Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στην «Κ»: «Θα δουλέψω για να μπω στις κορυφαίες του κόσμου»

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στην «Κ»: «Θα δουλέψω για να μπω στις κορυφαίες του κόσμου»

Στην πρώτη της εμφάνιση στην κορυφαία στιβική διοργάνωση του κόσμου, η 20χρονη σπρίντερ, που μιλάει στην «Κ», δεν πτοήθηκε από τις «σταρ» που έτρεχαν στους διπλανούς διαδρόμους

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ολοκληρώθηκε για τα ελληνικά χρώματα με το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου, το χάλκινο της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη και κάποιες ελπιδοφόρες εμφανίσεις νέων αθλητών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και αυτή της Πολυνίκης Εμμανουηλίδου, η οποία έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα σπριντ. 

Στην πρώτη της εμφάνιση στην κορυφαία στιβική διοργάνωση του κόσμου, η 20χρονη σπρίντερ δεν πτοήθηκε από τις «σταρ» που έτρεχαν στους διπλανούς διαδρόμους. Προκρίθηκε στους ημιτελικούς, συνέλεξε εμπειρίες και, όπως δήλωσε στο www.kathimerini.gr, είναι αποφασισμένη να δουλέψει περισσότερο «για να μπω στις κορυφαίες του κόσμου».

«Βήμα βήμα»

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου γεννήθηκε το 2003 και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Τα δύο τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα της σε διεθνείς διοργανώσεις και, όπως είχε πει παλαιότερα στο www.kathimerini.gr, προχωράει βήμα βήμα. 

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης δεν ήταν μέσα στο εφετινό πρόγραμμά της. Είχε ως στόχους μία καλή εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 και να βοηθήσει την εθνική ομάδα στη συγκομιδή βαθμών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων. Και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο. Στο ευρωπαϊκό της Βαρσοβίας ήρθε 3η στα 200 με ατομικό ρεκόρ (22.85) και στο Κ23 στο ίδιο αγώνισμα ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου.

Οταν ήμουν πιο μικρή και παρακολουθούσα τους αγώνες τους, δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσα να τρέξω δίπλα τους.

Η καλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη της έδωσε την ευκαιρία πρόκρισης στη διοργάνωση της Βουδαπέστης και, έτσι, βρέθηκε ανάμεσα στις «σταρ» των σπριντ. 

«Ημουν η μικρότερη. Επρόκειτο για μία φανταστική εμπειρία. Ηταν όλες πολύ συγκεντρωμένες σε αυτό που κάνουν. Θέλω κι εγώ να γίνω έτσι. Οταν ήμουν πιο μικρή και παρακολουθούσα τους αγώνες τους, δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσα να τρέξω δίπλα τους. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Το είδα από κοντά κι έπαθα σοκ. Τώρα έχω ένα επιπλέον κίνητρο για να δουλέψω περισσότερο. Θέλω να βρεθώ στο επίπεδό τους», μας είπε η νεαρή σπρίντερ.

Η 20χρονη που ξαναέβαλε την Ελλάδα στον… χάρτη των σπριντ χαρακτήρισε τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο μία από τις πιο ωραίες εμπειρίες της ζωής της. «Ο χρόνος που έκανε δεν είναι αντιπροσωπευτικός. Δεν το είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα αυτή τη χρονιά να πάρω μέρος στο παγκόσμιο. Ηταν μία συμμετοχή που μου δίδαξε πολλά. Είδα πώς κάνουν ζέσταμα οι κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου και απέκτησα την εμπειρία του αγώνα με γεμάτες κερκίδες», μας είπε και, αναφερόμενη στους στόχους της νέας χρονιάς, πρόσθεσε: «Εφέτος ήταν η πιο μεγάλη αγωνιστική σεζόν που έχω κάνει. Του χρόνου έχω τα όρια για να πάρω μέρος στο ευρωπαϊκό της Ρώμης και ύστερα είναι και η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Οι ελληνικές συμμετοχές στο παγκόσμιο

Στη διοργάνωση της Βουδαπέστης, οι εκπρόσωποι της χώρας μας κατέκτησαν δύο μετάλλια, μία πρόκριση σε τελικό της σφυροβολίας (Μιχάλης Αναστασάκης) και την πρόκριση της Εμμανουηλίδου στους ημιτελικούς των 200μ. Καλή θεωρείται και η παρουσία της Δήμητρα Γναφάκη στα 400μ. εμπ., καθώς βελτίωσε την εφετινή της επίδοση. 

Κορυφαίοι νέοι αθλητές μας δεν κατάφεραν ούτε να ισοφαρίσουν τις εφετινές επιδόσεις τους, κάτι που προκαλεί προβληματισμό.

Από εκεί και πέρα, για να κάνουμε μία αποτίμηση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα… κλισέ «συνέλεξαν εμπειρίες», «έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό» κ.λπ. Φυσικά, υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες των τραυματισμών (της Κατερίνας Στεφανίδη, ενώ και τα κορίτσια του ύψους είχαν προβλήματα με τραυματισμούς), αλλά κορυφαίοι νέοι αθλητές μας δεν κατάφεραν ούτε να ισοφαρίσουν τις εφετινές επιδόσεις τους, κάτι που προκαλεί προβληματισμό. 

Ιδιαίτερη μνεία όμως θα πρέπει να γίνει στον Παναγιώτη Τσιάμη, ο οποίος στα 41 χρόνια του αγωνίζεται σαν έφηβος και μπορεί να μην πήρε την πρόκριση στον τελικό του τριπλούν αλλά η νέα γενιά του αγωνίσματος είδε… την πλάτη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT