Ψηλό το εμπόδιο της Ολλανδίας για την Εθνική

Ψηλό το εμπόδιο της Ολλανδίας για την Εθνική

Το 3-0 δίνει πλέον μεγάλο πλεονέκτημα στους «οράνιε» σε σενάριο ισοβαθμίας

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάκος του μποξ στις ορέξεις των ιπτάμενων Ολλανδών και σκιά του καλού εαυτού της, η Εθνική μας ομάδα γνώρισε βαριά ήττα με 3-0 στο Αϊντχόφεν για την 4η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Euro 2024 και έχασε πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια επιστροφής της στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014. Αν και στα πρώτα τρία παιχνίδια της στον 2o όμιλο η «γαλανόλευκη» ήταν άκρως ανταγωνιστική και υποστήριζε με την εικόνα και τα αποτελέσματά της τις φιλοδοξίες που είχε στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, το εμπόδιο της Ολλανδίας αποδείχθηκε πολύ ψηλό για τα μέτρα και την ποιότητά της. Πέρα από ψυχολογία και μια αίσθηση υπεροχής, το 3-0 δίνει πλέον μεγάλο πλεονέκτημα στους «οράνιε» σε σενάριο ισοβαθμίας και περιορίζει σημαντικά τις ελπίδες πρόκρισης της ομάδα μας, η οποία οφείλει να κάνει υπερβάσεις για να κρατηθεί «ζωντανή»: πρέπει να νικήσει τις Γαλλία, Ολλανδία στην Αθήνα και την Ιρλανδία στο Δουβλίνο, ελπίζοντας να μην φέρει αντίστοιχα καλά αποτελέσματα η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν.

Μπροστά σε περίπου 2 χιλ. ενθουσιώδεις Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες, οι περισσότεροι ομογενείς που ζουν στην Ολλανδία και τις γύρω χώρες, η Εθνική μας μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, έχοντας πρώτιστο μέλημα το πάγωμα του ρυθμού και την αμυντική της θωράκιση, χωρίς την παραμικρή διάθεση να πάρει επιθετικό ρίσκο. Με τον Ρέτσο αντί του τιμωρημένου Μαυροπάνου δίπλα στον Χατζηδιάκο στο κέντρο της άμυνας, τον Ρότα δεξιά, τον Τσιμίκα αριστερά και τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, η ομάδα μας δεν δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Πήγε το παιχνίδι σε χαμηλό ρυθμό όπως είχε κάνει και στο Παρίσι κόντρα στη Γαλλία, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν έδειξε την ίδια αντοχή στην πρώτη πίεση των γηπεδούχων και κατέρρευσε αμέσως με το που φάνηκε ότι το παιχνίδι άρχισε να στραβώνει.

Στην πρώτη καλή φάση της, η Ολλανδία πέτυχε γκολ με σκόρερ τον Ντε Ρουν στο 17’, μετά από εκτέλεση κόρνερ και αμαρκάριστο σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής. Αντί μετά το γρήγορο 1-0 να βγάλει αντίδραση και να αλλάξει την παθητική της εικόνα, η Εθνική μας παρέμεινε φοβισμένη και απρόσμενα σαστισμένη. Κλεισμένη στο καβούκι της, δεν ρίσκαρε το παραμικρό και έμοιαζε σαν να περίμενε το μοιραίο. Μια εκπληκτική επέμβαση του Βλαχοδήμου σε ένα σόλο του Σίμονς απέτρεψε το 2-0 στο 28’ αλλά δεν αρκούσε για να αφυπνίσει τους διεθνείς μας. Με την άμυνα να πελαγοδρομεί για μια ακόμη φορά, ο Χάκπο έκανε πολύ εύκολα εντελώς αμαρκάριστος στη γωνία της μικρής περιοχής το 2-0 στο 31’, με το VAR να εξετάζει τη φάση και να κρίνει ότι ο σκόρερ ήταν (οριακά) σε κανονική θέση.

Το σουτ του Ντούμφρις στο 36’ τράνταξε το δεξί δοκάρι του Βλαχοδήμου δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι «οράνιε» δεν πρόκειται να επαναπαυτούν από το 2-0 και να πατήσουν φρένο, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη τρία λεπτά αργότερα όταν ο Βέγκχορστ πέτυχε το 3-0 με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Ντούμφρις. Αυτή η εξέλιξη ήταν ένα σοκ για την Εθνική μας, η οποία δέχθηκε μέσα σε 22 λεπτά τρία γκολ (συν ένα δοκάρι και μια απίστευτη ευκαιρία) όταν στα προηγούμενα τρία παιχνίδια είχε δεχθεί μόλις δύο, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα με την πανίσχυρη Γαλλία στο Παρίσι…

Μια καλή εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα στο 44’ που εξουδετέρωσε ο Φλέκεν ήταν η πρώτη και η μοναδική προσπάθεια απειλής για την «γαλανόλευκη», όπως και η τελευταία καλή ευκαιρία σε ένα παιχνίδι που «έσβησε» εντελώς και παίχθηκε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς στο β’ ημίχρονο. Το 3-0 ήταν σκορ που τους έδινε ασφάλεια από κάθε πλευρά και οι Ολλανδοί πάτησαν φανερά φρένο, σε μια προσπάθεια να κλείσουν το ματς χωρίς ρίσκο, σπατάλη δυνάμεων και κίνδυνο τραυματισμών. Η Εθνική μας προσπάθησε έστω για το γκολ της τιμής, φάνηκε όμως πολύ φλύαρη, χωρίς ιδέες και εντελώς αδύναμη επιθετικά. Οι αλλαγές του Πογέτ δεν έδωσαν το κάτι παραπάνω στο επιθετικό κομμάτι. Έγιναν, μάλιστα, αρκετά καθυστερημένα, καθώς δεν είναι σύνηθες να δέχεται μια ομάδα τρία γκολ στο α’ ημίχρονο και να βγαίνει στο γήπεδο για το β’ μέρος με την ίδια ακριβώς ενδεκάδα που ξεκίνησε το ματς…

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φλέκεν, Γκερτρουίντα, Φαν Ντάικ, Ακέ (46′ λ.τρ. Ντε Βράι), Ντάμφρις (84′ Ντε Λιχτ), Ντε Ρουν (65′ Ρέιντερς), Ντε Γιονγκ (77′ Βέερμαν), Μπλίντ, Σίμονς, Βέγκχορστ και Γκάκπο (65′ Λανγκ).

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Ρέτσος, Ρότα (69′ Γιαννούλης), Σιώπης, Κουρμπέλης (69′ Κουλιεράκης), Μπακασέτας (77′ Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Μασούρας (69′ Φούντας) και Παυλίδης (73′ Γιακουμάκης).

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Γαλλία νίκησε εύκολα στο Παρίσι την Ιρλανδία με 2-0 (19’ Τουαμενί, 48’ Τουράμ), έκανε το 5Χ5 χωρίς να δεχθεί ούτε γκολ (έχει 11-0 συντελεστή τερμάτων) και βαδίζει ολοταχώς για την πρόκριση, την οποία αναμένεται να εξασφαλίσει και μαθηματικά από πολύ νωρίς.

Η βαθμολογία του 2ου ομίλου:

1.      Γαλλία 15 β. σε 5 αγώνες (11-0)

2.      Ολλανδία 6 β. σε 3 αγώνες (6-4)

3.      Ελλάς 6 β. σε 4 αγώνες (5-5)

4.      Ιρλανδία 3 β. σε 4 αγώνες (4-5)

5.      Γιβραλτάρ 0 β. σε 4 αγώνες (0-12)

Η επόμενη αγωνιστική του 2ου ομίλου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και θα καθορίσει πολλά όσον αφορά τις ελπίδες της Εθνικής μας. Η «γαλανόλευκη» υποδέχεται στην OPAP Arena το αδύναμο Γιβραλτάρ, ενώ η Ολλανδία παίζει στο Δουβλίνο με την Ιρλανδία. Αν νικήσει και εκεί, παραμένει ξεκάθαρο φαβορί για τη 2η θέση, αν όχι, αναζωπυρώνονται οι ελπίδες της Εθνικής μας.

Το πρόγραμμα (Κυριακή 10/9):

21:45 Ελλάς – Γιβραλτάρ

21:45 Ιρλανδία – Ολλανδία

Ρεπό η Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT