, ενώ ο Ζιοβάνι τον χρίζει διάδοχό του. Η συνέχεια όμως είναι απελπιστική. Ο Ντιόγκο την επόμενης σεζόν είναι σκιά του εαυτού του, καθώς σε 22 αγώνες βάζει μόνο τέσσερα γκολ. Το ξεκίνημα της επόμενης, ιδιοκτήτης είναι πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όταν μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο νέος πρόεδρος δίνει εντολή να μπει, όπως και ο τότε προπονητής, Εβαλτν Λίνεν, στο αεροπλάνο της επιστροφής. Δόθηκε δανεικός σε Φλαμένγκο και Σάντος για να επιστρέψει ξανά στον Ολυμπιακό, χωρίς επιτυχία το 2012.

4. Μιχάλης Κωνσταντίνου (από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό): 8,8 εκατ. ευρώ

Ακόμα και τώρα, 22 χρόνια μετά την μετακίνησή του από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου παραμένει η πιο ακριβή μεταγραφή Κύπριου (ή αν θέλετε Ελληνα) παίκτη στην ιστορία. Ηταν 27/7/2001, όταν οι διοικήσεις των δύο ΠΑΕ έφταναν σε συμφωνία, με τους «πράσινους» να καταβάλουν πάνω από 3 δισ. δραχμές και να κάνουν δικό τους τον 23χρονο τότε επιθετικό, τον οποίο ήθελε και ο Ολυμπιακός.

Ο Κύπριος επιθετικός προερχόταν από μια εξαιρετική σεζόν στον «Γηραιό» έχοντας πετύχει 34 γκολ σε 43 συμμετοχές. Εκτός από τα χρήματα ο Παναθηναϊκός έδωσε επίσης στον Ηρακλής τους Κουτσουρέ, Νασιόπουλο και Χαλκιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρουσίασή του Κωνσταντίνου βρέθηκαν στη Λεωφόρο περίπου 15.000 οπαδοί του «τριφυλλιού». Η συνέχεια πάντως δεν ήταν ανάλογη ούτε του ποσού που δαπανήθηκε, ούτε του ενθουσιασμού που υπήρξε στις τάξεις του Παναθηναϊκού. Ο Κωνσταντίνου έμεινε στον Παναθηναϊκό για τέσσερα χρόνια, έπαιξε σε 151 ματς και σημείωσε 49 γκολ, για να πάει το 2005 ως ελεύθερος μάλιστα στον Ολυμπιακό.

5. Λάγιος Ντέταρι (από την Άιντραχτ στον Ολυμπιακό): 8,7 εκατ. ευρώ

Το καλοκαίρι του 1998 ο Ολυμπιακός δεν πραγματοποιεί μόνο την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι τότε, αλλά και την πιο δαπανηρή εκείνη τη σεζόν στην Ευρώπη.

Η μετακίνηση του Λάγιος Ντέταρι από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, έναντι σχεδόν 3 δισ. δραχμών στους «ερυθρόλευκους» γίνεται θέμα ακόμα και στις μεγαλύτερες εφημερίδες, όπως η «Equipe» και η «Gazzetta dello Sport», καθώς ο Ούγγρος εκείνα τα χρόνια, ήταν ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στην υποδοχή του στο Δημαρχείο Πειραιά συγκεντρώνονται 50.000 οπαδοί της ομάδας, αριθμός που παραμένει μέχρι σήμερα απλησίαστος. Στο λιμάνι παρέμεινε για δύο σεζόν, έπαιξε σε 67 παιχνίδια και πέτυχε 37 γκολ, ενώ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1990.

6. Τζιμπρίλ Σισέ (από τη Μαρσέιγ στον Παναθηναϊκό): 8 εκατ. ευρώ

Ο Γάλλος σούπερ σταρ αποτελεί ίσως την μεταγραφή που άλλαξε την ιστορία του Παναθηναϊκού. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2009, έπειτα από ένα ντόμινο συμπτώσεων, με την πολυμετοχική διοίκηση του «τριφυλλιού» να δαπανά συνολικά περί τα 8 εκατ. ευρώ για να αποσπάσει το «ναι» της Μαρσέιγ που του είχε βάλει πωλητήριο, αλλά και το δικό του. Στην υποδοχή του στο αεροδρόμιο βρέθηκαν πάνω από 5.000 οπαδοί της ομάδες με τον Σισέ να δικαιώνει τις προσδοκίες τους, καθώς σε 28 παιχνίδια της superleague πέτυχε 23 γκολ αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για το 2009-10.

Επίσης σημείωσε 5 τέρματα στο Europa League και ψηφίστηκε ως MVP του πρωταθλήματος, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ.
Την επόμενη χρονιά του (2010-11) στην Ελλάδα πέτυχε 20 γκολ σε 27 εμφανίσεις ματς στην μεγάλη κατηγορία, βγαίνοντας πάλι πρώτος σκόρερ, όμως δεν κατάφερε να βρει δίχτυα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αποχώρησε από την ομάδα μετά από δύο χρόνια παρουσίας, για οικονομικούς λόγους, όπως θα δηλώσει ο ίδιος.

7. Φερνάντο Μπελούστσι (από τη Ρίβερ Πλέιτ στον Ολυμπιακό): 7,4 εκατ. ευρώ

Ο μοναδικός της λίστας που δεν αποκτήθηκε σε μεταγραφική περίοδο καλοκαιριού, αλλά Ιανουαρίου είναι ο Φερνάντο Μπελούτσι. Ο Αργεντινός αποκτήθηκε τον χειμώνα του 2008 από τον Ολυμπιακό, έχοντας προηγουμένως εξαιρετική παρουσία με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ, την οποίας μάλιστα ήταν αρχηγός της.

Οι «ερυθρόλευκοι» δαπάνησαν 7,4 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη, ο οποίος έμεινε στο «Καραϊσκάκη» μέχρι τον Ιούνιο του 2009, έχοντας συνολικά 55 εμφανίσεις, με 9 γκολ και 8 ασίστ. Παραχωρήθηκε στην Πόρτο έναντι 5.000.000 ευρώ.

8. Ντάνιελ Ποντένσε (από την Σπόρτινγκ στον Ολυμπιακό): 7 εκατ. ευρώ

Αν και αρχικά ο Ποντένσε είχε έρθει στον Ολυμπιακό ως ελεύθερος, τελικά στην πορεία αποτέλεσε μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές των «ερυθρόλευκων». Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018, όταν οι οπαδοί της Σπόρτινγκ εισέβαλαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και επιτέθηκαν στους παίκτες εξαιτίας της κακής πορείας της ομάδας.

Μεταξύ αυτών που δέχτηκαν το μένος των οπαδών ήταν και ο Ποντένσε που λύνει μονομερώς το συμβόλαιό του με την ομάδα της Λισσαβόνας. Ο Ολυμπιακός δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη και κάνει δικό του έναν παίκτη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε. Η Σπόρτινγκ όμως προσφεύγει στα δικαστήρια, ενώ απειλεί ότι θα φτάσει μέχρι το CAS και τελικά οι δύο σύλλογοι έφτασαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Ολυμπιακό να καταβάλλει 7 εκατ. ευρώ.

Ομως η ελληνική ομάδα μόνο χαμένη δεν βγήκε από το deal, αφού μετά από δύο χρόνια όπου ο Πορτογάλος είχε 68 εμφανίσεις με 13 γκολ και 14 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, θα τον πουλήσει στην Γουλβς έναντι 23 εκατ. ευρώ.

9. Ορμπελίν Πινέδα (από την Θέλτα στην ΑΕΚ): 6.5 εκατ. ευρώ

Συστήθηκε πέρυσι στην ΑΕΚ και στο ελληνικό κοινό μέσω δανεισμού του από την Θέλτα. Αναδείχτηκε MVP του πρωταθλήματος, έχοντας στα 36 ματς που αγωνίστηκε εννέα τέρματα και τρεις ασίστ.

Η συνολική του παρουσία, καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές θέσεις (στον τελικό του Κυπέλλου έπαιξε ακόμα και μπακ) οδήγησε την ΑΕΚ στην υπέρβαση, καθώς δαπάνησε 6,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την ισπανική ομάδα.

10. Πεπ Μπιέλ (από την Κοπεγχάγη στον Ολυμπιακό): 6 εκατ. ευρώ

Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι από την Κοπεγχάγη, αποτελώντας την ακριβότερη κίνηση των «ερυθρόλευκων».

Ο Ισπανός χαφ στον έναν χρόνο παρουσίας του στο λιμάνι είχε συνολικά 39 εμφανίσεις και 10 γκολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT