Ψηλά εμπόδια, υψηλές προσδοκίες

Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Μαρσέιγ, ευρωπαϊκοί αντίπαλοι των ΑΕΚ και ΠΑΟ, έχουν ισχυρά σύνολα αλλά δεν «τρομάζουν»

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις ελληνικές ομάδες, η συμμετοχή σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει με ξεχασμένη γιορτή, την οποία θυμούνται μόνο μέσα από φωτογραφίες που αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Οι ευκαιρίες δόθηκαν, αλλά καμιά δεν στάθηκε συνεπής στο ραντεβού με τα αστέρια τα τελευταία χρόνια. Υποτίμηση των αντιπάλων, ελλιπής προετοιμασία, κακός προγραμματισμός, καθυστερημένες μεταγραφές ήταν μόνο μερικές από τις αιτίες που έχουν κρατήσει τις ελληνικές ομάδες μακριά από την κορυφαία διοργάνωση.

Ο φετινός Αύγουστος, όμως, φαίνεται να βρίσκει ΑΕΚ και Παναθηναϊκό σε πλήρη ετοιμότητα. Οι επιδόσεις της πρώτης στα φιλικά και του δεύτερου στις προκριματικές αναμετρήσεις με τη Ντνίπρο έδειξαν ότι η αρνητική παράδοση μπορεί τώρα να σπάσει. Θα πρέπει ωστόσο την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη να περάσουν υψηλά εμπόδια. Συλλόγους με βαριές φανέλες, πολλούς τίτλους, προερχόμενους από σπουδαίες σχολές και με ποδοσφαιριστές που καταγράφουν σημαντικές χρηματιστηριακές αξίες.

Η μόνιμη πρωταθλήτρια Κροατίας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, και το καμάρι της Μασσαλίας Μαρσέιγ αποτελούν για την Ενωση και το «τριφύλλι» σταθμούς που δεν πρέπει να κάνουν στάση. Μόνον έτσι θα μπουν στον προθάλαμο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ συμμετέχοντας στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Στη μάχη αυτή έχουν ένα μεγάλο –πρακτικό και ψυχολογικό– πλεονέκτημα, το γεγονός ότι εξασφάλισαν ήδη τη συμμετοχή τους σε ομίλους. Ο Παναθηναϊκός στο Γιουρόπα Λιγκ μετά την πρόκρισή του επί της Ντνίπρο και η ΑΕΚ στο Κόνφερενς Λιγκ, προτού καν ξεκινήσει το ευρωπαϊκό ταξίδι της.

Ψηλά εμπόδια, υψηλές προσδοκίες-1

Με περιζήτητους σταρ

Η Ντιναμό Zάγκρεμπ με την άνετη πρόκριση επί της Αστάνα στον β΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ επιβεβαίωσε το πόσο δυνατό σύνολο έχει και το πώς η ΑΕΚ θα πρέπει και στα δύο παιχνίδια να δείξει το πολύ καλό περυσινό πρόσωπο εάν θέλει να προκριθεί. Ο προπονητής της, πρώην μέσος του Παναθηναϊκού Ιγκόρ Μπίσκαν, ρίχνει το βάρος του ιδιαίτερα στο αμυντικό πλάνο θέλοντας να διαφυλάξει πρωτίστως το μηδέν για την ομάδα του. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αμυντική γραμμή αγωνίζονται και τα αστέρια της Ντιναμό, όπως ο τερματοφύλακας της Εθνικής Κροατίας Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, αλλά και ο στόπερ Γιόσιπ Σούταλο. Και για τους δύο, μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ περιμένουν στην… ουρά, καταθέτοντας ολοένα και μεγαλύτερες οικονομικές προσφορές.

Η Σεβίλλη προσφέρει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του 28χρονου γκολκίπερ που είναι στις προτεραιότητες των Φενέρμπαχτσε, Σέλτικ, Βιγιαρεάλ και Φιορεντίνα. Οι «βιόλα» έχουν βάλει στο στόχαστρο και τον Σούταλο προσφέροντας 14 εκατ. ευρώ, ενώ ο παίκτης βρίσκεται και στη λίστα του Αγιαξ. Σε ό,τι αφορά την επίθεση, η Ντιναμό στηρίζεται κυρίως σε παίκτες-εργαλεία, όπως ο Λούκα Ιβάνουσετς. Ο 24χρονος εξτρέμ κάνει τη διαφορά και φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ολλανδική Φέγενορντ αντί 9 εκατ. ευρώ. Αρκετοί ισχυρίστηκαν πως οι Κροάτες θα τον πουλούσαν πριν από τα παιχνίδια με την ΑΕΚ, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι συμφωνίες θα ενεργοποιηθούν μετά τις αναμετρήσεις με την Ενωση. Εδρα της ομάδας είναι το «καυτό» Μάξιμιρ, που μετράει 110 χρόνια ζωής! Φιλοξένησε τον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας τον Ιούνιο του 1990 και ύστερα πέρασε σταδιακά στη νέα εποχή. Ανακαινίστηκε πλήρως το 1997 και από τότε είναι η μόνιμη έδρα της Εθνικής Κροατίας. Μάλιστα, από το 1992 έως και το 2008 η Κροατία παρέμεινε αήττητη στο εν λόγω γήπεδο σε επίσημο ματς.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του Ιγκόρ Μπίσκαν δίνει έμφαση στην αμυντική λειτουργία, ενώ η Μαρσέιγ του Μαρθελίνιο έχει προσθέσει στο δυναμικό της πολλούς σταρ, ωστόσο καλείται να βρει άμεσα ομοιογένεια.

Περιμένοντας τα πετροδόλαρα

Η τωρινή Μαρσέιγ έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την ομάδα της «χρυσής» αλλά και σκοτεινής –όπως αποδείχθηκε– οκταετίας (1986-1994) με τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί στο τιμόνι της. Τότε που σημείωσε και τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ (1992-93) με τη νίκη της 1-0 στο Μόναχο επί της Μίλαν. Ενας πακτωλός εκατομμυρίων είχε στρωθεί στα πόδια των αστέρων της, όπως ήταν ο Μπαρτέζ, ο Ντεσαγί, ο Μπολί, ο Ντεσάμπ, ο Φέλερ και άλλοι. Η Μαρσέιγ έγινε η μοναδική γαλλική ομάδα που κατέκτησε ποτέ το βαρύτιμο τρόπαιο, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα υποβιβάστηκε στην β΄ εθνική λόγω του «σκανδάλου Ταπί».

Τους τελευταίους μήνες, ο σύλλογος δέχεται ασταμάτητο πρέσινγκ από Σαουδάραβες επενδυτές, οι οποίοι μετά τη «στρατολόγηση» σπουδαίων παικτών και προπονητών στο πρωτάθλημα της χώρας τους, θέλουν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους και μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Στον γαλλικό Νότο φλερτάροντας με τα πετροδόλαρα, δεν διστάζουν να ρίχνουν «ζεστό» χρήμα στο μεταγραφικό παζάρι, ίσως για να δελεάσουν ακόμη περισσότερο τους επίδοξους επενδυτές.

Ο 68χρονος Αμερικανός ιδιοκτήτης της, Φρανκ Μακόρτ, αγόρασε τον σύλλογο το 2016 με μόλις 45 εκατ. δολάρια εκμεταλλευόμενος τη θέληση της χήρας του πρώην μεγαλομετόχου Ρομπέρ Λουί-Ντρεϊφούς, Μαργκαρίτα, να απεμπλακεί από βάρη που επωμίστηκε χωρίς τη θέλησή της. Σήμερα ο Μακόρτ συζητά με τους απεσταλμένους του βασιλείου της Μέσης Ανατολής για ποσό που ξεπερνά τα 500 εκατ. δολάρια! Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, η ομάδα είναι η μόνη κερδισμένη αφού ενισχύεται όλο και περισσότερο, σε βαθμό που να θεωρείται ό,τι πιο ακριβό στη Γαλλία πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Πάνω από 67 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής για μεταγραφές, με τις αλλαγές να ξεκινούν από τον πάγκο, όπου ο Ισπανός Μαρθελίνιο αντικατέστησε τον Κροάτη Ιγκορ Τούντορ έχοντας ως στόχο με το επιθετικογενές του 4-4-2 να δημιουργήσει ένα πιο θεαματικό σύνολο, που όμως πρώτα καλείται να βρει ομοιογένεια.

Οι «Φωκαείς», που πέρυσι κατέλαβαν την τρίτη θέση στο «σαμπιονά» πίσω από Παρί Σεν Ζερμέν και Λανς, ξεκίνησαν τα καλοκαιρινά ψώνια τους με τον Βραζιλιάνο διεθνή αριστερό μπακ Ρέναν Λόντι από την Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 13 εκατ. ευρώ και συνέχισαν με τους έμπειρους Πιερ Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ, που είχε μείνει ελεύθερος από την Τσέλσι, και τον 30χρονο Ζοφρί Κοντογκμπιά από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Τα δύο πιο δαπανηρά «χτυπήματα» ήρθαν από την Αγγλία, όπου με συνολικά 30 εκατ. ευρώ απέκτησε τους Σενεγαλέζους διεθνείς Ισμαΐλα Σαρ και Ιλιμάν Εντιαγέ από Γουότφορντ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.

«Μοιρασμένες πιθανότητες»

Γεννημένος στο Σεράγεβο της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και έχοντας καθίσει στον πάγκο τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της ΑΕΚ, ο Γιάσμινκο Βέλιτς θεωρεί πως οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις είναι η ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες να ξεφύγουν από τη μετριότητα των τελευταίων ετών. Ο 58χρονος τεχνικός, μιλώντας στην «Κ», εκτιμά πως οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μοιρασμένες, παρά τη δυναμικότητα των αντιπάλων. «Ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό και έχοντας ως πρώτο δείγμα γραφής τα παιχνίδια του με την Ντνίπρο, νομίζω ότι πρέπει να κρατήσει και να επενδύσει στην απόδοση του πρώτου αγώνα και ιδιαίτερα την εικόνα που είχε στο δεύτερο μισό του α΄ ημιχρόνου. Στη Λεωφόρο, το γρήγορο γκολ που σημείωσε τον έκανε να επαναπαυτεί και δεν προσέγγισε με ιδιαίτερη προσοχή το ματς. Αυτό απέναντι σε ομάδες όπως η Μαρσέιγ δεν συγχωρείται. Μπορεί οι Γάλλοι να έχουν νέο προπονητή που προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του και πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, κάτι που προκαλεί θέμα ομοιογένειας, όμως δεν παύει να είναι ένα κλαμπ με τεράστια εμπειρία στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Πιστεύω πως ο ΠΑΟ με καλή ομαδική λειτουργία, θα καταφέρει να μικρύνει τη διαφορά του με τον αντίπαλο». Σε ό,τι αφορά την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Βέλιτς θεωρεί σημαντική τη δουλειά που κάνει ο Ιγκόρ Μπίσκαν, τον οποίο είχε παίκτη στον Παναθηναϊκό. «Η εικόνα της ανταποκρίνεται στο πρόσωπο του προπονητή της. Ο Ιγκόρ είναι ένας συγκροτημένος άνθρωπος, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σκληροτράχηλο σύνολο. Φυσικά η ΑΕΚ έχει δείξει τις δυνατότητές της, ωστόσο η Ντιναμό μόνο εύκολο εμπόδιο δεν θα είναι». Εν κατακλείδι, «το θετικό είναι πως οι κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές ομάδες και τα ποσά που δαπανούν δείχνουν ότι προσπαθούν να γίνουν ανταγωνιστικές και στην Ευρώπη, να βελτιώσουν το πρεστίζ τους τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη για να πλησιάσουμε, π.χ., τα δεδομένα των συλλόγων της Πορτογαλίας, ωστόσο, γίνεται μια προσπάθεια. Δεν πρέπει να στεκόμαστε άλλο σε περιστασιακές επιτυχίες, αλλά να στοχεύουμε ψηλότερα. Οταν η Ρόμα κατακτά το Κόνφερενς Λιγκ και το πανηγυρίζει σαν να ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ, δεν δικαιούνται οι ελληνικές ομάδες να υποτιμούν τέτοιες διοργανώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT