Λιβάι Γκαρσία: Μετοχή «διαμάντι»

Η έκβαση των αναμετρήσεων με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα κρίνει αν η ΑΕΚ θα επιτύχει τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιμονή της γαλλικής Λάνς να εντάξει στο δυναμικό της τον Λιβάι Γκαρσία, ο χορός εκατομμυρίων που φέρεται να προσφέρει για την απόκτησή του και τα φυσιολογικά διλήμματα που επικρατούν στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχουν αναδείξει την υπόθεση του άσου της ΑΕΚ στο πιο «καυτό» μεταγραφικό σίριαλ του φετινού καλοκαιριού. 

Ο 25χρονος επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο που ήρθε στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια, έχει καταφέρει με τις εμφανίσεις του να εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία σε δυσθεώρητα ύψη. Αρκεί κανείς να αντιληφθεί πως η Ενωση είχε προσφέρει στη Μπειτάρ Ιερουσαλήμ το ποσό 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει το 60% των δικαιωμάτων του και τώρα δεν συζητά το ενδεχόμενο να καρπωθεί λιγότερα από 20 εκατ. για να τον παραχωρήσει. Ενας δεκαπλασιαμός της τιμής του, που προήλθε κυρίως από τις περσινές εμφανίσεις του αλλά και το νταμπλ που κατέκτησε η ομάδα.

Θα είναι η η ΑΕΚ αυτή που θα επιτύχει τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεπερνώντας την πώληση του Ντάνιελ Ποντένσε από τον Ολυμπιακό στην Γουλβς έναντι 20 εκατ. ευρώ πριν τρία χρόνια;

Ενδεχομένως. Ομως αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των αναμετρήσεων της Ενωσης με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (8/8-15/8) και πολύ περισσότερο από το σενάριο εισόδου της πρωταθλήτριας στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεδομένο είναι πως οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν καμία πρόθεση να συζητήσουν την παραχώρηση του παίκτη πριν τα δύο πολύ σημαντικά προκριματικά παιχνίδια με τους Κροάτες για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πόσο μάλλον όταν η Ντιναμό με το 4-0 με το οποίο επικράτησε στο πρώτο της παιχνίδι με την Αστάνα, επιβεβαίωσε την δυναμική που έχει ως ομάδα.

Κερδισμένος είτε μείνει, είτε φύγει…

Αναμφίβολα, στην περίπτωση που αγωνιστικά όλα πάνε καλά για το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα, μοιραία οι σκέψεις θα επανέλθουν αφού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τέτοια οικονομικά οφέλη. Ούτε φυσικά να κλειστεί ο δρόμος σε έναν ποδοσφαιριστή στην καλύτερη ηλικία, που έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ένα πολύ ανώτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό.

Ο γαλλικός σύλλογος, ο οποίος τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Λιγκ 1 επικυρώνοντας έτσι το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει βάλει στα ταμεία του μέχρι στιγμής τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις των Οπέντα και Φοφανά. Αν υπολογίσει κανείς και τα μίνιμουμ έσοδα των 25 εκατ. ευρώ από την παρουσία του στους ομίλους, τότε γίνεται εύκολο αντιληπτό πως ακόμη και η νέα πρόταση των 28 εκατ. ευρώ που επικαλούνται ισραηλινά ΜΜΕ για τον 25χρονο επιθετικό, είναι ένα σενάριο που μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πως η θέση της Ενωσης είναι δύσκολη. Τα χρήματα είναι πολλά ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για να πάρει τα 20 εκατ. που θέλει, η Λανς θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ αφού ποσοστό έχει να περιμένει η προηγούμενη ομάδα του αλλά και οι διαμεσολαβητές της μεταγραφής.

Ανεξάρτητα πάντως αν θα παραμείνει στην ΑΕΚ ή αποχωρήσει, ο Γκαρσία έχει κάθε λόγο να χαμογελά με την εξέλιξή του. Στην Ενωση έχει δεχτεί πρόταση επέκτασης του συμβολαίου του που λήγει το 2025 με αναπροσαρμογή αποδοχών, ύψους 1.200.000 ευρώ ετησίως. Στην Λανς θα αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο της παίκτη με 1,7 εκατ. τον χρόνο, σε τριετές συμβόλαιο.

Κι όλα αυτά, όταν το 2018 αναζητούσε απεγνωσμένα έναν ποδοσφαιρικό σταθμό μετά από μια τριετία περιπλάνησης στην Ολλανδία με τις Άλκμααρ και Εξέλσιορ, όπου το επαγγελματικό του ξεκίνημα δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Έτσι πήγε στο Ισραήλ ως ελεύθερος, στην Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα, μια μικρομεσαία ομάδα. Έπαιξε συνολικά 27 ματς, πέτυχε 3 γκολ και την επόμενη χρονιά κατέληξε έναντι 600.000 ευρω στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Με την εθνική της χώρας του είναι ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε προκριματικά Μουντιάλ (18 ετών και 127 ημερών) συνδυάζοντας μάλιστα το ντεμπούτο του με δύο γκολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT