Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Σηκουάνας… δεν πειθαρχεί

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Σηκουάνας… δεν πειθαρχεί

Μια δυνατή βροχόπτωση ήταν αρκετή για να δείξει στους Γάλλους ότι η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της χώρας μετά τον Λίγηρα μετατράπηκε σε… πλωτή οδό γεμάτη φερτά υλικά.

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… μικροσκόπιο διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών έχει μπει ο Σηκουάνας καθώς, παρά τον πολυδιαφημιζόμενο καθαρισμό, η ρύπανση δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου ανοικτής κολύμβησης και άγνωστο παραμένει εάν θα διεξαχθεί το κολύμπι στις δοκιμαστικές διοργανώσεις τριάθλου και παρατριάθλου που έχουν προγραμματιστεί από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου. 

Για την ανάληψη των Αγώνων, οι Γάλλοι επένδυσαν πολλά στη βιωσιμότητα και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά η καλοκαιρινή καταιγίδα έδειξε ότι οι «πράσινοι Ολυμπιακοί Αγώνες» αποτελούν μία δύσκολη πρόκληση.

Μία δυνατή βροχόπτωση ήταν αρκετή για να δείξει στους Γάλλους ότι η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Ο Σηκουάνας μετατράπηκε σε μία… πλωτή οδό γεμάτη φερτά υλικά και διοργανωτές και διεθνείς ομοσπονδίες έσπευσαν να συμφωνήσουν ότι «η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών αποτελούν προτεραιότητά μας». 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Σηκουάνας… δεν πειθαρχεί-1
(AP Photo/Aurelien Morissard)

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου έχει εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εάν την επόμενη εβδομάδα τα νερά δεν είναι κατάλληλα, τότε, το τρίαθλο θα μετατραπεί σε δίαθλο.

Η Γαλλία έχει ξοδέψει μέχρι τώρα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποτελέσει ο Σηκουάνας το επίκεντρο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και, στη συνέχεια, να επιτραπεί η δημόσια κολύμβηση, κάτι το οποίο απαγορεύεται εδώ και, περίπου, 100 χρόνια. 

Ένα χρόνο όμως πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία δυνατή βροχή «μούσκεψε» το ωραίο και φιλόδοξο σχέδιο. Για να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας του νερού οι διοργανωτές έχουν επενδύσει στην κατασκευή μιας δεξαμενής που θα συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα, έναν κύλινδρο διαμέτρου 50 μέτρων και βάθους άνω των 30 μέτρων. Θα μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα από 50.000 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα ίση με αυτή που γεμίζουν 20 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Σε αυτή θα εισρέει το νερό της βροχής και θα μεταφέρεται για επεξεργασία. Έτσι, μία δυνατή νεροποντή, εφόσον η δεξαμενή ολοκληρωθεί, δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τους κολυμβητικούς αγώνες στον Σηκουάνα.

«Πράσινοι» Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» έχει ως στόχο να μειώσει κατά 50% τις εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τις διοργανώσεις του 2012 και 2016. Το ολυμπιακό αποτύπωμα αποτελεί μία από τις ανησυχίες και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Από το 2030 κι έπειτα, για να διεκδικήσει μία πόλη μία ολυμπιακή διοργάνωση, θα πρέπει να εγγυηθεί ότι θα μειώσει τις άμεσες και τις έμμεσες εκπομπές άνθρακα. Παράλληλα, οι διοργανωτές θα πρέπει να σχεδιάσουν καμπάνιες που θα προτρέπουν τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του μέλλοντος δεν θα γίνονται σε νέα κτίρια. Οι πόλεις θα επιλέγονται με κριτήριο τα υπάρχοντα κτίρια καθώς το 95% των αθλητικών χώρων θα είναι εγκαταστάσεις που προϋπήρχαν. Θα ανακατασκευάζονται και θα εκσυγχρονίζονται ενώ, όπου απαιτείται, θα τοποθετούνται προσωρινές κατασκευές. 

Ένα ακόμη ζητούμενο θα είναι η πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η διοργάνωση του Παρισιού, σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί, θα χρησιμοποιήσει στο 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα προέρχεται από αιολικά και ηλιακά πάρκα. Μόνο η κατάργηση των γεννητριών ντίζελ θα μειώσει εκπομπές άνθρακα που αγγίζουν τους 13.000 τόνους. Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις, το 95% θα είναι υπάρχοντες ή προσωρινοί χώροι. 

Η ιδέα των διοργανωτών να χρησιμοποιήσουν τοπόσημα της «Πόλης του Φωτός» για αθλητικούς χώρους θα έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.

Με… συστατικά βιωσιμότητας θα παραχθεί και το φαγητό που θα καταναλωθεί στους χώρους που θα σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 80% των προϊόντων θα είναι γαλλικά και το 30% βιολογικά. Το πλαστικό μίας χρήσης θα μειωθεί στο μισό σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. 

Μία από τα πιο ενδιαφέρουσες καινοτομίες είναι η αποφυγή χρήσης κλιματιστικού στο Ολυμπιακό Χωριό. Για να επιτευχθεί αυτό έχει δημιουργηθεί ένα υπόγειο σύστημα ψύξης νερού κάτω από το Χωριό και θα υπάρχει μόνωση που δεν θα επιτρέπει στον δροσερό αέρα που θα παράγεται να επηρεάζεται όταν η θερμοκρασία θα ανεβαίνει.

Οι Γάλλοι διοργανωτές μπορεί να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όμως οι μελλοντικές διοργανώσεις δεν θα έχουν σχέση με όσες έχουν διεξαχθεί. Ήδη, οι ιθύνοντες της ΔΟΕ εργάζονται για την εκπόνηση διοργανώσεων φιλικών προς το περιβάλλον. 

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η μείωση του μεγέθους των Αγώνων, η διεξαγωγή διοργανώσεων στις ίδιες πόλεις, η ενθάρρυνση των φιλάθλων να αποφύγουν τις αεροπορικές μεταφορές και να παρακολουθούν τη διοργάνωση από τις χώρες τους κ.α.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT