Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται από τη ΔΟΕ

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται από τη ΔΟΕ

Από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου στη Μουμπάι θα διεξαχθεί η 141η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επιβλητικό «Jio World Centre», εκεί όπου «συναντιούνται» οι πολιτισμοί της Ινδίας, αναμένεται να ληφθούν από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου σημαντικές αποφάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, γενικότερα, για το ολυμπιακό κίνημα. Στη Μουμπάι θα διεξαχθεί η 141η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθούν, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων στους Ολυμπιακούς του Παρισιού και τα αθλήματα που έχει προτείνει η Οργανωτική Επιτροπή του Λος Αντζελες για να ενταχθούν στους Αγώνες του 2028. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το κρίκετ, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα στην Ινδία.

Τα προτεινόμενα αθλήματα των Αμερικανών είναι το μπέιζμπολ – σόφτμπολ, το κρίκετ, το ποδόσφαιρο με σημαία (flag football), το λακρός και το σκουός. Στο πρόγραμμα της διοργάνωσης του 2028 δεν έχουν, προς το παρόν, ενταχθεί η πυγμαχία, το σύγχρονο πένταθλο και η άρση βαρών και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προτείνει να αντικατασταθούν το σκέιτμπορντ, η αθλητική αναρρίχηση και το σέρφινγκ, τα οποία διεξήχθησαν στο Τόκιο και είναι και στο πρόγραμμα του Παρισιού.  

Η ένταξη των αθλημάτων που έχουν προτείνει οι διοργανωτές των Αγώνων του Λος Αντζελες θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ. Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή θα παρουσιασθεί και στην 141η Σύνοδο, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για το πόσα και ποια αθλήματα θα αποκτήσουν ολυμπιακή λάμψη.

Το μπέιζμπολ – σόφτμπολ, το κρίκετ και το λακρός υπήρχαν και κατά το παρελθόν στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Το ποδόσφαιρο με σημαίες αποτελεί μία παραλλαγή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου και το λακρός έχει τις ρίζες του στη Β. Αμερική, είναι ομαδικό και παίζεται με ένα ραβδί και μία μπάλα.

Η διεξαγωγή της Συνόδου στην Ινδία συνηγορεί όμως υπέρ της υποψηφιότητας του κρίκετ. Πρόκειται για το αγαπημένο άθλημα των Ινδών και οι ιθύνοντες της ΔΟΕ, με τις επιλογές των αθλημάτων που κάνουν τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρονται για τις μεγάλες αγορές καθώς αυτό θα φέρει περισσότερα χρήματα στα ταμεία της Επιτροπής. Μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία του κρίκετ θεωρεί ότι πρόκειται για μία σπουδαία ευκαιρία για να επιστρέψει το άθλημα στους Ολυμπιακούς. Το μειονέκτημα του κρίκετ είναι ότι δεν είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ αναμένεται να αναφερθεί στην «Ολυμπιακή Ατζέντα 2020+5». Πρόκειται για τους στόχους που έχει θέσει το ολυμπιακό κίνημα για αυτή την πενταετία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις διοργανώσεις, η ισότητα των φύλων στους Ολυμπιακούς, το «άνοιγμα» στη νεολαία μέσα από αθλήματα όπως μπρέικντανς, σερφ κ.λπ. αλλά και οι αλλαγές στους χώρους διεξαγωγής της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης. Μάλιστα, οι Αγώνες του Παρισιού έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγώνες της νέας εποχής» καθώς κάποια αθλήματα θα διεξαχθούν σε εμβληματικά κτίρια της «Πόλης του Φωτός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT