Εχασε η Εθνική από την Ολλανδία, στόχος τα τελικά μέσω Nations League

Εχασε η Εθνική από την Ολλανδία, στόχος τα τελικά μέσω Nations League

Η Εθνική έχασε από την Ολλανδία 1-0 με πέναλτι και αποχαιρετά τον στόχο της απευθείας πρόκρισης στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι του σύγχρονου Οδυσσέα είχε Σειρήνες, είχε Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, δεν είχε όμως κατάληξη το λιμάνι της Ιθάκης! Και τι δεν έκανε ο εκπληκτικός Οδυσσέας Βλαχοδήμος για να κρατήσει όρθια την εθνική μας στον υπέρ πάντων αγώνα κόντρα στην Ολλανδία! Επιασε πέναλτι, έκανε 5-6 μεγάλες αποκρούσεις, κατέβασε ρολά και ήταν ο βασικός λόγος που η «γαλανόλευκη» έμεινε για 90 λεπτά μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης, να κυνηγά την όποια ευκαιρία θα της έδινε το ποδόσφαιρο απέναντι σε μια πολύ ανώτερη ομάδα, φανερά από πολύ καλύτερο ποδοσφαιρικό κόσμο κι ας ήλθε στην Αθήνα με πολλές και σημαντικές απουσίες.

Ο Βλαχοδήμος νικήθηκε μόνο από την άσπρη βούλα του πέναλτι που έδειξε για δεύτερη φορά στο 90’ ο Ισπανός Αλεξάντερ Ερνάντεζ κι ας διαφώνησε μαζί του ο συμπατριώτης του στο VAR Χουάν Μουνουέρα, ο οποίος δεν θεώρησε αντικανονικό το μαρκάρισμα του Παυλίδη στον Ντάνφρις. Ο Ερνάντεζ είδε τη φάση στο βίντεο, δεν άλλαξε την απόφασή του και μ’ αυτό το γκολ – πέναλτι του Φαν Ντάικ στο 93’ η Ολλανδία νίκησε 1-0 και χρειάζεται πλέον μόνο έναν βαθμό σε δύο παιχνίδια για να «κλειδώσει» την πρόκρισή της στην τελική φάση του Euro 2024. Η εθνική μας θα αρκεστεί στην δεύτερη ευκαιρία της μέσω Nation League, με πιθανό πρώτο αντίπαλο το Καζακστάν στην Αθήνα και εάν νικήσει, με επόμενο και τελευταίο εμπόδιο τον νικητή του (πολύ πιθανού) ζευγαριού Γεωργία – Λουξεμβούργο, με την έδρα αυτού του «τελικού» να προκύπτει μετά από κλήρωση.

Η πρώτη ανάγνωση της ενδεκάδας που επέλεξε ο Πογέτ είχε δύο εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν η χρησιμοποίηση και τρίτου κεντρικού αμυντικού, σε ένα σύστημα 3-5-2 που είχε αρκετά επιθετικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι στα διαστήματα ισορροπίας ή υπεροχής της εθνικής μας, οι δύο πλάγιοι μπακ και ειδικά ο Τσιμίκας, έπαιζαν αρκετά μπροστά, περισσότερο σαν χαφ ή επιθετικοί παρά στην άμυνα. Η επιλογή του Κουλιεράκη για να πλαισιώσει τους πιο έμπειρους Μαυροπάνο και Ρέτσο βασίστηκε κυρίως στην κακή εικόνα της «γαλανόλευκης» στο Αϊντοχόφεν, όπου είχε δεχθεί μεγάλα ρήγματα από τον άξονα. Και ήταν ένα ρίσκο του Πογέτ όχι τόσο λόγω της απειρίας του 20χρονου αμυντικού του ΠΑΟΚ σε αγώνες τέτοιου επιπέδου, όσο γιατί ποτέ επί των ημερών του δεν είχε ξεκινήσει η εθνική μας παιχνίδι με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Η άλλη έκπληξη ήταν η επιλογή του Ιωαννίδη για το κέντρο της επίθεσης αντί του (σκόρερ στην Ιρλανδία) Γιακουμάκη ή του «Ολλανδού» Παυλίδη. Ο 24χρονος επιθετικός επιλέχθηκε για να δώσει μεγάλες μάχες και τις έδωσε, πολλές απ’ αυτές με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας κατοχές σε φάσεις που έμοιαζαν χαμένες. Δεν τροφοδοτήθηκε όμως στο βαθμό που θέλει ένας σέντερ φορ για να γίνει επικίνδυνος μέσα στην περιοχή, κι αυτό ήταν ευθύνη των χαφ που δεν μπόρεσαν να τον βρουν έτσι στριμωγμένος όπως ήταν ανάμεσα στους τρεις στόπερ των Ολλανδών, που έδωσαν βάθος στην άμυνά τους και κυριάρχησαν με την μπάλα ψηλά. Ηταν όμως μαζί με τον Βλαχοδήμο οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας μας και δικαίωσε απόλυτα την εμπιστοσύνη του Πογέτ, όντας ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την άμυνα των φιλοξενούμενων σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Η επιθετική άμυνα του Ιωαννίδη έβγαλε την ομάδα μας 2-3 φορές με καλές προϋποθέσεις μπροστά στο ξεκίνημα του ματς, αλλά η κυριαρχία των Ολλανδών στη μεσαία γραμμή άρχισε προοδευτικά να τους χαρίζει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να δημιουργεί καταστάσεις πίεσης στην εστία του Βλαχοδήμου. Για ένα γεμάτο ημίωρο από το 15’ ως το ημίχρονο, η εθνική μας περιορίστηκε σε πολύ παθητικό ρόλο και χρειάστηκαν τρεις πολύ μεγάλες επεμβάσεις του Βλαχοδήμου για να πάει αλώβητη στ’ αποδυτήρια. Η πρώτη προειδοποιητική βολή ήλθε από τον Ράιντερς με σουτ – οβίδα, μόλις άουτ στο 18’. Στο επόμενο λεπτό ένα νέο πολύ επικίνδυνο σουτ από τον ίδιο αποκρούστηκε από τον Έλληνα τερματοφύλακα, ο οποίος άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα από την εξέδρα όταν απέκρουσε το πέναλτι του Βέγκχορστ στο 28’ (δόθηκε σε ένα ελαφρύ κράτημα του Κουλιεράκη) και το διαγώνιο σουτ του Μπεργκβάιν στο 44’, σε ένα διάστημα όπου οι Ολλανδοί έμοιαζαν… ιπτάμενοι και οι διεθνείς μας έψαχναν τρόπους να επιβιώσουν!

Ο Βλαχοδήμος κράτησε όρθια την «γαλανόλευκη» και στο β’ ημίχρονο, όταν χρειάστηκαν άλλες δύο πολύ σπουδαίες επεμβάσεις του στα πρώτα 15 λεπτά του β’ ημιχρόνου για να μείνει ζωντανή η ελπίδα: στο 47’ είπε «όχι» ξανά στον Μπέργκβάιν μετά από λάθος πάσα – ασίστ του Μαυροπάνου και στο 52’ εξουδετέρωσε με επιτυχία νέα «βόμβα» από τον πολύ επικίνδυνο Ράιντερς. Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία των Ολλανδών σε ροή αγώνα μέχρι το 90′ που κέρδισαν το νικητήριο πέναλτι. Με απαρχή την πρώτη μεγάλη φάση της ομάδας μας μετά από σόλο προσπάθεια και για λίγο άστοχο σουτ του Ιωαννίδη στο 51’, η «γαλανόλευκη» άρχισε να κερδίζει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να πιέζει τους Ολλανδούς, που άρχισαν να υποφέρουν για να κρατήσουν την ισοπαλία, παρότι δέχθηκαν μόνο πίεση και όχι μεγάλες φάσεις στην άμυνά τους.

Το ρίσκο του Πογέτ στο τελευταίο ημίωρο με επιθετικές αλλαγές και την ταυτόχρονη παρουσία στον αγωνιστικό χώρο τριών σέντερ φορ (Ιωαννίδης, Γιακουμάκης, Παυλίδης), άλλαξε τελείως την εικόνα του αγώνα. Οι 25 χιλ. Έλληνες φίλαθλοι που εξάντλησαν όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια, είδαν την ομάδα μας να κυριαρχεί στο τελευταίο ημίωρο και τους παίκτες της να δίνουν και την ψυχή τους για ένα γκολ. Το άγγιξαν λίγο σε μια κεφαλιά – άουτ προς το φινάλε, το φλέρταραν σε κάποιες άλλες καλές επιθετικές τους προσπάθειες, αλλά δεν έφτιαξαν τη μεγάλη φάση ούτε και πέτυχαν το γκολ της πρόκρισης. Οι τίτλοι τέλους πέσαν με το πέναλτι του Φαν Ντάικ στο 93’, σε ένα γκολ που πανηγυρίστηκε αρκετά προκλητικά από τους «οράνιε» φτάνοντας ως τα όρια της εξέδρας, γι’ αυτό και δέχθηκαν πολλά μπουκάλια από τους Έλληνες φιλάθλους.

Στο 99’ ο Ισπανός διαιτητής έδειξε κόκκινη στον πογέτ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή πήγε (με υπόδειξη του VAR) να ξαναδεί στο βίντε ένα κόψιμο του Ρέτσου το οποίο ο ίδιος το είχε κρίνει κανονικό, αλλά ο συμπατριώτης του είχε άλλη άποψη. Ούτε τότε άλλαξε την απόφασή του, που ούτως ή άλλως δεν έκρινε κάτι σημαντικό. Οι περίπου 800 Ολλανδοί φίλαθλοι πανηγύρισαν την πρόκριση, μένοντας για πολλή ώρα στο γήπεδο μετά το τέλος του αγώνα.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα, Ρέτσος, Μαυροπάνος (60’ Σιώπης), Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (60’ Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81’ Παυλίδης), Μπακασέτας (60’ Φούντας), Μασούρας (77’ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούχεν, Ντούμφρις, Φαν Ντάικ, Χερτράουντα (46’ Μάλεν), Ακέ, Χάρτμαν (74’ Φαν ντερ Φεν), Βίφερ (80’ Ντε Ρουν), Ρέιντερς, Σίμονς (61’ Φέερμαν), Μπέργκβαϊν, Βέγκχορστ (61’ Μπρόμπεϊ).

Η βαθμολογία του 2ου Ομίλου:

Γαλλία (6 αγώνες) 18

Ολλανδία (6 αγ.) 12

Ελλάς (7 αγ.) 12,

Ιρλανδία (7 αγ.) 6

Γιβραλτάρ (6 αγ.) 0

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT