ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Αναβολή και βαρύ κλίμα

ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Αναβολή και βαρύ κλίμα

Στις 15/8 το πρώτο ματς ΑΕΚ - Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ – «Πυρά» κατά ΕΛ.ΑΣ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της UEFA να αναβάλει τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως μια πρώτη αντίδραση στη θλιβερή είδηση της θυσίας άλλης μιας ανθρώπινης ζωής στον βωμό του χουλιγκανισμού, λειτούργησε σαν βαλβίδα αποφόρτισης και έδωσε μια ευκαιρία στο ποδόσφαιρο να ανασάνει. Η διεξαγωγή του αγώνα λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό θα έφερνε τη φωτιά επικίνδυνα κοντά στο μπαρούτι και οι λίγες μέρες που κερδήθηκαν με την αναβολή, θα βοηθήσουν να πέσουν κάπως οι τόνοι. Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει την Τρίτη 15 Αυγούστου στο Ζάγκρεμπ και η ρεβάνς το Σάββατο 19/8, με την ταυτόχρονη αναβολή της πρεμιέρας της ΑΕΚ στο νέο πρωτάθλημα κόντρα στον Παναιτωλικό. Τα εισιτήρια του αγώνα που αναβλήθηκε, θα ισχύσουν κανονικά.

Η διοίκηση της ΑΕΚ έστρεψε από την πρώτη στιγμή τα βέλη της κατά της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ο Γιώργος Κοσμάς αρνήθηκε να λάβει μέρος στην καθιερωμένη σύσκεψη ασφαλείας της UEFA τονίζοντας ότι η ΑΕΚ αποχωρεί γιατί η αστυνομία λειτούργησε με ερασιτεχνικό τρόπο παρότι είχε από νωρίς πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις των Κροατών, υπό την κάλυψη της διοίκησης της Ντιναμό, η οποία δήλωνε ανήξερη ενώ είχε απόλυτη γνώση της μετακίνησης των χούλιγκαν.

Οργισμένη επιστολή της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Γιάννη Οικονόμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μια ελληνική οικογένεια θρηνεί τον αδόκητο χαμό του παιδιού της, που έχασε τη ζωή του από επαγγελματίες δολοφόνους και οργανωμένους εγκληματίες που διέσχισαν τη χώρα και έφτασαν από το Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου συνενώθηκαν με Ελληνες εγκληματίες συνεργούς τους, με μοναδικό σκοπό να σκοτώσουν και να χτυπήσουν μέχρι θανάτου ανυπεράσπιστους αθώους πολίτες που επέλεξαν εκείνη την ώρα να βρίσκονται σε καταστήματα εστίασης πέριξ του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Δυστυχώς, η εισβολή της στρατιάς των εγκληματιών δεν παρεμποδίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία, προς την οποία απευθυνθήκαμε διά νομίμων εκπροσώπων μας τόσο κατά την απογευματινή σύσκεψη ασφαλείας που έλαβε χώρα στο γήπεδό μας, όσο και τηλεφωνικά. Οσα ακολούθησαν σε περισσότερο από δύο ώρες αργότερα, απλώς αποτέλεσαν τη συνέπεια της ολικής αδιαφορίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της πλήρους ανικανότητας του Αττικάρχη να αντιληφθεί και να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προστατεύσει τους πολίτες. Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών στους υπευθύνους».

Μέσα σε βαρύ και έντονα φορτισμένο κλίμα, οι αρχηγοί της ΑΕΚ (Γαλανόπουλος, Αθανασιάδης, Αραούχο, Τσούμπερ, Σιμάνσκι) πήγαν στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Μιχάλης και άφησαν λουλούδια. Η ΕΠΟ και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κροατίας εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις καταδικάζοντας τα γεγονότα, ενώ η ΚΑΕ Παναθηναϊκός απέσυρε τη συμμετοχή της από το τουρνουά του Ζάγκρεμπ. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για το αυριανό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Χάιντουκ στο Σπλιτ. Αν και δεν έχει επιτραπεί ούτε κι εκεί η μετακίνηση «φιλοξενούμενων» οπαδών, η προστασία της ελληνικής αποστολής έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT