Σούπερ Λιγκ 1: Είχαν έτοιμο τον αρχιδιαιτητή

Σούπερ Λιγκ 1: Είχαν έτοιμο τον αρχιδιαιτητή

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε τον Σουηδό Πίτερ Φρόιντφελντ – «Πυρά» από τους «αιωνίους»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που συνυπεγράφη στις 25/2/2020 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ, οι αναφορές για τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήταν σαφείς: «Οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην αναβαθμισμένη επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Τον Οκτώβριο του 2023, η επιλογή του υπευθύνου της ΚΕΔ, με αρμοδιότητα τον ορισμό των διαιτητών στη Σούπερ Λιγκ 1, έγινε για μία ακόμη φορά από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ, της οποίας η πλειοψηφία των μελών προέρχεται από τις τοπικές ενώσεις. Αυτοί επικύρωσαν –και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, παρά το γεγονός πως η συνεδρίαση της Ε.Ε. είχε οριστεί για αύριο– ότι νέος αρχιδιαιτητής θα είναι ο 60χρονος Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ. Ανάμεσά τους και δύο μέλη που με απόφαση της ΓΓΑ έχουν κηρυχθεί έκπτωτα από τη θέση του προέδρου στις ΕΠΣ που διοικούν…

Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ανώτερο επίπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ενώσεων, χωρίς να τηρούνται καν τα συμφωνηθέντα, αφού η επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο, έμαθε χθες το μεσημέρι την απόφαση, που είχε ήδη ληφθεί. Στο προ ημερών αίτημα του συνεταιρισμού στο προεδρείο της Ομοσπονδίας να ζητηθεί η συνδρομή της UEFA για τον καταρτισμό μιας λίστας με τρία τουλάχιστον ονόματα υποψηφίων, ώστε να επιλεγεί από τις ίδιες τις ομάδες ο καταλληλότερος, ο Τάκης Μπαλτάκος απάντησε με τη δικαιολογία ότι «έχω κάποιον που δεν μπορεί κανείς να τον απορρίψει».

Κάπως έτσι, και με αφορμή τη συγκεκριμένη επιλογή, άνοιξε από χθες ένα νέο μέτωπο, αφού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αντέδρασαν σφόδρα όχι σε ό,τι αφορά το πρόσωπο αυτό καθαυτό, αλλά στη διαδικασία, ενώ αντίθετα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συμφώνησαν, στηρίζοντας επί της ουσίας τις κινήσεις που έγιναν.

Ο Παναθηναϊκός υποστήριξε ότι έπρεπε να υπάρξουν περισσότερες επιλογές προκειμένου οι ομάδες να διαλέξουν από κοινού. Το «Τριφύλλι» είχε συμφωνήσει στην πρόταση να υπάρχουν τρία βιογραφικά υποψηφίων από την UEFA. Το συγκεκριμένο και μοναδικό –όπως αποδείχθηκε– δεν το έστειλε η UEFA, αλλά απλώς ρωτήθηκε εκ των υστέρων από την ΕΠΟ.

Διακοσμητικός αποδείχθηκε ο ρόλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

«Η διαδικασία αποτελεί θεσμική εκτροπή, υποβαθμίζει και παρακάμπτει την επιτροπή. Δεν έχει νόημα να παραμείνουμε. Η ΕΕΠ έχει γίνει διακοσμητική», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού Λεωνίδας Μπουτσικάρης πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, κάτι που έπραξε και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, εξαπολύοντας επίθεση στον Τάκη Μπαλτάκο αλλά και στους Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη, θεωρώντας πως στήριξαν τη συγκεκριμένη πρακτική.

«Ξεκίνησε μια παράνομη διαδικασία, κόντρα σε όσα αποφασίσαμε ομόφωνα στη Λίγκα. Είπαμε να στείλει η UEFA, που ξέρει καλά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τρία βιογραφικά και να επιλέξουμε. Ο Μπαλτάκος δεν μίλησε ποτέ με UEFA και FIFA, αλλά ξέθαψε, γιατί έτσι του είπαν οι προστάτες του, έναν άνθρωπο που απορρίψαμε το 2020 και έχει να δουλέψει από το 2019. Τι σας εμποδίζει να πάρετε τρία βιογραφικά και ένα αυτό τέσσερα;».

Η ΑΕΚ έκανε λόγο για έντιμο διαιτητή, που το βιογραφικό του την καλύπτει, ενώ ο ΠΑΟΚ συμφώνησε θέτοντας τέσσερις όρους, μεταξύ αυτών η αλλαγή του υπεύθυνου VAR Ζοάο Καπέλα και ο ορισμός ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του Big-4.

Στην ψηφοφορία υπερψηφίστηκε η εισήγηση Μπαλτάκου με οκτώ υπέρ και δύο λευκά και ακολούθως επικυρώθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Ο Φρόιντφελντ, που αναμένεται να υπογράψει σύμβαση αρχικά μέχρι το καλοκαίρι, ήταν υποψήφιος και το 2020, όταν και ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ενώ κορυφαία στιγμή στην πορεία του αποτελεί η παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου UEFA του 2008, Ζενίτ – Ρέιντζερς. Επίσης, διαιτήτευσε έξι παιχνίδια κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT