Παρίσι 2024: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της νέας εποχής

Παρίσι 2024: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της νέας εποχής

Το 2024, η «Πόλη του Φωτός» θα υποδεχτεί 10.500 αγωνιζόμενους και το υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Χωριό θα μπορεί να φιλοξενήσει 15.500 ανθρώπους

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παρίσι, την «Πόλη του Φωτός», τα ρολόγια άρχισαν να μετράνε αντίστροφα για τη μεγάλη αθλητική γιορτή του 2024. Ενας χρόνος έχει απομείνει για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μία διοργάνωση που, με πολλές καινοτομίες, αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για τη νέα εποχή στον ολυμπιακό αθλητισμό.

Στις 26 Ιουλίου 2024, σε μία, σύμφωνα με τις διαρροές, εντυπωσιακή Τελετή Εναρξης θα ανάψει η Φλόγα και θα φωτίσει μία διοργάνωση με πολλές καινοτομίες. Πρώτη από όλες θα είναι η ίδια η Τελετή καθώς για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε εξωτερικό χώρο. Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρεθούν, περίπου, 550.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι που θα έχουν παρακολουθήσει δια ζώσης τελετή έναρξης στην Ολυμπιακή Ιστορία. Το άναμμα του βωμού θα τοποθετήσει το Παρίσι στις πόλεις που έχουν φιλοξενήσει τρεις ολυμπιακές διοργανώσεις (1900, 1924, 2024). Η άλλη πόλη είναι το Λονδίνο (1908, 1948, 2012). Βέβαια, από τους Αγώνες των πέντε μηνών του 1900 και από τη διοργάνωση του 1924, η Έναρξη της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου αλλά οι Αγώνες είχαν αρχίσει από τις 4 Μάϊου, έχει κυλήσει πολύ… νερό στον μύλο του ολυμπιακού χρόνου.

Η διοργάνωση του 2024 θα έχει ένα κοινό με αυτή των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων: Θα χρησιμοποιηθεί το στάδιο Κολόμπ, γνωστό σήμερα ως Yves du Manoir. Το 1924 είχε αποτελέσει το «σπίτι» της διοργάνωσης. Το 2024 θα φιλοξενήσει το ολυμπιακό τουρνουά χόκεϊ. Τα κοινά στοιχεία όμως της 8ης με την 33η Ολυμπιάδα… αρχίζουν και σταματάνε στο Στάδιο του Κολόμπ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ χαρακτήρισε τη προσεχή διοργάνωση του Παρισιού ως «μία νέα εποχή για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Η νέα εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων σε αριθμούς

Το Παρίσι δεν είναι η πρώτη φορά που εισάγει καινοτομίες σε Ολυμπιακούς. Από το 1924 καθιερώθηκε το Ολυμπιακό Χωριό. Το 1924 στη διοργάνωση συμμετείχαν 3.089 αθλητές και αθλήτριες. Το 2024, η «Πόλη του Φωτός» θα υποδεχτεί 10.500 αγωνιζόμενους και το υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Χωριό θα μπορεί να φιλοξενήσει 15.500 ανθρώπους. Το 1924 αγωνίστηκαν, μόλις, 135 γυναίκες ενώ στην προσεχή ολυμπιακή διοργάνωση, για πρώτη φορά, ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών θα είναι ίδιος (5.250).

Πριν από 100 χρόνια, τους Αγώνες παρακολούθησαν, σύμφωνα με αναφορές, 600.000 θεατές, στην πλειοψηφία τους από τη Γαλλία. Για το 2024 θα διατεθούν 10.000.000 εισιτήρια σε φίλαθλους από όλο τον κόσμο. Το 1924 τους αγώνες κάλυψαν 685 δημοσιογράφοι. Σήμερα, με τον τομέα των Μ.Μ.Ε -παραδοσιακά και Νέα Μέσα- να έχει γιγαντωθεί υπολογίζεται ότι του χρόνου στο Παρίσι θα βρεθούν 25.000 εκπρόσωποι των ΜΜΕ και η εικόνα να φτάσει σε περισσότερες από 220 χώρες. Το δημοσιογραφικό χωριό θα βρίσκεται κοντά στο «Stade de France».

Οι καινοτομίες των Αγώνων του Παρισιού

Για πρώτη φορά, η Τελετή Εναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο Στάδιο. Το κέντρο της Τελετής θα είναι ο Σηκουάνας. Στο ποτάμι θα υπάρχουν σκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν τις αποστολές των αθλητών. Τα πλοιάρια θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες ώστε οι τηλεθεατές να μπορούν να βλέπουν τους αθλητές και τις αθλήτριες. Τα εισιτήρια θα ξεπεράσουν τα 60.000 αλλά, περίπου, 500.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν τη εντυπωσιακή Τελετή από τις όχθες στου Σηκουάνα.      

Σε αρκετές Ολυμπιακές Διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, υπήρχαν περισσότερες από μία πόλεις που φιλοξένησαν αγώνες. Το ίδιο θα συμβεί και στη Γαλλία. Εκτός από το Παρίσι θα υπάρξουν, μεταξύ άλλων, αθλητικές εκδηλώσεις και τουρνουά στη Μασσαλία, τη Λιλ ακόμη και στη μακρινή Ταϊτή.

Του χρόνου, χαρακτηριστικά τοπόσημα του Παρισιού θα αποτελέσουν τον… καμβά για τη διεξαγωγή αθλημάτων. Ετσι, όσοι βρεθούν εκείνες τις ημέρες στη Γαλλία -και, φυσικά, διαθέτουν εισιτήρια- θα παρακολουθήσουν μπιτς βόλεϊ στον Πύργο του Άϊφελ, ξιφασκία και ταε κβον ντό στο Μεγάλο Παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων, μπάσκετ 3Χ3, σκέιτμπορντ και BMX freestyle στην Place de la Concorde και αγώνες τριάθλου αλλά και κολύμβησης στον Σηκουάνα, στα νερά του οποίου, ύστερα από έναν αιώνα, θα επιτραπεί και πάλι το κολύμπι.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα έχουν υψηλό περιβαλλοντικό πρόσημο καθώς θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων στο μισό σε σχέση με τις διοργανώσεις του 2012 και του 2016. Θα υπάρξουν ποδηλατόδρομοι , με τους οποίους θα συνδέονται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι ολυμπιακές λωρίδες ποδηλασίας, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούνται από κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT