Ευρωλίγκα: Πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού

Ευρωλίγκα: Πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού

Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 78-71 της Μπάγερν στο ΟΑΚΑ για τη 2η αγωνιστική

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη απέναντι στη Μπάγερν, στη 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας με 78-71 στο «ζεστό» ΟΑΚΑ και συνεχίζει πιο ήρεμος ύστερα από την ήττα από τον Ολυμπιακό.

Οι «πράσινοι» είχαν εκτός μάχης τον Σλούκα και τον Μήτογλου, με τον Παπαπέτρου να επιστρέφει και να είναι θετικός (+10 αξιολόγηση), ενώ ο Μαντζούκας ήταν καθοριστικός, και ώριμος σε άμυνα και επίθεση. Ο Λεσόρ ήταν ο MVP της αναμέτρησης, έχοντας άξιο συμπαραστάτη τον Γκραντ.

Η ομάδα του Αταμάν είχε ξανά αρκετά νεκρά διαστήματα, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που μετράει είναι οι νίκες και η ομαλή μετάβαση στα επόμενα ματς.

Ο Τούρκος κόουτς ξεκίνησε τους Βιλντόζα, Γκραντ, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ και Λεσόρ, ενώ ο Λάσο με ενισχυμένη φροντλάιν για να χτυπήσει το «ελαφρύ» 3 και 4 των γηπεδούχων με τους Μπόνγκα, Ιμπάκα, Μπούκερ και τους Μπολμάρο, Ομπστ στην περιφέρεια.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε με ένα 10-0 (2 δίποντα Βιλντόζα, και 2 τρίποντα από Γκριγκόνις, Χουάντσο), κλείνοντας κάθε… χαραμάδα προς το καλάθι του για 5 λεπτά, όπου η Μπάγερν είχε μόλις ένα τρίποντο (12-3). Αλλά και επιθετικά είχε καθαρό μυαλό με τους Βιλντόζα και Λεσόρ να οδηγούν στο 23-11 της α’ περιόδου.

Στη β’ περίοδο οι «πράσινοι» παρέμειναν για πέντε ακόμη λεπτά προσηλωμένοι στην άμυνα, από την οποία πήραν τεράστια ενέργεια και αυτοπεποίθηση. Η ομάδα του Αταμάν ήλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ (19 αμυντικά κι έχασε μόλις δύο), τα deflections πήραν… φωτιά κι αν οι επιθετικές επιλογές και αν τα τελειώματα -παρότι μοιρασμένα- ήταν πιο ορθά, το 30-16 στα μισά του 10λέπτου θα μπορούσε να είναι πιο ευρύ, με τους Μωραΐτη και Μαντζούκα να παίρνουν σημαντικό χρόνο συμμετοχής.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο, όμως, ο Παναθηναϊκός «κόλλησε» κι έκανε πολλά λάθη (συνολικά ημιχρόνου 8). Η Μπάγερν με μπροστάρη τον φοβερό Μπολμάρο που πέτυχε τους μισούς πόντους της ομάδας του (15 π. στο α’ ημίχρονο) «έτρεξε» ένα σερί 14-4 και θα πήγαινε στα αποδυτήρια με το άκρως κολακευτικό 34-30, αν ο Μαντζούκας στην εκπνοή δεν έκανε το 37-30 με τρίποντο από τη γωνία.

Στο 3ο δεκάλεπτο, Αταμάν και Λάσο ξεκίνησαν με τα αρχικά σχήματά τους με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει λύσεις και στα δύο μέρη του παρκέ, κρατώντας τη διαφορά στους 10 π. Ομως και πάλι για μόλις 5 λεπτά αγώνα, αφού ο Λάσο χαμήλωσε το σχήμα, πίεσε την κυκλοφορία των «πράσινων», οι οποίοι «βραχυκύκλωσαν» επιθετικά, έχασαν ριμπάουντ και η Μπάγερν μείωσε στο 47-44 για να κλείσει η περίοδος στο 54-48.

Στην τελευταία περίοδο, η γερμανική ομάδα ανέβασε την πίεσή της στην περιφερειακή άμυνα, ο Παναθηναϊκός έγινε αργός και προβλέψιμος, κουβάλησε αρκετά τη μπάλα, αλλά βρήκε σκορ με δύο τρίποντα από τις γωνίες (59-52) και με πέντε βολές από Γκραντ, Γκριγκόνις και Παπαπέτρου, κράτησε τη διαφορά στο 64-55.

Η «πράσινη» άμυνα, απάντησε κι έκοψε τη δημιουργία της Μπάγερν, η οποία έμεινε στο ματς λόγω των επιθετικών της ριμπάουντ. Ενα 6-0 των γηπεδούχων με δύο τρίποντα του εξαιρετικού Μαντζούκα και του Γκραντ κι ένα καλάθι του ισοπεδωτικού Λεσόρ, έφεραν τη διαφορά στο +13 (72-59), με την πλάστιγγα να γέρνει αισθητά προς την ελληνική ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός… προσπάθησε να βάλει ξανά τη Μπάγερν στο ματς (μείωσε σε 74-71) με ακόμη ένα «μπλακ άουτ», αυτή τη φορά εντελώς αδικαιολόγητο, και λειτουργία εκτός λογικής σε άμυνα κι επίθεση, όμως ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για μια «αυτοκτονία»…

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-11, 37-30, 54-48, 78-71

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (17/28 δίποντα, 9/24 τρίποντα, 17/19 βολές, 32 ριμπάουντ ( 26 επιθετικά – 6 αμυντικά), 12 ασίστ, 6 κλεψίματα, 14 λάθη, 2 μπλοκ): Βιλντόσα 8 (4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Γκάι, Μωραΐτης, Μπαλτσερόφσκι 2 , Παπαπέτρου 8 (1/2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Γκραντ 14 (2/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 λάθη), Λεσόρ 16 (6 ριμπάουντ, 2 ασίστ) , Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 11 (1/6 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Ερνανγκόμεθ 10 (2/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Μαντζούκας 9 (3/3). 

ΜΠΑΓΕΡΝ (23/44 δίποντα, 6/27 τρίποντα, 7/7 βολές, 34 ριμπάουντ ( 14 επιθετικά – 20 αμυντικά), 11 ασίστ, 7 κλεψίματα, 10 λάθη, 3 μπλοκ): Γουάιλερ-Μπαμπ 2 , Φρανσίσκο 8 (2) , Έντουαρντς (0/4 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 3 λάθη), Γκιφάι 7 (1/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Μπόνγκα 10 (1/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ) , Μπολμάρο 19 (3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα), Ομπστ 7 (1/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ) , Ιμπάκα 7 (6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 μπλοκ) , Μπούκερ 11 (7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γκιλέσπι.

Την επόμενη εβδομάδα (διαβολοβδομάδα) ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία (17/10, 20:15) και εκτός απροόπτου θα υποδεχθεί τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ (20/10, 21:15). 

Η μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός θα έχει ετοιμοπόλεμο ύστερα από καιρό τον Μουσταφά Φαλ για την αναμέτρηση της Παρασκευής κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Ο Γουίλιαμς – Γκος δεν κατάφερε να προπονηθεί και τέθηκε εκτός, όπως και οι ΜακΚίσικ, Σίκμα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε σχετικά με τον αγώνα: «Είναι το πρώτο επίσημο ματς που παίζουμε, μετά από τέσσερα μακριά, στο γήπεδό ματς. Δυο στη Ρόδο, ένα στο ΟΑΚΑ και ένα στη Θεσσαλονίκη. Για εμάς είναι χαρά, που θα παίξουμε μπροστά στους φίλους της ομάδας μας. Το παιχνίδι είναι πολύ απαιτητικό, όπως καταλαβαίνετε. Εμείς έχουμε κενά στην προετοιμασία μας, κενά στο ρόστερ μας για αύριο. Αλλά θα κάνουμε την προσπάθειά μας, όπως πάντα με σοβαρότητα για να πάρουμε το ματς. Δε θα έλεγα ότι είναι αγχωτικό αυτό. Άγχος έχεις για κάποια πράγματα που μπορεί να περνάνε από το χέρι σου. Για πράγματα που δεν περνάνε από το χέρι σου, δεν μπορούμε να αγχωθούμε. Ο Φαλ πιστεύουμε ότι θα παίξει. Έκανε προπόνηση χθες και θα κάνει και σήμερα και θα παίξει. Φυσικά, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχει επίδραση στο παιχνίδι. Θα κάνει ντεμπούτο σίγουρα ο Μπραζντέικις και σίγουρα δε θα είναι στην ομάδα ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Και φυσικά δεν θα έχουμε τον ο ΜακΚίσικ και τον Σίκμα. Έχουμε ελλιπές ρόστερ, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μια ομάδα, που θεωρούμε θα είναι πολύ αξιόμαχη για αύριο».

Από τα υπόλοιπα ματς, ξεχώρισε η νίκη της Ρεάλ επί της Εφες στην Κωνσταντινούπολη με 103-80 σε μια βραδιά με τρία «διπλά». Τα άλλα αποτελέσματα της βραδιάς: Αλμπα – Μπασκόνια 86-91, Βιλερμπάν – Παρτιζάν 62-88, Αρμάνι – Μακάμπι αναβλήθηκε. Παρασκευή: Μονακό – Βίρτους, Ζαλγκίρις – Ερυθρός Αστέρας, Βαλένθια – Φενέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT