Ευρωπαϊκά Κύπελλα: Βήμα εμπρός για τις ελληνικές ομάδες

Ευρωπαϊκά Κύπελλα: Βήμα εμπρός για τις ελληνικές ομάδες

Ο απολογισμός των 3 νικών και μίας ισοπαλίας σε τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα σε μια εβδομάδα είναι ενθαρρυντικός

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν θόλωνε την εικόνα η αιματηρή κηλίδα της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη, θα μιλούσαμε περί μιας εξαιρετικής εβδομάδας για τις ελληνικές ομάδες στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη, εάν η «Ένωση» αγωνιζόταν εναντίον της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και με τη δύναμη της έδρας της αλλά και το εξαιρετικό φορμάρισμά της, πρόσθετε στην αλυσίδα της χώρας μας άλλη μία νίκη.

Ο απολογισμός των 3 νικών και μίας ισοπαλίας σε τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα σε μια εβδομάδα είναι ενθαρρυντικός και δίνει την αίσθηση ότι οι δύσκολες ημέρες της παρακμής έμειναν για τα καλά πίσω. Μια απλή σύγκριση με τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς πείθει για του λόγου το αληθές. Σε όλη την περυσινή σεζόν και όχι μόνο στη προκριματική φάση, πετύχαμε όλες κι όλες δύο νίκες συνολικά κι αυτές μόνο από τον Αρη, επί της ουκρανικής Γκόμελ. Ο Παναθηναϊκός πήρε μια ισοπαλία με τη Σλάβια Πράγας, το ίδιο και ο ΠΑΟΚ με τη Λέφσκι Σόφιας, ενώ ο (τότε) πρωταθλητής Ολυμπιακός μέτρησε 5 ισοπαλίες και 5 ήττες συνολικά στα καλοκαιρινά προκριματικά και τη φάση των ομίλων του Europa League.

Εν ολίγοις, σε 18 αγώνες ελληνικών ομάδων πέρυσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο απολογισμός ήταν 2 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 18 αγώνες, γι’ αυτό και από την 15η θέση κατρακυλήσαμε μέσα σε μια χρονιά στην 19η θέση στο ranking της UEFA και χάσαμε όλα τα προνόμια. Σ’ αυτήν την θέση (19η) επιστρέψαμε ξανά αυτή την εβδομάδα, καθώς παρά το καλό ξεκίνημα, μας είχε αφήσει στην 20η θέση η Κροατία, η οποία βρίσκεται τώρα 200 βαθμούς (μία νίκη ή δύο ισοπαλίες) πίσω καθώς οι ομάδες της δεν πήγαν τόσο καλά όσο οι δικές μας.

Μέχρι τώρα, οι τέσσερις ομάδες μας (η πρωταθλήτρια ΑΕΚ δεν έχει αγωνιστεί ακόμη) παραμένουν αήττητες και έχουν έναν πολύ καλό απολογισμό 5 νικών και 3 ισοπαλιών σε 8 αγώνες! Ήδη μετράμε υπερδιπλάσιες νίκες από πέρυσι σε πολύ λιγότερα παιχνίδια (5/8 έναντι 2/18) κι αν την ερχόμενη εβδομάδα έλθουν καλά τα πράγματα και «κλειδώσουν» οι προκρίσεις, θα μιλάμε για έναν θρίαμβο που θα μας επιτρέψει να κοιτάμε πολύ ψηλότερα!

Σε μια πρώτη ανάγνωση των πέντε αναμετρήσεων, είναι ξεκάθαρο ότι όλες είναι σε μια φάση ισορροπίας, με τις δικές μας ομάδες (πλην της ΑΕΚ που δεν έχει αγωνιστεί ακόμα) να έχουν ένα διακριτό προβάδισμα λόγω των αποτελεσμάτων των πρώτων αγώνων, αλλά καμιά τους να μην έχει τη σιγουριά ότι έχει προκριθεί. Οι τρεις από τις 4 έχουν νίκες με ένα γκολ διαφορά (ίδιο σκορ για όλες, 1-0) και θα χρειαστεί να το υπερασπιστούν εκτός έδρας, ενώ η μόνη που δεν νίκησε (ΠΑΟΚ) έχει ξεμπλέξει με θετικό αποτέλεσμα (0-0) από το πρώτο παιχνίδι και πάει να «κλειδώσει» την πρόκριση στην Τούμπα.

Με τον αγώνα της ΑΕΚ να παραμένει στο «σημείο μηδέν», δεν μπορεί να υπάρξει μια εκτίμηση για την έκβασή του. Καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο μετά το πρώτο παιχνίδι στο Ζάκγκρεμπ κι ανάλογα με το αποτέλεσμα και την αγωνιστική εικόνα, θα μπορεί να δοθεί ένα προβάδισμα για τη μία ή την άλλη ομάδα. Η ρεβάνς θα γίνει το Σάββατο, γιατί ακολουθεί άμεσα την επόμενη εβδομάδα η φάση των πλέι οφ του Champions League, όπου η βελγική Αντβέρπ περιμένει εκεί τον νικητή. Αν αποκλειστεί η ΑΕΚ, θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa League με αντίπαλο τη νικήτρια του ζευγαριού Κοπεγχάγη-Σπάρτα Πράγας (0-0 το πρώτο παιχνίδι στη Δανία).

Ο άλλος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει ήδη εξασφαλίσει ένα μικρό αλλά διακριτό προβάδισμα. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο και πηγαίνει στη ρεβάνς της ερχόμενης Τρίτης στο «Βελοντρόμ» με μια αίσθηση αισιοδοξίας, όχι τόσο επειδή έχει «προίκα» αυτό το υπέρ του 1-0 από το πρώτο παιχνίδι, όσο επειδή έδειξε ότι αυτήν την εποχή, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη Μαρσέιγ.

Στο ποδόσφαιρο, βεβαίως, ισχύει ό,τι και στα αμοιβαία κεφάλαια: οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές! Το παράδειγμα με τη Ντνίπρο, άλλωστε, είναι πρόσφατο. Με βάση την εικόνα από το άνετο 3-1 στο Κόζιτσε, θα περίμενε κανείς μια παρέλαση στη Λεωφόρο, αλλά όλοι θυμόμαστε πόσο δύσκολα και αγχωτικά ήλθε τελικά η πρόκριση. Άσχετα από την κακή εικόνα της στη Λεωφόρο, η Μαρσέιγ των 300 εκατ. ευρώ ρόστερ, είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα και θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή ο Παναθηναϊκός για να υπερασπιστεί στη Γαλλία το πλεονέκτημα που έχει από την Αθήνα. Αν προκριθούν οι «πράσινοι», στα πλέι οφ του Champions League θα τους περιμένει η πορτογαλική Μπράγκα, ειδάλλως πάνε απ’ ευθείας και χωρίς άλλον αγώνα στους ομίλους του Europa League.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός διαθέτει σαφώς μεγαλύτερη ποιότητα και εμπειρία από τη Γκενκ, την οποία νίκησε 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Πρόκειται, όμως, για μια εντελώς νέα ομάδα που θα χτιστεί αναγκαστικά μέσα από τα παιχνίδια καθώς οι μεταγραφές του έγιναν σχετικά καθυστερημένα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τη νεανική Γκενκ που είναι πιο δεμένη ως ομάδα. Η ρεβάνς θα είναι δύσκολη και το ζητούμενο είναι να μην παρασυρθούν οι «ερυθρόλευκοι» στον ρυθμό των Βέλγων. Σε περίπτωση πρόκρισής τους, θα αντιμετωπίσουν στα πλέι οφ του Europa League την Τσουκαρίτσκι από τη Σερβία. Αν αποκλειστούν, θα παίξουν στα πλέι οφ του Conference League λογικά με την τουρκική Άδανα Ντεμίρσπορ. η οποία συνέτριψε 5-1 την κροατική Όσιγιεκ.

Πλεονέκτημα ενός γκολ έχει και ο Άρης, με τη διαφορά ότι το δικό του εκτός έδρας παιχνίδι θα γίνει στο ουδέτερο Βουκουρέστι και όχι στο Κίεβο, λόγω του πολέμου. Ο Άρης έδειξε καλύτερη εικόνα στο πρώτο παιχνίδι από την Ντιναμό Κιέβου, η οποία όμως παραμένει ένα σημαντικό «όνομα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν και έχασε σχεδόν όλους τους μεγάλους παίκτες της λόγω του πολέμου, η ουκρανική ομάδα έδειξε ότι παραμένει αξιόμαχη και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδρασή της στη ρεβάνς της ερχόμενη Πέμπτης. Αν προκριθεί ο Άρης, τον περιμένει στα πλέι οφ του Conference League η τουρκική Μπεσίκτας. Αν αποκλειστεί, σταματάει εδώ, δεν θα έχει άλλη ευκαιρία.

Την ίδια μέρα θα αγωνιστεί και ο ΠΑΟΚ, έχοντας στα χέρια του μια λευκή ισοπαλία από το πρώτο παιχνίδι. Το πρόβλημα του είναι ότι πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει πάρει καλό αποτέλεσμα εκτός έδρας και χάνει την πρόκριση μέσα από τα χέρια του στην Τούμπα. Αν αυτό το πάθημα του έχει γίνει μάθημα, θα αποκλείσει τη Χάιντουκ και θα δώσει μεγάλη ανάσα στην Ελλάδα καθώς θα αφήσει εκτός ομάδα από την Κροατία. Αν όχι, σταματάει εδώ και το πλεονέκτημα θα το πάρουν οι Κροάτες με μια παραπάνω ομάδα, έστω για μία φάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT