Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «φλερτάρουν» με την τεχνητή νοημοσύνη και τα esports

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «φλερτάρουν» με την τεχνητή νοημοσύνη και τα esports

Στη Μουμπάι της Ινδίας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πρόγραμμα του 2028

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Αριστοτέλης να είχε πει το «Η φύσις ουδέν ποιεί άλματα», αλλά αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τα ηνία του παγκόσμιου αθλητισμού, δηλαδή οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, συντάσσονται περισσότερο με τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».

Προκειμένου να αποφύγουν τη… φθορά της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής, των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν επιδοθεί σε ένα… κυνήγι της εξέλιξης. Ετσι, δίπλα από το Citius, Altius, Fortius θα… προστεθεί και η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, θεωρεί επιτακτική ανάγκη «τη συγχώνευση της παράδοσης με την πρόοδο» και μέρος αυτής της «προόδου» αποτελούν και τα esports, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν τη δική τους θέση στον… ολυμπιακό χάρτη.

Στο πρόγραμμα του 2028 θα εισαχθούν, με κριτήριο τη δημοτικότητα, η οποία φέρνει χρήματα στα ταμεία, και νέα αθλήματα, με αποτέλεσμα οι Αγώνες που οραματίστηκε ο Κουμπερτέν να κάνουν… άλματα για να αιτιολογήσουν το όνομα Games.

Αυτές τις ημέρες, στη Μουμπάι της Ινδίας, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 και οι φίλαθλοι της μεγάλης αθλητικής γιορτής θα χρειαστεί να μελετήσουν κανονισμούς αθλημάτων όπως το λακρός (ομαδικό άθλημα με ραβδί και μια μπάλα), το flag football (ποδόσφαιρο με σημαία) και το σκουός, να ξαναθυμηθούν τα παλαιά ολυμπιακά αθλήματα μπέιζμπολ – σόφτμπολ και κρίκετ, ενώ η ολυμπιακή κωπηλασία θα αποκτήσει άλλο ένα… αδελφάκι, την παράκτια κωπηλασία.

«Η ένταξή τους θα επιτρέψει στο Ολυμπιακό Κίνημα να συνεργαστεί με νέες κοινότητες αθλητών και φιλάθλων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Η έκφραση «νέες κοινότητες φιλάθλων» συνεπάγεται νέο κοινό, νέες εταιρείες, νέα έσοδα. Και αν αυτή η… εξίσωση της «συνεργασίας» του Ολυμπιακού Κινήματος με τα νέα μέλη δεν φέρει τα προσδοκώμενα, τότε τα καινούρια αθλήματα θα κάνουν, όπως πρόσφατα το καράτε, μόνο ένα… πέρασμα από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Για δεκάδες νέα παιδιά που θα επιλέξουν κάποιο από αυτά τα αθλήματα με όνειρο τη συμμετοχή στη μεγάλη αθλητική γιορτή, το όνειρο θα παραμείνει όνειρο.

Esports και Ολυμπιακοί Αγώνες

Η μεγάλη πρόκληση για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως, είναι να βρει τον… βελούδινο τρόπο να εκμεταλλευτεί την τεράστια αγορά των esports. Εξάλλου, όπως είπε το Σάββατο ο πρόεδρός της, Τόμας Μπαχ, κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια εκδήλωση της 141ης Συνόδου, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο παίζουν esports και gaming. Από αυτούς, τα 500 εκατομμύρια ενδιαφέρονται μόνο για τα esports. Οπως φαίνεται από τους αριθμούς, πρόκειται για μια τεράστια αγορά που θα μπορούσε να αφήσει στο περιθώριο τα παραδοσιακά ολυμπιακά αθλήματα.

Από το 2018 η ΔΟΕ έχει συστήσει ομάδα που ασχολείται με αυτό το θέμα. Το 2021 πραγματοποιήθηκε η Olympic Virtual Series και τον περασμένο Ιούνιο διεξήχθη στη Σιγκαπούρη η Ολυμπιακή Εβδομάδα των esports, διοργάνωση που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως δοκιμαστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες των esports. Βέβαια τα παιχνίδια που επιλέχθηκαν δεν είχαν σχέση με τα δημοφιλή: League of Legends, FIFA, Street Fighter κ.λπ., κάτι που δυσαρέστησε τους ανθρώπους του χώρου. Παρ’ όλα αυτά, η διοργάνωση είχε εκατομμύρια προβολές.

«Ηταν μια πολλά υποσχόμενη αρχή. Ο πραγματικός αγώνας είναι μπροστά μας. Ζήτησα από την αρμόδια επιτροπή να μελετήσει τη δημιουργία Ολυμπιακών Αγώνων esports», ανέφερε ο Τόμας Μπαχ και υπογράμμισε ότι στα ολυμπιακά esports δεν θα έχουν θέση παιχνίδια που προάγουν τη βία.  

Στα πεδία της μελέτης των ανθρώπων της ΔΟΕ βρίσκεται και η τεχνητή νοημοσύνη. Η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας διερευνά τις ευκαιρίες, αλλά και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για το Ολυμπιακό Κίνημα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε εξατομικευμένα προπονητικά προγράμματα, στη διαχείριση κρίσεων, στην καλύτερη διοργάνωση, αλλά και να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, κάτι που θα δυσκολέψει το θέμα του αντιντόπινγκ.

Οι εργασίες της 141ης Συνόδου της ΔΟΕ θα αρχίσουν τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη. Θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Ολυμπιακό Πρόγραμμα του 2028 και θα εκλεγούν οκτώ νέα μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT