Ξεκινά το μαγικό ταξίδι της Euroleague

Το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό ξεχωρίζει στην πρεμιέρα της σημαντικότερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τόμας Στερνς Ελιοτ έχει πει ότι μόνο όσοι ρισκάρουν να πάνε πολύ μακριά, μπορούν να μάθουν πόσο μακριά μπορεί κανείς να πάει. Ενα τέτοιο ρίσκο, μια προσωπική μάχη ανακάλυψης ορίων και αντοχών, είναι και το ταξίδι που ξεκινούν από αύριο (5/10) 18 ομάδες.

Αυτές, θα μπουν στα παρκέ της Euroleague για να ανακαλύψουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν, σε μια διαδρομή που μόνο εύκολη δεν είναι. Ο τελικός προορισμός είναι το Βερολίνο το τριήμερο 24-26 Μαΐου, όπου θα βρεθούν οι τέσσερις από όσες θα ξεκινήσουν και στο τέλος μόνο μία θα είναι αυτή που θα επιστρέψει στη βάση της με το τρόπαιο. Εχοντας ανακαλύψει, όπως είπε και ο Αγγλος νομπελίστας ποιητής, το πόσο μακριά μπορούσε να πάει τελικά.

Πέρυσι ήταν η Ρεάλ που κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου. Στον τελικό του Κάουνας πίκρανε τον Ολυμπιακό χάρη στο καλάθι του Σέρχιο Γιουλ στα 3.2″ πριν από το φινάλε, για να γράψει το τελικό 79-78. Τώρα το κοντέρ… μηδενίζει και όλα και όλες οι ομάδες ξεκινούν από την αρχή. Υπάρχουν τα φαβορί και υπάρχουν τα αουτσάιντερ, αλλά όπως αποδείχθηκε πέρυσι καμία από τις ομάδες δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα το τομάρι της.

Οι 18 μονομάχοι είναι οι ίδιοι με πέρυσι, όμως αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η αλλαγή που υπάρχει στο σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης, καθώς πριν από τα play offs θα υπάρξει play in tournament, στα πρότυπα του ΝΒΑ. Ετσι, οι πρώτες 6 ομάδες θα προκριθούν απευθείας στα play offs, ενώ αυτές που θα τερματίσουν μεταξύ 7ης και 10ης θέσης θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους μέσω του play in. Αρχικά, θα γίνει ένας αγώνας μεταξύ της 7ης και της 8ης ομάδας, με τη νικήτρια να προκρίνεται στα playoffs. H ηττημένη θα έχει άλλη μία ευκαιρία, καθώς θα παίξει με την ομάδα που θα νικήσει στον αγώνα μεταξύ 9ης και 10ης θέσης με έπαθλο το τελευταίο εισιτήριο των playoffs.

H regular season της EuroLeague θα αρχίσει στις 5 Οκτωβρίου, ενώ η 34η και τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί στο διήμερο 11-12 Απριλίου. Οι αγώνες για το Play in Tournament θα γίνουν στις 16 και 19 Απριλίου, ενώ τα Playoffs θα αρχίσουν στις 23 Απριλίου. Το Final Four, που θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο, θα γίνει στις 24-26 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στις «διαβολοβδομάδες», αυτές θα είναι επτά στο σύνολο και θα πραγματοποιηθούν ως εξής: 17-20 Οκτωβρίου (3η και 4η αγωνιστική), 14-17 Νοεμβρίου (8η και 9η αγωνιστική), 5-8 Δεκεμβρίου (12η και 13η αγωνιστική), 19-22 Δεκεμβρίου (15η και 16η αγωνιστική), 9-12 Ιανουαρίου (19η και 20η αγωνιστική), 30-31 Ιανουαρίου και 1-2 Φεβρουαρίου (23η και 24η αγωνιστική) και 19-22 Μαρτίου (30η και 31η αγωνιστική).

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βουτάνε αμέσως στα βαθιά της φετινής διοργάνωσης καθώς την Παρασκευή (6/10) οι «πράσινοι» υποδέχονται τους «ερυθρόλευκους» στο ΟΑΚΑ στην 1η κιόλας αγωνιστική της διοργάνωσης. Ενα ματς που θα διεξαχθεί με νωπές τις εντυπώσεις από τη νίκη του Ολυμπιακού στον τελικό του Super Cup το περασμένο Σάββατο στη Ρόδο, αλλά είναι δεδομένο ότι εδώ μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι.

Σε σχέση με πέρυσι που έφτασε μέχρι τον τελικό, ο Ολυμπιακός δεν έχει πλέον τον MVP Σάσα Βεζένκοφ που πήγε στους Σακραμέντο Κινγκς, καθώς και τον Κώστα Σλούκα που πήγε στον Παναθηναϊκό. Οσον αφορά τις προσθήκες, έφερε πίσω στην Ελλάδα τον Νικόλα Μιλουτίνοφ, αλλά και τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ενώ στο «4» αποκτήθηκε ο Λουκ Σίκμα από την Αλμπα Βερολίνου. Επίσης, οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν με μεταγραφή από τη Ζαλγκίρις τον Ιγκνας Μπραζντέικις, όπως και τον νεαρό Γιώργο Τανούλη από τον Προμηθέα. Σίγουρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να βρει τη λύση το πώς θα καλύψει αυτά που έχασε από τον Σλούκα και κυρίως τον Βενζέκοφ, με δεδομένο ότι και φέτος ο πήχης είναι πάρα πολύ ψηλά.

Και αν στον Ολυμπιακό οι κινήσεις ήταν συγκεκριμένες, στον Παναθηναϊκό είχαμε… τσουνάμι αλλαγών. Ο εξάστερος δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που πέρσι τερμάτισε στις χαμηλές θέσεις της Euroleague και βέβαια στόχος είναι η παρουσία στο Final-4 του Βερολίνου. Η πιο σημαντική από τις κινήσεις ήταν αυτή του προπονητή, καθώς ο εκλεκτός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος τεχνικός ύστερα από δύο back to back κατακτήσεις αποφάσισε να αφήσει την Εφές και να αναζητήσει την τύχη του στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Δεν χρειάζεται άλλωστε ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους προπονητές της διοργάνωσης.
Οσον αφορά στους παίκτες, από την περσινή ομάδα έμειναν μόνο οι Μάριους Γκριγκόνις, Λευτέρης Μαντζούκας και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. Εκτός από τον Σλούκα του οποίου η μετακίνηση από το μεγάλο λιμάνι δεν έχει μόνο αγωνιστικό όφελος αλλά και επικοινωνιακό, αποκτήθηκαν ακόμα ο Λούκα Βιλντόζα από τον Ερυθρό Αστέρα, ο MVP του περσινού EuroCup Τζεράιαν Γκραντ, o… μπόμπερ Κάιλ Γκάι από την Μπανταλόνα και ο Δημήτρης Μωραΐτης. Στις θέσεις των φόργουορντ, επέστρεψαν οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Ντίνος Μήτογλου (τέλειωσε και η τιμωρία του), ενώ το… μπαμ έγινε με την απόκτηση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, που άφησε το ΝΒΑ και θα παίξει στη EuroLeague για πρώτη φορά στην καριέρα του. Τέλος, ολοκαίνουργια θα είναι και η τριάδα στη θέση του σέντερ, με τον κορυφαίο ψηλό της περσινής σεζόν, Ματίας Λεσόρ, να έρχεται από την Παρτιζάν, τον Ολεκ Μπαλτσερόφσκι από την Γκραν Κανάρια και τον Κώστα Αντετοκούνμπο, που θα παίξει για πρώτη φορά σε ελληνική ομάδα, από τη Φενέρ.

Από κει και πέρα και όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, η Ρεάλ καλείται να υπερασπισθεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι στη Λιθουανία. Ο Τσους Ματέο παρέμεινε στον πάγκο, ενώ η μοναδική της μεταγραφή ήταν ο Φακούντο Καμπάτσο, με τον Αργεντινό γκαρντ να επιστρέφει στη Μαδρίτη μετά το NBA και το περσινό πέρασμά του από το Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα.

Η μεγάλη αντίπαλος της «βασίλισσας», Μπαρτσελόνα, πέρυσι έφτασε μέχρι την 3η θέση, αλλά αυτό σίγουρα δεν της ήταν αρκετό, καθώς πήγε ως φαβορί στο Κάουνας. Η πιο μεγάλη αλλαγή για τους Καταλανούς είναι ο προπονητής, καθώς ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτελεί παρελθόν, με τον Ρότζερ Γκριμάου να είναι ο αντικαταστάτης του. Ο επί μια οκταετία (2003-2011) παίκτης της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια ήταν προπονητής στις αναπτυξιακές ομάδες και σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, από τη στιγμή που δεν έχει κοουτσάρει σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Η τέταρτη της περυσινής παρέας ήταν η Μονακό που έφτασε μέχρι το Final-4, όπου αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό. Φέτος όπως είναι φυσικό κοιτά να… πλασαριστεί στον τελικό, κάνοντας ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός, αποστολή που πάντως μόνο απλή δεν είναι. Στον πάγκο παραμένει ο Σάσα Ομπράντοβιτς, ενώ από τις κινήσεις που έγιναν τον καλοκαίρι ξεχωρίζει αυτή του Κέμπα Γουόκερ. Ο 33χρονος γκαρντ με τα 750 παιχνίδια στο ΝΒΑ, που έχει πάρει μέρος σε τέσσερα All Star Game, θα παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Εκτός από τις παραπάνω πέντε ομάδες την οκτάδα αναμένεται να διεκδικήσουν η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η πάντα υπολογίσιμη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Οντεντ Κάτας, η Ζαλγκίρις, η Φενερμπαχτσέ του Ιτούδη που πέρσι αποκλείστηκε στα play offs από τον Ολυμπιακό, αλλά και η Μπασκόνια που πέρσι τερμάτισε στην 9η θέση της regular season.

Ερωτήματα για το αν θα μπορέσουν να πλασαριστούν στις θέσεις 7-10 που με βάση το νέο σύστημα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία μέσω των play-in τίθενται για τον Ερυθρό Αστέρα, την Εφές που προέρχεται από μια αποτυχημένη σεζόν, καθώς ύστερα από δύο κατακτήσεις δεν μπήκε καν στην οκτάδα, αλλά και την Αρμάνι Μιλάνο που ήταν τραγική στη μεγαλύτερη διάρκεια της κούρσας πέρσι και έτσι το ντεμαράζ από την άνοιξη και μετά δεν μπόρεσε να σώσει την ευρωπαϊκή της χρονιά.
Τέλος, ρυθμιστές της κούρσας, χωρίς πάντως να αποκλείεται κάποια από αυτές να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει την έκπληξη κλείνοντας θέση στην οκτάδα, θα είναι (και με βάση την περυσινή τους εικόνα) η Βαλένθια, η Βίρτους Μπολόνια, η Μπάγερν Μονάχου, η Αλμπα Βερολίνου και η Βιλερμπάν.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

Πέμπτη 5/10: Ερυθρός Αστέρας – Βιλερμπάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παρτιζάν, Βίρτους Μπολόνια – Ζαλγκίρις, Μπάγερν – Αλμπα Βερολίνου, Μπαρτσελόνα – Αναντολού Εφές.

Παρασκευή 06/10: Φενερμπαχτσέ – Μιλάνο, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, Βαλένθια – Μονακό, Μπασκόνια – Ρεάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT