Στους ρυθμούς του τελικού του ευρωπαϊκού Super Cup, κινείται από χθες επίσημα η χώρα μας, καθώς σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, παρουσίασαν το πλάνο των εκδηλώσεων που θα συνοδεύσει τη μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική γιορτή ανάμεσα στην κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ Μάντσεστερ Σίτι και τη νικήτρια του Γιουρόπα, Σεβίλλη και η οποία θα φιλοξενηθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 16 Αυγούστου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τελικός σηματοδοτεί τη δυναμική επάνοδο της χώρας μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι η χώρα μας να διοργανώσει όσο το δυνατόν περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις και πρόσθεσε: «Η UEFA επέλεξε τη χώρα μας για δύο σπουδαίες διοργανώσεις. Συνειδητές επιλογές, που σηματοδοτούν τη δυναμική επάνοδο της χώρας μας και την αξιοπιστία της δουλειάς της κυβέρνησής μας. Στόχος μας η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού αθλητισμού, αφού θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις. Κορυφαίο στοίχημα για εμάς αποτελεί η άρτια διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων».
Ακολούθως μίλησε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αφού έκανε λόγο για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του καλοκαιριού, συνέχισε λέγοντας: «Χαρά μας που θα φιλοξενήσουμε τους φιλάθλους και τις ομάδες, σε έναν ευρωπαϊκό τελικό που θα διεξαχθεί στο “Καραϊσκάκης”, για πρώτη φορά από το 1971. Είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε την πόλη μας, θα έχουμε διάφορα events και φεστιβάλ στην Πλατεία Κοραή. Στις 14 Αυγούστου ξεκινάμε, αλλά κυρίως 15 και 16 του μηνός θα έχουμε σημαντικά πράγματα. Ο τελικός αποτελεί αναγνώριση για τον Ολυμπιακό και για το “Καραϊσκάκης”, το οποίο παραμένει σύγχρονο παρότι είναι 20 ετών».
Τέλος, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος τόνισε πως θα επιδιώξει να πάρει η Αθήνα έναν μεγάλο τελικό μετά την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, το καλοκαίρι του 2026. «Μεγάλη η χαρά και ο ενθουσιασμός μας για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, το γεγονός των γεγονότων! Όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα σε Αθήνα και Πειραιά, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον που θα προσελκύσουμε. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον Πειραιά, την Αθήνα και την Ελλάδα. Να ζητήσω από δήμαρχο και υπουργό τη δέσμευσή τους ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε τη διεκδίκηση για να φιλοξενήσουμε ξανά τελικό στην Ελλάδα. Από το 2026 θα έχουμε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο στον Βοτανικό, το οποίο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει και εκείνο έναν μεγάλο τελικό», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους διοργανωτές και την UEFA είναι και τα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι φετινές διοργανώσεις δεν κύλισαν… αναίμακτα. Μάλιστα ακόμα και ο τελικός του Γιουρόπα ανάμεσα στη Σεβίλλη και τη Ρόμα, σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων στη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια της αστυνομίας, έχει αποφασιστεί οι Άγγλοι οπαδοί να συγκεντρωθούν στο Καλλιμάρμαρο και οι Ισπανοί στην Πλατεία Καραϊσκάκη κι από εκεί να κατευθυνθούν προς το φαληρικό γήπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης τον Μάιο του 2024, η χώρα θα φιλοξενήσει και τον τελικό του Conference League στην Opap Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ όσον αφορά στο παρελθόν στην Ελλάδα έχουν διεξαχθεί άλλοι έξι τελικοί ευρωπαϊκών Κυπέλλων.
Η αρχή έγινε στις 19/5/71, όταν στο «Καραϊσκάκη» Τσέλσι και Ρεάλ διεκδίκησαν το Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1 στο πρώτο ματς (56′ Οσγκουντ / 90′ Θόκο) για να ξανασυναντηθούν στις 21/5/71 στο ίδιο γήπεδο. Εκεί, οι Λονδρέζοι ήταν καλύτεροι και επικράτησαν 2-1 με τέρματα των Ντέμπσι (32′) και Όσγκουντ και τη Ρεάλ να μειώνει με τον Φλέιτας στο 75’.
Δύο χρόνια αργότερα στις 16/5/1973 για τον ίδιο θεσμό Μίλαν και Λιντς διεκδίκησαν το τρόπαιο στο «Καυτατζόγλειο». Νικητές ήταν οι Ιταλοί (1-0), χάρη σε ένα τέρμα του Κιαρούτσι στο 5ο λεπτό.
Στις 25/5/83, Αμβούργο και Γιουβέντους έχουν… ραντεβού στο ΟΑΚΑ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Μάγκατ με γκολ στο 9ο λεπτό (1-0), χαρίζει το τρόπαιο στους Γερμανούς.
Επίσης στο ΟΑΚΑ στις 13/5/87, παίζουν ο Αγιαξ με την Λοκομοτίβ Λειψίας, για το Κυπελλούχων. Οι Ολλανδοί έφυγαν με το τρόπαιο χάρη σε γκολ του Φαν Μπάστεν στο 21′ (1-0).
Στις 18/5/1994 φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στην Μίλαν και την Μπαρτσελόνα. Οι Ιταλοί είναι καταιγιστικοί και επικρατούν με 4-0 χάρη στα γκολ των Μασάρο 22′, 45′, 47′ Σαβίτσεβιτς και 58′ Ντεσαγί.
Τέλος στις 18/5/2007, πάλι στο ΟΑΚΑ, Μίλαν και Λίβερπουλ αναμετρώνται στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ιταλοί φεύγουν και πάλι νικητές, καθώς επικράτησαν με 2-1 με δύο γκολ του Ιντσάκι στο 45’ και στο 82’, ενώ για τη Λίβερπουλ μείωσε στο 89’ ο Κάουτ.