Αρχισε η γιορτή του νερού

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Φουκουόκα τραβάει τα φλας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πόλη που είναι χτισμένη στις ακτές του κόλπου Χακάτα, τη Φουκουόκα, άρχισε σήμερα τα ξημερώματα (για την Ελλάδα) το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 61 αθλητές και αθλήτριες και είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας μας σε αντίστοιχους αγώνες. Η διοργάνωση φέρει τον τίτλο «Το νερό συναντάει το μέλλον» και αυτό το μέλλον θα αναζητήσουν όλοι όσοι βρεθούν στο υγρό στοιχείο των αγωνιστικών χώρων της. Για τους εκπροσώπους της χώρας μας αυτό το μέλλον αντικατοπτρίζεται σε καλές επιδόσεις, μετάλλια και προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η διοργάνωση της Φουκουόκα είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 2021. Η πανδημία, όμως, και η απόφαση να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί εκείνη τη χρονιά αποτέλεσαν αιτίες για να μετατεθεί το Παγκόσμιο για το 2022. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επικρατούσαν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ώθησαν τους διοργανωτές να ζητήσουν νέα αναβολή. Ετσι, η παγκόσμια ομοσπονδία διοργάνωσε το 19ο πέρυσι στη Βουδαπέστη και έδωσε στην Ιαπωνία το 20ό που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί φέτος στην Ντόχα.

Στη φετινή διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.400 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες.

Στη Φουκουόκα δεν έχουν ταξιδέψει αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, διότι η παγκόσμια ομοσπονδία δεν έχει δεχθεί να αγωνίζονται ούτε με καθεστώς ουδετερότητας.

Την πρώτη ημέρα αγωνίζεται ο Τσιρίκος (καταδύσεις) και στην καλλιτεχνική κολύμβηση η Πλατανιώτη σόλο και ντουέτο με τη Μαλκογεώργου.

Αυτό σημαίνει ότι στους αγώνες καλλιτεχνικής κολύμβησης δεν θα πάρουν μέρος κάποιες από τις καλύτερες αθλήτριες. Σε αυτή τη διοργάνωση, για πρώτη φορά, θα αγωνιστούν άνδρες στο αγώνισμα του σόλο. Στην πισίνα της Ιαπωνίας δεν θα αγωνιστεί ο κάτοχος 15 χρυσών μεταλλίων από παγκόσμια πρωταθλήματα Κάλεμπ Ντρέσελ, καθώς «κρέμασε» το σκουφάκι του. Στα ομαδικά της κολύμβησης, οι μεταλλειούχοι και οι καλύτερες επιδόσεις θα πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς.

Στο πόλο, «εισιτήρια» για Παρίσι θα κόψουν οι ομάδες του τελικού σε άνδρες και γυναίκες. Στους άνδρες, φαβορί θεωρούνται οι Ισπανία, Ιταλία, Κροατία και Ουγγαρία, ενώ υπολογίσιμη είναι και η Σερβία. Η Ελλάδα έχει και αυτή μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες, αλλά άγνωστο είναι πόσο θα στοιχίσει η απουσία του Αγγελου Βλαχόπουλου. Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν Ολλανδία, Ισπανία καθώς και Ουγγαρία.

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλαμβάνει καταδύσεις (γυναικών και ανδρών από ένα μέτρο) και καλλιτεχνική κολύμβηση. Στις καταδύσεις από ελληνικής πλευράς έχει προγραμματιστεί να αγωνιστεί ο Θάνος Τσιρίκος και στην καλλιτεχνική κολύμβηση η Ευαγγελία Πλατανιώτη στο σόλο και στο τεχνικό ντουέτο μαζί με τη Σοφία Μαλκογεώργου.

Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει καταδύσεις, καλλιτεχνική και κολύμβηση ανοικτού νερού γυναικών (10 χλμ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT