Κάρλος Αλκαράθ: Ο νέος «βασιλιάς» του Γουίμπλεντον

Κάρλος Αλκαράθ: Ο νέος «βασιλιάς» του Γουίμπλεντον

Ο Αλκαράθ σταμάτησε το αήττητο σερί του Τζόκοβιτς στο Γουίμπλεντον κερδίζοντας με 3-2 σετ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η νεότητα επιθυμεί την υπεροχή, και η νίκη είναι ένα είδος υπεροχής», έχει πει ο Αριστοτέλης. Κι όταν αυτή η υπεροχή έρχεται απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς τότε η αξία του ηττημένου δίνει και μεγάλη δόξα στον νικητή. Στο κεντρικό κορτ του Γουίμπλεντον, ο Κάρλος Αλκαράθ, σε ηλικία 20 ετών, σταμάτησε το σερί των διακρίσεων του Σέρβου ύστερα από έναν αγώνα που κράτησε τέσσερις ώρες και 42 λεπτά και στέφθηκε «βασιλιάς» του φημισμένου τουρνουά.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν κατάφερε, στο Λονδίνο, να προσθέσει στη συλλογή του το 24ο τρόπαιο από γκραν σλαμ. Τι κι αν είχε πέντε αήττητες σεζόν στο Γουίμπλεντον…. Τι κι αν είχε να χάσει στο κεντρικό γήπεδο δέκα χρόνια… Ένας 20χρονος από τη Μούρθια της Ισπανίας του στέρησε, προς το παρόν, το όνειρο.

Ο Κάρλος Αλκαράθ πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέσα στο κορτ. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής ακαδημίας στο τένις και τα κίτρινα μπαλάκια αποτελούσαν το αγαπημένο παιχνίδι του μικρού Καρλίτο. Σε ηλικία 17 ετών έγινε ο νεαρότερος αθλητής που πήρε μέρος στο Oπεν της Αυστραλίας. Το ντεμπούτο του ήταν θετικό καθώς έφτασε μέχρι τον δεύτερο γύρο.

Το πρώτο ρεκόρ που έσπασε ήταν του συμπατριώτη του Ράφα Ναδάλ καθώς έγινε ο νεότερος αθλητής που κατέκτησε την κούπα του τουρνουά της Μαδρίτης. Μάλιστα, σε ηλικία 19 ετών έγινε ο πρώτος τενίστας αυτής της ηλικίας που νίκησε τον Ναδάλ στο χώμα (τουρνουά Μαδρίτης). Μία ημέρα μετά πέτυχε την πρώτη νίκη του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς.   

Το 2022, ο Ισπανός κατέκτησε στη Νέα Υόρκη τον πρώτο τίτλο σε γκραν σλαμ και στην τενιστική ιστορία γράφτηκε ως ο νεότερος τενίστας που βρέθηκε στην 1η θέση του κόσμου. Οι επόμενες διοργανώσεις ήταν για τον Ισπανό κάτι σαν προετοιμασία για τη μεγάλη στιγμή. Κι αυτή η μεγάλη στιγμή ήρθε στον τελικό του Γουίμπλεντον, απέναντι από στον, εν ενεργεία, κορυφαίο τενίστα του κόσμου τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Αυτή τη φορά ο Αλκαράθ δεν είχε, όπως στο Παρίσι, κράμπες από το άγχος. Παρόλο που δεν ξεκίνησε καλά, ισοφάρισε, προηγήθηκε και όταν ο Νόλε έφερε το παιχνίδι… στα ίσα, ο 20χρονος ήταν ψύχραιμος και κατάφερε να το κατακτήσει (6-1, 7-6, 6-1, 3-6, 6-4).

Με δυνατό σημείο την επίθεση

Ο Αλκαράθ είναι ένας τενίστας με επιθετικό στυλ παιχνιδιού. Το πρώτο σερβίς του είναι σταθερό και το δεύτερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετικό. Η ταχύτητά του θυμίζει τον Ράφα Ναδάλ σε νεαρή ηλικία και ο τρόπος που καλύπτει το γήπεδο τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Εχει ως χορηγούς κορυφαίες μάρκες από τον χώρο της ένδυσης, της υπόδησης, των δερμοκαλλυντικών, του αυτοκινήτου και της ωρολογοποιίας. Το ίνδαλμά του είναι ο Ναδάλ και, μάλιστα, ονειρεύεται να παίξουν μαζί στο διπλό, στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.   

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο τελευταίος από τη γενιά των αθλητών που κυριάρχησαν στα κορτ τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με το εντυπωσιακό στυλ παιχνιδιού του και την ψυχραιμία του «ψαλίδισε» τα φτερά από πολλούς νέους τενίστες. Ο Αλκαράθ όμως από το τουρνουά της Μαδρίτης είχε δείξει ότι δεν θα αποτελούσε εύκολη… λεία για τον Σέρβο και στο εφετινό Γουίμπλεντον στέφθηκε «βασιλιάς» μπροστά στον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, τον ηθοποιό Μπραντ Πιτ, και τον, δύο φορές νικητή του τουρνουά, Άντι Μάρεϊ.

Ενα όνειρο έγινε πραγματικότητα

Μπορεί ο πρώτος μεγάλος τίτλος του Κάρλος Αλκαράθ να ήρθε στο τουρνουά των ΗΠΑ όμως το τρόπαιο από το Γουίμπλεντον, που αποτελεί το «διαμάντι» στο στέμμα των γκραν σλαμ, ήταν το όνειρό του. «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είμαι υπερήφανος για τον εαυτό μου αλλά ακόμη και να έχανα πάλι υπερήφανος θα ήμουν», ήταν τα πρώτα λόγια του μετά την αναμέτρηση.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, από την πλευρά του, εμφανώς συγκινημένος αναγνώρισε την ανωτερότητα του αντιπάλου του: «Εχασα από έναν καλύτερο παίκτη. Πρέπει να τον συγχαρώ και να συνεχίσω και, μάλιστα, ελπίζω πιο δυνατά. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει τέτοιους αγώνες. Εδώ μέσα κέρδισα πολλά δύσκολα παιχνίδια», τόνισε με βουρκωμένα μάτια.

Η αναμέτρηση των δύο ανδρών αποτέλεσε ένα παιχνίδι – διαφήμιση για το τένις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT