«Προσπάθεια συγκάλυψης»

«Πυρά» Αλαφούζου κατά της ΕΠΟ για την υπόθεση των «στημένων αγώνων»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμή (και όχι λόγω καύσωνα) ήταν η ημέρα χθες στα γραφεία της ΕΠΟ, με αφορμή την υπόθεση με τους «στημένους αγώνες». Η Ομοσπονδία και ο Τάκης Μπαλτάκος δέχτηκαν τα «πυρά» αρχικά του Γιάννη Αλαφούζου και στη συνέχεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού να παίρνει μάλιστα μέρος και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, η οποία ασχολήθηκε με τις έρευνες που διεξάγονται για τον παράνομο στοιχηματισμό σε αγώνες της Σούπερ Λιγκ 1 και 2.

Η ΕΕΠ στο τέλος της ημέρας τάχθηκε με το πνεύμα των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, που στο σύνολό τους ζητούν να πέσει άπλετο φως και να βρεθεί η άκρη του νήματος στο σκάνδαλο, καθώς στην ανακοίνωσή της μετά το τέλος της συνεδρίασης ζήτησε την επίσπευση των διεξαγόμενων ερευνών, προσθέτοντας: «Επίσης αποφασίστηκε η διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στις 2 Αυγούστου προκειμένου να αποφασισθεί το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο που θα διέπει μελλοντικά την πειθαρχική εξέταση υποθέσεων παράνομου στοιχηματισμού. Παρών στη συνεδρίαση της επιτροπής ήταν και ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με τη ληφθείσα απόφαση», φωτογραφίζοντας αλλαγές που θα αφορούν τον τρόπο επιβολής των ποινών.

Νωρίτερα, πάντως, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε πάρει θέση για τις προτάσεις του προέδρου της ΕΠΟ σχετικά με το πλαίσιο τιμωρίας των ΠΑΕ και των παραγόντων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Με δύο επιστολές του στην Ομοσπονδία και στην ΕΕΠ ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, αφού ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από την πλευρά της ΕΠΟ, ανέφερε: «Η άποψη ότι το ζήτημα της χειραγώγησης δεκάδων αγώνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν αφορά τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που εκπροσωπούνται στην ΕΕΠ, αλλά την Ε.Ε. που ελέγχεται από προέδρους τοπικών ενώσεων είναι τόσο εκτός κανονιστικής και ποδοσφαιρικής πραγματικότητας». Μάλιστα χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες νομικές λύσεις» τις προτάσεις Μπαλτάκου και υπογράμμισε πως η έως τώρα στάση της Ομοσπονδίας δημιουργεί «εύλογες σκέψεις ότι επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης».

Κάθετη άρνηση της ΕΠΟ στο αίτημα της Λίγκας να μειωθεί το ποσοστό που καταβάλλουν οι ομάδες για την πώληση παικτών από 5% σε 1%.

Επίθεση στην ΕΠΟ και στον Τάκη Μπαλτάκο εξαπέλυσε με επιστολή του και ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ και του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα της διαιτησίας τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος –εκπροσωπώντας τον μεγαλύτερο φορέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα– «να ανεχθώ “Μάνταλους” και “σκιώδεις αρχιδιαιτητές”», ενώ όσον αφορά την υπόθεση του παράνομου στοιχηματισμού τόνισε σχετικά με την πρόταση του προέδρου της ΕΠΟ ότι είναι η πρώτη φορά και ίσως μοναδική στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά πράγματα που τα φαινόμενα χειραγώγησης αντιμετωπίζονται με λογική «τιμοκαταλόγου».

Θέση στην υπόθεση πήρε και ο ΠΑΟΚ, καθώς κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής τόνισε, μέσω του εκπροσώπου του, Μάκη Γκαγκάτση, ότι πρέπει να τιμωρηθούν με τις προβλεπόμενες ποινές όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες και οι παράγοντες, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή τους. Τέλος, όσον αφορά τη θέση της ΑΕΚ, ο Γιώργος Κοσμάς ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Να πάμε γρήγορα, αλλά τεκμηριωμένα».

Η ένταση που προϋπήρχε στα… χαρτιά, μεταφέρθηκε και στη συνάντηση της Σούπερ Λιγκ 1 με την ΕΠΟ για τη μείωση των ποσοστών που καταβάλλει ο Συνεταιρισμός στην Ομοσπονδία. Η Λίγκα ζητάει να μειωθεί το ποσοστό που καταβάλλουν οι ομάδες για την πώληση ποδοσφαιριστών από το 5% στο 1% και να εξαλειφθεί για την αγορά παικτών. Από την πλευρά της ΕΠΟ υπήρξε κάθετη άρνηση και μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας φέρεται να έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των ποσοστών, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά του Συνεταιρισμού. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Τάκης Μπαλτάκος είπε στους παράγοντες του Συνεταιρισμού: «Είστε μία ακόμα ΕΠΣ της ΕΠΟ», ατάκα που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδρασή τους. Ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, απάντησε: «Αφού μας θεωρείτε ότι είμαστε το ίδιο με την ΕΠΣ Χίου, αποχωρούμε». Το ίδιο έπραξε και ο Ολυμπιακός και η συνεδρίαση διεκόπη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT