Γιάννης Ιωαννίδης: Μία ζωή γεμάτη μάχες

Γιάννης Ιωαννίδης: Μία ζωή γεμάτη μάχες

Ενας από τους βασικούς αναμορφωτές του ελληνικού μπάσκετ και από τους πιο παθιασμένους προπονητές των ελληνικών γηπέδων έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω μια τεράστια κληρονομιά στο άθλημα

γιάννης-ιωαννίδης-μία-ζωή-γεμάτη-μάχε-562653607

Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης, στα 78 του, ύστερα από μάχη με την άνοια. Ο «ξανθός» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945, έχοντας καταγωγή από τη Γευγελή και από τους δύο γονείς του. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το μπάσκετ και μόλις σε ηλικία 15 ετών αγωνίστηκε βασικός στην ομάδα του Αρη, στη θέση του πλέι μέικερ.

Παράλληλα, σπούδαζε στο ΑΠΘ παίρνοντας το πτυχίο Γεωπονικής, ασκώντας το επάγγελμα στην Αγροτική Τράπεζα.

Επί 19 συναπτά έτη (1959-1978) υπηρέτησε τον Αρη ως παίκτης, ενώ μόλις κρέμασε τα παπούτσια του ανέλαβε την καθοδήγησή του ως προπονητής. Την πρώτη μόλις χρονιά (1978-1979) κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ακολούθησε ο Γ.Σ. Λάρισας, στον οποίο κάθισε δύο σεζόν (1979-80, 1980-81), και η επιστροφή στον Αρη, όπου δημιούργησε τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’80 που έκανε τους Ελληνες να αγαπήσουν το άθλημα, κατακτώντας επτά πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα σε οκτώ χρόνια (1982-1990).

Με τους «κίτρινους» έφτασε τρεις φορές επί τρία συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) στα φάιναλ 4 του Πρωταθλητριών, χωρίς να μπορέσει να προκριθεί στον τελικό.

Γιάννης Ιωαννίδης: Μία ζωή γεμάτη μάχες-1
Το σακάκι έμπαινε και έβγαινε ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Τα γούρια του πολλά, οι εκρήξεις του περισσότερες. 

Το 1991, αποδέχθηκε την πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη αναλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό. Αναμόρφωσε τους «ερυθρόλευκους», με τους οποίους κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο (1994), ενώ έφτασε σε δύο τελικούς Πρωταθλητριών (1994, 1995) χάνοντας από την Μπανταλόνα στον «καταραμένο» τελικό, όπως είχε χαρακτηριστεί και από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 1996, ανέλαβε τον πάγκο της ΑΕΚ και το 1998 διεκδίκησε τον τίτλο σε ακόμη ένα φάιναλ 4 απέναντι στην πανίσχυρη Κίντερ Μπολόνια, από την οποία ηττήθηκε με 58-44.

Την επόμενη σεζόν (1999-2000) επέστρεψε στον Ολυμπιακό, που ήταν η τελευταία του προπονητική περίοδος σε συλλογικό επίπεδο. Επίσης διετέλεσε δύο φορές προπονητής της Εθνικής ομάδας (1980-81, 2002-03).

Μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από τους πάγκους ασχολήθηκε με την πολιτική. Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατείχε θέση βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μετά τις εκλογές του 2007 και για δύο χρόνια βρέθηκε στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού.

Ηταν παντρεμένος με τη Γιούλα Γκιουζελοπούλου και είχε μία κόρη, τη Θεοδώρα-Ελένη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπασχε από άνοια.

Σήμερα (12.00) θα γίνει η κηδεία του στον Αγιο Ιωάννη Βούλας, σε τελετή που θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο, ενώ η ταφή του θα γίνει την Παρασκευή στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου.

Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη, Γκάλη

«Εφυγε ο Γιάννης… Ενας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, ένας νικητής». Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Γκάλης αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον προπονητή με τον οποίο μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’80 στον Αρη. «Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδελφός. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας πρωταθλητής», ανέφερε μεταξύ άλλων. Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο θρυλικός “ξανθός” έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη “ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT