Παρίσι 2024: «Οι αθλητές βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου μας»

Παρίσι 2024: «Οι αθλητές βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου μας»

Ο πέντε φορές ολυμπιονίκης Μαρτέν Φουρκάντ μοιράζεται με την «Κ» το όραμά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς το Παρίσι βρίσκεται έναν χρόνο πριν την Τελετή Εναρξης. 

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα χρόνο από τώρα, στις 26 Ιουλίου 2024, θα υποδεχτούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πατρίδα μου και μετράω αντίστροφα τις μέρες. Το Παρίσι 2024 θα είναι οι Αγώνες μιας νέας εποχής, ως οι πρώτοι Αγώνες που σχεδιάστηκαν και παραδόθηκαν σύμφωνα με όλες τις μεταρρυθμίσεις της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020. Θα χρησιμεύσουν ως προσχέδιο που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των μελλοντικών εκδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων και θα εμπνεύσει άλλα μεγάλα γεγονότα.

Το Παρίσι θα προσφέρει στους 10.500 καλύτερους αθλητές στον κόσμο ένα απίστευτο σκηνικό για να ζήσουν το όνειρό τους και να αποδώσουν τα μέγιστα, σε ένα αστικό περιβάλλον με φόντο τα υπέροχα ορόσημα της πόλης. Η δράση θα λάβει χώρα σε 32 αθλήματα και για πρώτη φορά στην ιστορία πρόκειται να αγωνιστούν ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών, ένα από τα κύρια επιτεύγματα των πολλών μεταρρυθμίσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που εφαρμόζονται στο Παρίσι. Αυτό δείχνει πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια αθλητική διοργάνωση. Αφορούν την ισότητα και ενώνουν ολόκληρο τον κόσμο σε έναν ειρηνικό διαγωνισμό.

Ηταν αποστολή μου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών του Παρισιού 2024, να διασφαλίσω ότι οι ανάγκες των αθλητών ικανοποιούνται, ότι δεν ξεχνάμε κανέναν. Οι αθλητές ήταν στο επίκεντρο του έργου μας από την αρχή. Το βλέπετε ήδη στην ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής: Ο Πρόεδρος του Παρισιού 2024, Tony Estanguet, είναι τρεις φορές ολυμπιονίκης.

Μιλάμε με αθλητές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ανακαλύπτοντας τα πάντα, από το είδος του φαγητού που θέλουν να φάνε στο Ολυμπιακό Χωριό μέχρι την ποιότητα των χώρων προπόνησής τους. Εργαζόμαστε πάνω σε μοναδικές στιγμές, όπως η Τελετή Εναρξης στις 26 Ιουλίου 2024, η οποία, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί όχι σε στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα, με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να παρακολουθούν ζωντανά. Δημιουργήσαμε επίσης το Πάρκο των Πρωταθλητών για να τιμήσουμε τους αθλητές στην καρδιά της πόλης μετά τους αγώνες τους: μια μοναδική εμπειρία σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέρη του Παρισιού, το Τροκαντερό. Και μόνο που το αναφέρω, ανατριχιάζω.

Το Παρίσι 2024 θέτει επίσης νέα πρότυπα βιωσιμότητας για μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ενθαρρύνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Για παράδειγμα, οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν για τους Αγώνες είναι κατά 95 τοις εκατό υπάρχουσες ή προσωρινές, με νέες τοποθεσίες όπως το Ολυμπιακό Χωριό να πρόκειται να γίνουν σπίτια για πάνω από 6.000 άτομα μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Επιπλέον, κάθε χώρος θα είναι προσβάσιμος με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε 100 τοις εκατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την ώρα των Αγώνων. Σχεδιάζουμε να μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Λονδίνου 2012 και του Ρίο 2016.

Οι Αγώνες θα είναι πιο αστικοί και πιο νεανικοί από ποτέ, με αθλήματα όπως το skateboard και η αθλητική αναρρίχηση να επιστρέφουν για δεύτερη φορά, μαζί με το σέρφινγκ, το οποίο θα διεξαχθεί στα καλύτερα κύματα του κόσμου στην Ταϊτή, και με ένα ολυμπιακό ντεμπούτο για το μπρέικ ντανς. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην καρδιά της πόλης, με διάσημα ορόσημα του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Αϊφελ, η Γέφυρα Αλεξάνδρου Γ΄ και πολλά άλλα να μετατρέπονται σε εξαιρετικούς χώρους αγώνων.

Το Παρίσι 2024 θα ανταποκριθεί επίσης στο σλόγκαν του «Games Wide Open» (Αγώνες ανοιχτοί για όλους) προσελκύοντας το κοινό με νέους και διασκεδαστικούς τρόπους, με ευκαιρίες μαζικής συμμετοχής, όπως το «Marathon pour tous» (Μαραθώνιος για όλους), όπου πάνω από 40.000 μέλη του κοινού θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στην ολυμπιακή διαδρομή του μαραθωνίου. Στο Παρίσι, δεν θα είστε μόνο θεατές, αλλά μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στους Αγώνες αν το θέλετε.

Ανυπομονώ να δω πώς ολόκληρη η χώρα θα εμπλακεί και θα γιορτάσει αυτούς τους Αγώνες. Με το 70 τοις εκατό των 10 εκατομμυρίων εισιτηρίων που είναι διαθέσιμα να έχουν ήδη πωληθεί, οι αθλητές θα εμφανιστούν μπροστά σε γεμάτα στάδια, όχι μόνο στην πόλη του Παρισιού, αλλά σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Είμαι ήδη πολύ περήφανος για τους Αγώνες που ετοιμάζουμε. Αθλητές και θεατές του κόσμου: ετοιμαστείτε του χρόνου για μια μοναδική εμπειρία στο Παρίσι. Τα λέμε εκεί!

* Ο Γάλλος πέντε φορές ολυμπιονίκης Μαρτέν Φουρκάντ είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών του Παρισιού 2024 και μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT