Η Ευρωλίγκα στα χνάρια του NΒΑ

Τζάμπολ με νέο σύστημα και θεωρητικά πιο ενισχυμένες ομάδες για το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ευρώπης

η-ευρωλίγκα-στα-χνάρια-του-nβα-562647157

Εντονο ανταγωνισμό, πλούσιο θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις υπόσχονται οι 18 ομάδες που θα βρεθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο τζάμπολ της Ευρωλίγκας, μια διοργάνωση που κάθε χρόνο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο επίπεδο του ΝΒΑ, δημιουργώντας έναν άλλο ισχυρό μπασκετικό πόλο στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Η φετινή διοργάνωση θα γίνει με ένα νέο σύστημα που έχει εφαρμοστεί με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα στο ΝΒΑ: τα play in μπαίνουν στην Ευρωλίγκα για να προσφέρουν κίνητρα και στόχους σε ομάδες που με το παλιό σύστημα θα ήταν λίγο-πολύ αδιάφορες βαθμολογικά στις τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές.

Με το νέο σύστημα, οι έξι πρώτες ομάδες περνάνε στα πλέι οφ και για τις άλλες δύο θέσεις δημιουργείται ένα μίνι πρωτάθλημα μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που τερμάτισαν από την 7η μέχρι τη 10η θέση της βαθμολογίας. Ο 7ος και ο 8ος θα παίξουν μεταξύ τους σε μονό παιχνίδι στην έδρα του 7ου και ο νικητής θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ τον 2ο του κανονικού πρωταθλήματος. Ο ηττημένος του ζευγαριού 7-8 θα έχει μία ακόμη ευκαιρία καθώς θα αντιμετωπίσει εντός έδρας τον νικητή της μονομαχίας μεταξύ του 9ου και του 10ου. Οποιος επικρατήσει στο νέο ζευγάρι, θα διασταυρωθεί στα πλέι οφ με τον 1ο της βαθμολογίας.

Πρεμιέρα με ελληνικό el clasico ανάμεσα στον ριζικά αλλαγμένο Παναθηναϊκό και στον σταθερά ισχυρό Ολυμπιακό.

Το πρόγραμμα στην πρεμιέρα έχει το ελληνικό el clasico, άλλους δύο «εμφύλιους» και πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, Μπάγερν – Αλμπα, Μπασκόνια – Ρεάλ, Ερυθρός Αστέρας – Βιλερμπάν, Μακάμπι – Παρτιζάν, Βίρτους – Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα – Εφές, Φενέρμπαχτσε – Αρμάνι και Βαλένθια – Μονακό. Θα είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής για όλες τις ομάδες, αρκετές εκ των οποίων έχουν αλλάξει ριζικά, έχουν ενισχυθεί πολύ και τρέφουν μεγάλες φιλοδοξίες. Περισσότερο απ’ όλους έχει αλλάξει ο Παναθηναϊκός. Εκανε ένα extreme make over με νέο τεχνικό τιμ υπό την ηγεσία του Αταμάν και 11 νέους παίκτες – σχεδόν όλοι τους από το «πάνω ράφι» της αγοράς. Το μπάτζετ του εκτινάχθηκε από τα 10 στα 18 εκατ. ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερο απ’ αυτό του Ολυμπιακού, που έμεινε γύρω στα 12,5 εκατ., αλλά πολύ μικρότερο από της Ρεάλ (35 εκατ.), της Μπαρτσελόνα (27 εκατ.), της Αρμάνι (25 εκατ.) και της Μονακό (23 εκατ.). Παρά την απόσταση, οι «πράσινοι» θεωρούνται στοιχηματικά 2ο φαβορί για τον τίτλο, πίσω από τη Ρεάλ!

Οι πιο ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις προήλθαν ξανά από το ΝΒΑ. Σπουδαία ονόματα όπως αυτά των Κέμπα Γουόκερ, Τζαμπάρι Πάρκερ, Σερζ Ιμπάκα, Χουάντσο και Γουίλι Ερνανγκόμεθ, Στέρλινγκ Μπράουν, Φρανκ Καμίνσκι δίνουν λάμψη στην Ευρωλίγκα, αλλά κάποιοι εξ αυτών ήλθαν στην Ευρώπη για να αναγεννήσουν μια καριέρα που άρχισε να ξεφτίζει λόγω των τραυματισμών και, παρά το πλούσιο βιογραφικό τους, μοιάζουν περισσότερο με «στοιχήματα»…

Η Ευρωλίγκα στα χνάρια του NΒΑ-1Κέμπα Γουόκερ

Μονακό

Ενας πραγματικός All Star

Οι Μονεγάσκοι έκαναν το «μπαμ» της χρονιάς! Ο Κέμπα Γουόκερ μας συστήθηκε ως πρωταθλητής στο NCAA με το Κονέκτικατ, έκανε πράγματα και θάματα με τους Χόρνετς από το 2011 έως το 2019 (είναι ο 1ος σκόρερ στην ιστορία τους με 12.009 πόντους), πήγε εξαιρετικά δύο χρονιές στους Σέλτικς (20,4 π. και 19,3 π.) και απλώς συμπαθητικά στους Νικς (11,6 π.) την επόμενη χρονιά, πριν από την απόλυτη πτώση του στους Μάβερικς πέρυσι, όπου λόγω τραυματισμών έπαιξε μόλις 9 παιχνίδια (8 π.). Με 750 αγώνες στο ΝΒΑ (οι 697 στην αρχική πεντάδα) και σπουδαία στατιστικά  (19,3 π., 5,3 ασίστ, 3,8 ριμπ. σε 33 λεπτά), είναι ένας χαρισματικός ντριμπλέρ και θεαματικός σκόρερ, με «παράσημο» τις τέσσερις σερί παρουσίες του (2017-20) σε All Star Game.

Η Ευρωλίγκα στα χνάρια του NΒΑ-2Τζαμπάρι Πάρκερ 

Μπαρτσελόνα

Η δεύτερη ευκαιρία στα 28 του

Το Νο 2 στο ντραφτ του 2014 πήγε στη Βαρκελώνη στη θέση του Μίροτιτς για να κάνει restart. Υπήρξε συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο στους Μπακς αλλά δύο εγχειρήσεις στους χιαστούς δεν του επέτρεψαν να κάνει όλα όσα υποσχόταν το πλούσιο ταλέντο του. Είναι εκτός δράσης από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 (!) λόγω προβλημάτων στο γόνατο, ενώ από το 2019 έχει αγωνιστεί σε μόλις 31 επίσημα παιχνίδια, μετρώντας συνολικά 310 αγώνες και 14,1 πόντους στο ΝΒΑ. Στα 28 του πλέον, ο Τζαμπάρ Πάρκερ πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και μαζί με ένα διετές συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ ετησίως, η Μπαρτσελόνα τού πρόσφερε και μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του.

Η Ευρωλίγκα στα χνάρια του NΒΑ-3Γουίλι Ερνανγκόμεθ

Μπαρτσελόνα

Το μεγάλο βήμα στην αντίπερα όχθη

Οταν οι «μπλαουγκράνα» συμφώνησαν μαζί του, περίμεναν πέντε ημέρες έως τις 12 Ιουλίου για να δουν εάν η Ρεάλ Μαδρίτης, που είχε τα δικαιώματα του στην Ισπανία, θα έκανε ισόποση προσφορά για να τον αποκτήσει. Η «βασίλισσα» είχε άλλη επιλογή για τη θέση και έτσι ο 29χρονος MVP του Ευρωμπάσκετ του 2022 έγινε κάτοικος Βαρκελώνης, έπειτα από μια συμπαθητική καριέρα επτά χρόνων στο ΝΒΑ. Εκεί αγωνίστηκε στους Νικς, τους Χόρνετς και τους Πέλικανς, έχοντας 7,3 π., 5,8 ριμπ. και 1,1 ασίστ σε 15 λεπτά συμμετοχής και 344 αγώνες. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι με την Εθνική Ισπανίας, με την οποία έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα!

Η Ευρωλίγκα στα χνάρια του NΒΑ-4Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

Παναθηναϊκός

Ο «Μπο Κρουζ» στα ελληνικά γήπεδα

Ο μικρότερος αδελφός του Γουίλι της Μπαρτσελόνα αποτελεί επιλογή του Παναθηναϊκού από τα ψηλά ράφια της αγοράς. Ο MVP του τελικού του Ευρωμπάσκετ 2022 έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Μπο Κρουζ μετά την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στην ταινία «Hustle» (2022) δίπλα στον Ανταμ Σάντλερ, για την οποία θυσίασε για κάποιο διάστημα την καριέρα του στους Τίμπεργουλφς, με τους οποίους οδηγήθηκε σε ρήξη όταν του αρνήθηκαν τη συμμετοχή στην Εθνική Ισπανίας. Ηταν Νο 15 στο ντραφτ του 2016 και έπαιξε στους Ντένβερ Νάγκετς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μέσω ανταλλαγής πήγε στη Μινεσότα. Στα επόμενα τρία χρόνια, πρόλαβε να παίξει και σε άλλες τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ (Σέλτικς, Σπερς, Τζαζ, Ράπτορς) πριν επιστρέψει το καλοκαίρι στην Ευρώπη για τον Παναθηναϊκό.

Η Ευρωλίγκα στα χνάρια του NΒΑ-5Σερζ Ιμπάκα

Μπάγερν

Στην Ευρώπη ξανά για χάρη του Λάσο

Ο θηριώδης σέντερ (2,11 μ.)έρχεται στην Ευρώπη και στην Μπάγερν ύστερα από θητεία 14 χρόνων στο ΝΒΑ και πρωταγωνιστικό ρόλο στις περισσότερες ομάδες του. Με καριέρα σε Θάντερ, Μάτζικ, Ράπτορς, Κλίπερς και Μπακς, ο Σερζ Ιμπάκα πείστηκε από τον Πάμπλο Λάσο να περάσει τον Ατλαντικό, λίγο πριν… χιλιάσει τα παιχνίδια του στο ΝΒΑ! Μετράει εκεί 919 αγώνες (τους 697 στην πρώτη πεντάδα) με μέσο όρο 12 π., 7,1 ριμπ. και 1,9 μπλοκ. Είναι 34 ετών και η Μπάγερν του πρόσφερε συμβόλαιο για ένα χρόνο. Το 2011, λόγω του lockout, είχε αφήσει για λίγο το ΝΒΑ προκειμένου να παίξει για δύο μήνες στη Ρεάλ Μαδρίτης, με προπονητή τον Λάσο.

Η Ευρωλίγκα στα χνάρια του NΒΑ-6Φρανκ Καμίνσκι

Παρτιζάν

Επιλογή Ομπράντοβιτς με ρίσκο

Επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο 30χρονος σέντερ (2,13 μ.) με ρίζες από τη Σερβία και την Πολωνία ήλθε στα… πάτρια εδάφη για την Παρτιζάν. Υπήρξε συμπαίκτης του Κέμπα Γουόκερ (2015-19) στους Χόρνετ και έπαιξε μετά τρεις χρονιές στους Σανς, με τους οποίους αντιμετώπισε (ανεπιτυχώς) τους Μπακς στους τελικούς το 2021. Πριν έλθει στην Ευρώπη, είχε ένα σύντομο πέρασμα από τους Χοκς και τους Ρόκετς, σε μια διαδρομή 413 αγώνων στο ΝΒΑ. Εκανε δύο σοβαρές εγχειρήσεις στο δεξί γόνατο στα τέλη του 2019 και του 2022, μετρώντας πριν από τη δεύτερη επέμβαση 9,4 πόντους και 4,1 ριμπάουντ σε 21 λεπτά. Μετά, ο μέσος όρος του έπεσε σε 2,5 π. και 1,4 ριμπ., σε 7 λεπτά συμμετοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT