Δικαίωση Σεμένια, ανένδοτη η IAAF

Η ολυμπιονίκης Σεμένια Κάστερ δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χρόνια διαμάχη της με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF)

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολυμπιονίκης Σεμένια Κάστερ δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χρόνια διαμάχη της με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF). Η διαφυλική αθλήτρια, με αίτημά της, είχε ζητήσει να μην ισχύσει ο κανονισμός που θέλει τις γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης να υποβάλλονται σε θεραπεία μείωσης προκειμένου να αγωνιστούν. Η δικαίωση, όμως, δεν σημαίνει ότι η Νοτιοαφρικανή θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Παρίσι, καθώς, προς το παρόν, η IAAF ανακοίνωσε ότι δεν θα αλλάξουν οι κανονισμοί.

Η κάτοχος δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων αρχικά προσέφυγε κατά της απόφασης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) αλλά δεν δικαιώθηκε. Αντίθετα, το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι υπάρχει παραβίαση δύο άρθρων περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν είχαν δώσει επαρκείς λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τις συνέπειες της θεραπείας. Μάλιστα, επέβαλε στο CAS να πληρώσει 60.000 ευρώ για την εξέταση της υπόθεσης.

Αμεση ήταν η αντίδραση της IAAF. Οι ιθύνοντες του κλασικού αθλητισμού ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τον κανονισμό και θα σεβαστούν την απόφαση του CAS, καθώς θεωρούν ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου του Στρασβούργου στρέφεται κατά του CAS. «Θα την ενθαρρύνουμε (σ.σ. την Κάστερ) να ζητήσει παραπομπή της υπόθεσης στο Τμήμα Μείζονος Συνθήκης του European Convention on Human Rights για τελική και οριστική απόφαση.

Μέχρι τότε, οι ισχύοντες κανονισμοί DSD, που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο του 2023 από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα παραμείνουν σε ισχύ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT