Το μορατόριουμ των καναλιών

Οι ισορροπίες διατηρήθηκαν, με την ΑΕΚ να παραμένει στην ίδια τηλεοπτική στέγη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και ενώ οι ομάδες της
Σούπερ Λιγκ 1 βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, ο τηλεοπτικός χάρτης έχει διαμορφωθεί, όχι μόνο για τη σεζόν που ξεκινάει τον Αύγουστο, αλλά και για το 2024-25. Ετσι, κυρίως οι μικρομεσαίες ΠΑΕ, έχοντας εξασφαλίσει το ένα από τα δύο πιο βασικά έσοδά τους μαζί με το ποσοστό από τη φορολόγηση του Στοιχήματος, έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους.

Η «στέγη» της πρωταθλήτριας ΑΕΚ παρέμενε ουσιαστικά η τελευταία εκκρεμότητα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ολοκληρωτικά το τοπίο, με την «Ενωση» να επιλέγει τελικά να παραμείνει στην Cosmote. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο η ΑΕΚ φέρεται να εξασφάλισε ένα αρκετά σημαντικό ποσό από τη νέα συμφωνία.

Οι υπόλοιπες 11 ΠΑΕ έχουν ήδη υπογράψει τα συμβόλαιά τους, ενώ δύο έχουν προφορικά συμφωνήσει με πλατφόρμα και απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις.

Τα δύο αβίαστα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως, αφενός οι ισορροπίες δεν έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά τις ομάδες και τις σχέσεις τους με τα κανάλια, αφετέρου πως οριστικοποιείται ότι το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης δεν θα απασχολήσει πριν από την περίοδο 2025-26, από τη στιγμή που η πλειονότητα των συμφωνιών είναι διετούς διάρκειας.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ομάδες (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Βόλος, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Λαμία) που ήταν και πέρυσι στη στέγη της Cosmote συνεχίζουν τη συνεργασία μαζί της, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους Αρη, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο, που ανακοινώθηκαν και επισήμως από τη Nova, την ώρα που το ίδιο απομένει να συμβεί και για τους ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα.

Στη θέση του Λεβαδειακού και του Ιωνικού που υποβιβάστηκαν, οι νεοφώτιστοι Πανσερραϊκός και Κηφισιά παραχώρησαν τα δικαιώματά τους σε Nova και Cosmote αντίστοιχα.

Ετσι λοιπόν, το περυσινό 8-6 υπέρ της Cosmote επαναλήφθηκε, αποδεικνύοντας στην πράξη πως οι διοικήσεις των καναλιών δεν θέλησαν να κονταροχτυπηθούν, αλλά ακολούθησαν ένα άτυπο μορατόριουμ, προσπαθώντας να μην εκτοξεύσουν τις τιμές, που παρέμειναν λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο για τους τρεις μεγάλους –ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ (ο Ολυμπιακός έχει από πέρυσι συνάψει τριετή συμφωνία)– έχει προβλεφθεί αύξηση στις απολαβές τους, που κυμαίνεται από 10%-20%.

Αλλωστε, ενδεικτικές είναι και οι προ μηνός δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Cosmote, Δημήτρη Μιχαλάκη, πως «δεν μπορούμε πλέον να διατηρήσουμε αυτά τα επίπεδα δαπανών για τα αθλητικά δικαιώματα», επισημαίνοντας τις απώλειες που υπάρχουν από την τηλεοπτική «πειρατεία», τη μείωση των συνδρομών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και τις ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενες υπηρεσίες streaming

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT