Ευρωλίγκα: «Αιώνιοι» και πραγματικότητα

Ευρωλίγκα: «Αιώνιοι» και πραγματικότητα

Απόψε ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται κόντρα στην Παρτιζάν – Με Μακάμπι αύριο ο Παναθηναϊκός

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και η πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν στην Ευρωλίγκα ήρθε να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Οι «αιώνιοι» έζησαν μια δύσκολη Τρίτη σε Κωνσταντινούπολη και Μιλάνο, με τον Παναθηναϊκό να σώζει τις εντυπώσεις και να γλιτώνει τη συντριβή από τη Φενέρ και τον Ολυμπιακό να ηττάται από την Αρμάνι σημειώνοντας μόλις 53 πόντους.

Και μπορεί τα ελαφρυντικά να είναι αρκετά και να έχουν βάση, όμως κάποια δείγματα από τις πρώτες αναμετρήσεις της αγωνιστικής χρονιάς έχουν μπει ήδη στο τραπέζι του προβληματισμού. Ο Ολυμπιακός, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές όπου ξεκινούσε με το πόδι κολλημένο στο γκάζι, φέτος εμφανίζει διαφορετικό πρόσωπο, κυρίως σε ό,τι αφορά τον επιθετικό τομέα. Η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα έχει ως σταθερά την άμυνα και η λειτουργία της παραμένει αξιοπρεπής. Ομως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι της λείπουν τόσο οι πόντοι όσο και οι ασίστ των Βεζένκοφ, Σλούκα, έστω κι αν βρίσκονται στα… πιτς οι Γκος και Μακίσικ, με τον Κάνααν να αποδεικνύει ότι έχει πρόβλημα συμπεριφοράς. Κι αν στην Ελλάδα η διαιτησία τού χαρίστηκε σε κάποιες περιπτώσεις, στην Ευρωλίγκα αντιλήφθηκε πως οι δύο τεχνικές ποινές (=αποβολή) δεν είναι δύσκολο να καταλογιστούν χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Ο Παναθηναϊκός από τη μεριά του δείχνει πως έχει πρόβλημα γενικότερο μακριά από το ΟΑΚΑ. Τόσο στη Ρόδο όσο και στο Περιστέρι εμφάνισε εικόνα αγωνιστικής και πνευματικής αποδιοργάνωσης, κάτι που είδαμε και στην Τουρκία. Την ώρα που ο κόουτς Αταμάν είχε ανοίξει «διάλογο» με την κερκίδα, μέσα στο παρκέ δεν υπήρχε κανένας απολύτως διάλογος μεταξύ των παικτών του. Η Φενέρ πήρε μια αναμέτρηση περισσότερο εύκολα απ’ ό,τι πιθανότατα υπολόγιζε. Χτύπησε τον αντίπαλό της στο μέγεθος, απομόνωσε την περιφέρειά του (αντίο δημιουργία) και τον έκανε να πελαγοδρομεί και στα δύο μέρη του παρκέ, αδυνατώντας να κάνει τα στοιχειώδη στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.

Το ότι οι «πράσινοι» είναι μια νέα ομάδα και θέλει χρόνο, ισχύει. Ομως, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε πως όλη αυτή η εκτός έδρας κακή –και με πολλά κοινά σημεία σε όλα τα ματς– αγωνιστική εικόνα οφείλεται στους… 11 νέους παίκτες, για τον απλούστατο λόγο πως το «τριφύλλι» εμφανίζει ένα πολύ διαφορετικό και πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο στο ΟΑΚΑ (παρεμπιπτόντως, στα πρώτα τρία ματς έχει αρνητικό… ισοζύγιο 38 ασίστ – 46 λαθών).

Ο Παναθηναϊκός έχει μπει σε μια σεζόν με πολλές προσδοκίες και με την ΚΑΕ να έχει ανεβάσει τον πήχυ σε όλα τα επίπεδα. Αυτές οι προσδοκίες ίσως να βαραίνουν ακόμη πιο πολύ τη φανέλα, ίσως να υπάρχουν δομικά μειονεκτήματα στα γκαρντ και να ανεβάζουν κατακόρυφα την πίεση για μια ομάδα που έχει δώσει ελάχιστα επίσημα ματς και μάλιστα με κομβικές απώλειες κάθε φορά, όμως σ’ αυτό το επίπεδο οφείλουν όλοι να βιαστούν και να ανασυνταχθούν.

Απόψε (21.15) ο Ολυμπιακός (παίζει ο Γκος) έχει ακόμη μια μεγάλη δοκιμασία κόντρα στη σκληροτράχηλη Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς. «Δεν θεωρώ ότι μια ήττα ή μια νίκη είναι η συντέλεια του κόσμου. Δεν έχουμε κάνει ούτε μια προπόνηση όλη η ομάδα μαζί», τόνισε ο Γ. Μπαρτζώκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT