Ο ανοιχτός ορίζοντας του Μαυροπάνου

Η Λαμπρινή, ο Απόλλων και τα Αγναντα της Αρτας που σφράγισαν την πορεία του διεθνή αμυντικού

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Στο ποδόσφαιρο ξετυλίγονται κάποιες ιστορίες που και να προσπαθήσει κάποιος να τις επινοήσει δεν θα το καταφέρει. Εφόσον συνυπάρξει ο συνδυασμός, με συμπτώσεις, τύχη και το κατάλληλο τάιμινγκ, είναι απίθανο ένας παίκτης που διαθέτει το ταλέντο να μην κάνει το άλμα στην καριέρα του.

Ο Ντίνος Μαυροπάνος ευτύχησε να βρει στο διάβα του όλο το πακέτο. Το πήρε, το… άνοιξε και το χρησιμοποίησε καταλλήλως. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα ακόμη ταλέντο από τα πολλά που χάθηκαν γιατί δεν τον πρόσεξε ο κατάλληλος άνθρωπος και αποδεχόμενος μοιραία την σκληρή ελληνική πραγματικότητα, να αγωνιζόταν σε μια μικρομεσαία ομάδα της Σούπερ Λιγκ 1 ή και σε πιο χαμηλές κατηγορίες. Κι όμως, μόλις στα 25 του, ο διεθνής κεντρικός αμυντικός μετράει ήδη πέντε χρόνια αγωνιζόμενος σε Πρέμιερ Λιγκ, Μπουντεσλίγκα και πλέον είναι έτοιμος να περάσει το κατώφλι και του Καμπιονάτο. Γιουβέντους και Νάπολι τον έχουν ψηλά στις μεταγραφικές τους λίστες, προσφέροντας πακτωλό εκατομμυρίων στην Στουτγκάρδη για να τον κάνουν δικό τους. Τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι για τον ποδοσφαιριστή που θεωρείται αυτή την στιγμή ένα από τα πιο hot ονόματα στο ευρωπαϊκό μεταγραφικό παζάρι. Πρωτοκλότσησε την μπάλα στην Λαμπρινή και κατόπιν έμαθε τα πρώτα μυστικά στην γειτονική Ριζούπολη με τον Απόλλωνα, του οποίου την φανέλα φόρεσε σε όλες τις μικρές ομάδες για δέκα χρόνια. Ομως, στα 19 του, δεν του προσφέρθηκε επαγγελματικό συμβόλαιο για την πρώτη ομάδα αφού θεωρήθηκε πως δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα για να αγωνιστεί στον ιστορικό σύλλογο που εκείνη την περίοδο μετείχε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2!

Οι συμπτώσεις «κλείδωσαν» την επιτυχία

Ο Ντίνος, χωρίς να το γνωρίζει και ο ίδιος, είχε την τύχη από την σχολική του ηλικία να βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός αθεράπευτα εραστή του ποδοσφαίρου. Ενός ανθρώπου που γύριζε τον κόσμο και κυρίως την Λατινική Αμερική για να βλέπει και να ζει πως παίζεται πραγματικά το άθλημα. Για να παρατηρεί την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών από μικρή ηλικία και να προβλέπει ποιός έχει τις πιθανότητες να κάνει καριέρα, προτείνοντας αρκετούς εξ αυτών σε ελληνικές ΠΑΕ. Οσο ο Ντίνος μεγάλωνε, ο σκάουτ Βασίλης Στάχτιαρης, που δεν βρίσκεται πια στην ζωή, γινόταν ολοένα και πιο σίγουρος πως κάποτε θα αποτελούσε τον βασικό στόπερ της εθνικής ομάδας.  

Γνωρίζοντας καλά τον πατέρα του παίκτη, Θανάση, του το είχε εκμυστηρευτεί, με αυτόν φυσικά να αδυνατεί να το πιστέψει, από την στιγμή άλλωστε που δεν μπορούσε να καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα ανάδειξης ποδοσφαιριστών στην χώρα μας.  
Η δεύτερη σύμπτωση που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στο να καταφέρει ο ποδοσφαιριστής να αναδειχθεί, ήταν η κοινή καταγωγή του πατέρα του με τον αείμνηστο πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Χριστοβασίλη.  
Τα Αγναντα της Αρτας, στους πρόποδες των Τζουμέρκων, ήταν ο συνδετικός κρίκος της υπόθεσης αλλά και ο Στάχτιαρης, που συνεργαζόταν με τον «Αγιαξ της Ηπείρου» για παίκτες από την Αργεντινή.  Χρησιμοποιώντας ένα μεταγραφικό «παράθυρο» σύμφωνα με το οποίο, αν ένας ποδοσφαιριστής συμπληρώσει τα 18 έτη και δεν έχει γίνει επαγγελματίας του δίνεται το δικαίωμα να μείνει ελεύθερος, ο Μαυροπάνος κατέθεσε προσφυγή στην ΕΠΟ και κατόπιν υπέγραψε στον ΠΑΣ για 3,5 χρόνια. Αρκούσε μια «γεμάτη» χρονιά (2017-2018) με εντυπωσιακές εμφανίσεις για να λάμψει το «άστρο» του έλληνα στόπερ, για τον οποίο οι «μεγάλοι» αναρωτιόντουσαν «από που ξεπετάχτηκε αυτός…».

Το ενδιαφέρον για τον πανύψηλο αμυντικό που σε κάθε ματς ήταν όλο και πιο βελτιωμένος, εκδηλώθηκε άμεσα. Κατά σειρά από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και εν συνεχεία από Ολυμπιακό, ο οποίος και έφτασε μια ανάσα από την υπογραφή του. Η πλευρά του παίκτη ζήτησε μια μικρή διορία από τους «ερυθρόλευκους», περιμένοντας στην πραγματικότητα, το κάλεσμα από το εξωτερικό. Η Ιταλική Ουντινέζε είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση (1,2 εκ. ευρώ) ακολούθησε αυτή της Βέρντερ Βρέμης (1,5 εκ. ευρώ) ενώ υπήρχαν επαφές και με ομάδες από την Ισπανία όπως η  Ράγιο Βαγιεκάνο και η Εϊμπάρ.
Ωστόσο το θαύμα έγινε την ύστατη  στιγμή από την Αρσεναλ. Ο ίδιος ο Αρσέν Βενγκέρ δεν ήθελε πολύ χρόνο για να διαπιστώσει τις ικανότητες του Ντίνου ανάβοντας το «πράσινο» φως για την απόκτησή του. Πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, καλός με την μπάλα και με τα δύο πόδια, και γρήγορος για το ύψος του αλλά κυρίως αποφασισμένος για σκληρή δουλειά.

«Ολα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ελάχιστοι γνωρίζαμε για το ενδιαφέρον της Αρσεναλ. Ακόμη και ο ίδιος ο παίκτης και ο πατέρας του δεν γνώριζαν τον προορισμό του. Τους είχαμε πει περιμένετε και θα δειτε. Ετσι, το έμαθε δύο μέρες πριν φυγει για το Λονδίνο για να υπογράψει», είχε πει σε αγγλικά ΜΜΕ ο Χριστοβασίλης, προσθέτοντας πως η Αρσεναλ απαιτούσε απόλυτη μυστικότητα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Δείχνει άνετος τεχνικά, είναι πολύ ευκίνητος αλλά και πολύ δυνατός στην άμυνα. Κυρίως όμως είναι ένα έξυπνο παιδί, που θα εξελιχθεί σε σπουδαίο παίκτη στο μέλλον για την Ελλάδα», ανέφερε ο Αλσατός τεχνικός των «κανονιέρηδων« βλέποντας την επιλογή του να τον δικαιώνει από τις πρώτες του προπονήσεις.
Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Ο Μαυροπάνος δεν δίνεται δανεικός, όπως περίμεναν οι περισσότεροι, πραγματοποιεί ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάνοντας υπέρβαση και όλα παίρνουν τον δρόμο τους

Το πρώτο Γερμανικό «όχι»

Με την παραχώρηση την επόμενη χρονιά στη Νυρεμβέργη και εν συνεχεία στην Στουτγκάρδη στην οποία εξελίχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους αμυντικούς.

Με χρηματιστηριακή αξία 15 εκ. ευρώ ο 25χρονος ποδοσφαιριστής έχει γίνει πόλος έλξης στην Serie A, ευρισκόμενος στην κορυφή της λίστας του νέου τεχνικού διευθυντή της Γιουβέντους Κριστιάνο Τζούντολι, που τον θεωρεί ιδανικό αντικαταστάτη του διεθνή Βραζιλιάνου Γκλέισον Μπρέμερ εφοσον αυτός συνεχίσει στην Πρέμιερ Λιγκ.
Τα 10 εκ. ευρώ ωστόσο που πρότεινε στις επαφές του με την Στουτγκάρδη, με την οποία ο παίκτης έχει συμβόλαιο έως το 2025, απορρίφθηκαν ευθύς εξαρχής από τους Γερμανούς.
Η Στουτγκάρδη θεωρεί πως μόνο με ένα ποσό που να πλησιάζει τα 15 εκ. ευρώ θα είναι ικανοποιημένη από μια πώληση  του «μονομάχου» της για τον οποίο είχε δαπανήσει 5,5 εκ. ευρώ για να ενεργοποιήσει την οψιον αγοράς του. Στο «κόλπο» φέρεται να έχει μπει και η πρωταθλήτρια Νάπολι που με το δέλεαρ του Τσάμπιονς Λιγκ θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις της.
Οτι κι αν γίνει, ο πιτσιρικάς από την Λαμπρινή βλέπει το μέλλον μπροστά του ολοένα και πιο φωτεινό. Προσηλωμένος στην σκληρή δουλειά, είναι σίγουρο πως όπου κι αν πάει θα πετύχει. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη ακόμη κι όταν κάποιοι του έλεγαν να σταματήσει το ποδοσφαιρο και να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο θέλει…  

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT