Μακρινός για εφέτος ο στόχος της 15ης θέσης το ranking της UEFA

Μακρινός για εφέτος ο στόχος της 15ης θέσης το ranking της UEFA

Αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι εκπρόσωποί μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα δώσουν οκτώ κρίσιμους αγώνες και στα τρία επίπεδα ανταγωνισμού

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μάλλον αδιάφορο ξεκίνημα της εφετινής Σούπερ Λιγκ 1 έχει μια εξήγηση: τα παιχνίδια των δύο πρώτων ομάδων στην περυσινή περίοδο αναβλήθηκαν λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους και με λειψό το πρόγραμμα της πρεμιέρας του νέου πρωταθλήματος, λογικό κι επόμενο η προσοχή των φιλάθλων να στραφεί στα κρίσιμα ματς που θα γίνουν αυτή και την επόμενη εβδομάδα στα πλέι οφ του Champions League, του Europa League και του Conference League, τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα κι αν έπαιζαν στην 1η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ 1 η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο δευτεραθλητής Παναθηναϊκός, από τη στιγμή που το πρόγραμμα δεν είχε ντέρμπι παρά μόνο παιχνίδια με ακλόνητα φαβορί, πάλι η ευρωπαϊκή σκηνή θα έκλεβε εύκολα το ενδιαφέρον από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι εκπρόσωποί μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα δώσουν οκτώ κρίσιμους αγώνες και στα τρία επίπεδα ανταγωνισμού:

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ μπαίνει μάλλον ως φαβορί απέναντι στην βελγική Αντβέρπ στα πλέι οφ του Champions League, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται απόψε (22:00) στην Αμβέρσα και η ρεβάνς την επόμενη Τετάρτη 30 Αυγούστου στην «OPAP Arena» πάλι με σέντρα στις 10:00. Η Αντβέρπ αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και η απειρία της ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των δύο αναμετρήσεων με την «Ένωση», χωρίς να πρέπει να ξεγελά το εμφατικό 3-0 της νίκης της ελληνικής ομάδας στο… ανυποψίαστο μεταξύ τους φιλικό στο ξεκίνημα της προετοιμασίας.

Την ίδια ώρα και για την ίδια διοργάνωση (πλέι οφ Champions League), ο Παναθηναϊκός θα παίξει αύριο στην Πορτογαλία κόντρα στην Μπράγκα, μια καλοφτιαγμένη και έμπειρη ομάδα, με βασικό της γνώρισμα την ομοιογένεια και τη σταθερότητα, στοιχεία που δεν είχε η προηγούμενη αντίπαλος των «πρασίνων», Μαρσέιγ. Η ρεβάνς θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη 29/8 στο ΟΑΚΑ και όχι στη Λεωφόρο. Η Μπράγκα είναι αναμφίβολα το φαβορί του ζευγαριού αλλά ο Παναθηναϊκός έχει δικαίωμα στην ελπίδα κι ας έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που είδε σε παιχνίδι του να τεντώνει το σεντόνι του Champions League! Και οι δύο ελληνικές ομάδες που μετέχουν στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου, αν προκριθούν περνάνε στη φάση των ομίλων της, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού, θα αγωνιστούν στους ομίλους του Europa League.

Για να κερδίσει το δικαίωμα να παίξει στους ομίλους του Europa League ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να αποκλείσει την Τσουκαρίτσκι. Η σέρβικη ομάδα μπαίνει «φρέσκια» στη διοργάνωση καθώς τώρα ξεκινάει τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, σε αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους» που έχουν ήδη δώσει δύο αναμετρήσεις με τη βελγική Γκενκ, μετρώντας μία νίκη και μία ισοπαλία. Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί του ζευγαριού, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει μια εκπρόσωπο της πάλαι ποτέ «μεγάλης των πλάβι σχολής»! Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη (20:00) στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η ρεβάνς θα δοθεί μία εβδομάδα αργότερα στη Σερβία, με σέντρα πάλι στις 20:00. Σε περίπτωση πρόκρισης, ο Ολυμπιακός θα παίξει στους ομίλους του Europa League, ενώ σε σενάριο αποκλεισμού του, θα συνεχίσει στους ομίλους του Conference League.

Η μόνη από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες που δεν έχει… μαξιλαράκι ασφαλείας στα Κύπελλα Ευρώπης, είναι ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ήξερε εξαρχής ότι έπρεπε να κάνει τρεις προκρίσεις για να μπει στους ομίλους του Conference League, χωρίς να έχει μια δεύτερη ευκαιρία όπως οι άλλες τρεις που συνεχίζουν, έστω κι αν δεν χρειάστηκε έως τώρα να τη χρησιμοποιήσουν. Ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στα πλέι οφ του Conference League με αντίπαλο τη Χαρτς και παρότι δεν έχει κλείσει ακόμα το ρόστερ του, μπορεί να νιώθει φαβορί σ’ αυτό το ζευγάρι και λόγω διαφοράς ποιότητας αλλά και της καλής παράδοσης που έχουν οι ελληνικές ομάδες απέναντι σε ομάδες της Σκωτίας. Η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει εκτός έδρας την ερχόμενη Πέμπτη 24/8 (21:45) και η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα στην Τούμπα (20:30).

Με δεδομένο ότι τουλάχιστον οι 3 από τις 4 ελληνικές ομάδες που προχωράνε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα έχουν σίγουρα συνέχεια στη φάση των ομίλων, υπάρχει διάχυτη μια αισιοδοξία ότι η βαθμολογική συγκομιδή τους θα βελτιώσει κατά πολύ τη θέση της Ελλάδας στο ranking της UEFA, ώστε κάποια στιγμή να απολαύσει ξανά τα πλεονεκτήματα που έχουν όσες ομάδες είναι μέχρι την 15η θέση στην ειδική βαθμολογία. Αυτά ακριβώς τα προνόμια απολαμβάνει τώρα η χώρα μας κυρίως λόγω της καλής βαθμολογικής συγκομιδής της στην προπέρσινη περίοδο, όταν έφτασε μέχρι την 15η θέση στο ranking της UEFA και έβγαλε ως εκ τούτου δύο ομάδες της εφέτος στα προκριματικά του Champions League, μία στα προκριματικά του Europa League και δύο στα προκριματικά του Conference League, το σύνολο πέντε.

Με την τωρινή της κατάταξη (19η) που είναι μακριά από την προνομιούχα 15η θέση, βγάζει 4 αντί για 5 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η μία εκ των οποίων στα προκριματικά του Champions League και οι άλλες τρεις στα προκριματικά του Conference League. Ο στόχος της 15ης θέσης μοιάζει μακρινός για εφέτος, μιας και μας χωρίζουν σχεδόν 3.000 βαθμοί από την Ουκρανία που την κατέχει. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να καλύψουν εφέτος οι ομάδες μας ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της διαφοράς ώστε να φτάσουν σε απόσταση βολής στα επόμενα χρόνια, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να πάνε εξαιρετικά καλά και να γεφυρώσουν με τη μία τη μεγάλη διαφορά. Όταν μιλάμε για μπάλα, τίποτα δεν είναι απίθανο αν το πιστέψεις και το κυνηγήσεις…

Βεβαίως δεν έχουμε μόνο η Ουκρανία μπροστά μας αλλά και άλλες τρεις χώρες μέχρι την προνομιούχο 15η θέση. Ας δούμε την κατάταξη:

15η θέση: Ουκρανία με 25.300 βαθμούς και 4/5 ομάδες της να συνεχίζουν

16η θέση: Ισραήλ με 25.125 βαθμούς και 2/4 ομάδες του να συνεχίζουν

17η θέση: Δανία με 24.825 βαθμούς και 3/4 ομάδες της να συνεχίζουν

18η θέση: Τσεχία με 24.150 βαθμούς και 3/4 ομάδες της να συνεχίζουν

19η θέση: Ελλάς με 22.325 βαθμούς και 4/5 ομάδες της να συνεχίζουν

20η θέση: Κροατία με 22.150 βαθμούς και 2/4 ομάδες να συνεχίζουν

21η θέση: Πολωνία με 22.000 βαθμούς και 2/4 ομάδες της να συνεχίζουν

22η θέση: Σουηδία με 21.125 βαθμούς και 1/4 ομάδες της να συνεχίζει.

Από το σημείο αυτό αρχίζουν και οι ομάδες να βελτιώνουν τη θέση τους στο ranking της UEFA, καθώς μέχρι την φάση των πλέι οφ όλοι οι βαθμοί που κέρδιζαν στα προκριματικά πήγαιναν στον «κουμπαρά» της χώρας και όχι στον δικό τους. Από εδώ και πέρα, η πριμοδότηση θα είναι διπλή. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που φέρνουν, οι βαθμοί που θα κερδίζουν θα ενισχύουν τόσο τη δική τους θέση στην κατάταξη της UEFA όσο και της Ελλάδας.

Με τον εθνικό συντελεστή να είναι 5.045 βαθμοί από τη συνολική συγκομιδή των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία πενταετία, η θέση των τεσσάρων εκπροσώπων μας στην κατάταξη της UEFA διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή ως εξής:

46η θέση: Ολυμπιακός με 39.000 βαθμούς

66η θέση: ΠΑΟΚ με 25.000 βαθμούς

134η θέση: ΑΕΚ με 11.000 βαθμούς

251η θέση: Παναθηναϊκός με 2.000 βαθμούς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT