Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση «συναγερμού» το Παρίσι

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση «συναγερμού» το Παρίσι

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή προκαλεί πονοκέφαλο στην οργανωτική επιτροπή

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού να είναι προγραμματισμένη σε εννέα μήνες όμως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει… καμπανάκι στην οργανωτική επιτροπή. Πολλές από τις εκδηλώσεις της κορυφαίας αθλητικής γιορτής έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν σε δημόσιο χώρο ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούνται στην «Πόλη του Φωτός» δοκιμαστικές διοργανώσεις με αποτέλεσμα να έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς υπάρχει φόβος για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα. Η ασφάλεια των Αγώνων, μάλιστα, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην αυριανή συνάντηση που θα έχει η Επιτροπή Ασφάλειας με εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης.   

Τον μεγαλύτερο… πονοκέφαλο αποτελεί η τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής, για την παρέλαση των εθνικών αποστολών στο γαλλικό ποτάμι, είχε από την αρχή επιλεγεί το ανώτατο επίπεδο ασφάλειας. «Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητά μας για την επιτυχία των Αγώνων. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε κάτι στα σχέδιά μας καθώς έχει πραγματοποιηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός», δήλωσαν στην «Equipe» εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι τα μέτρα ασφάλειας των Αγώνων αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» 

Η διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια αίματος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και κράτησαν ως ομήρους έντεκα μέλη της αποστολής του Ισραήλ. Αίτημά τους ήταν η απελευθέρωση φυλακισμένων Παλαιστινίων. Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν εννέα Ισραηλινοί αθλητές και δύο μέλη της αποστολής, ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε τρομοκράτες. «Δεν μας άφηναν να βγούμε από τα δωμάτια. Είχαμε κλειστεί μέσα όλοι οι αθλητές. Θυμάμαι ότι εμείς οι Ελληνες είχαμε ένα κασετόφωνο και ακούγαμε Καζαντζίδη», έχει δηλώσει, παλαιότερα, στην «Κ» ο Ολυμπιονίκης της πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος.  

Η, όπως την αποκάλεσαν, «Σφαγή του Μονάχου» σημάδεψε για πάντα την Ολυμπιακή Ιστορία. Οι Γερμανοί διοργανωτές αποδείχθηκε ότι δεν είχαν προετοιμασθεί για τρομοκρατική επίθεση. Ο αρχηγός της αποστολής του Ισραήλ Σάμουελ Λάλκιν είχε εκφράσει την ανησυχία του στους «οικοδεσπότες» αλλά δεν εισακούστηκε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν αλλά, από τότε, η ασφάλεια κάθε διοργανώτριας πόλης προετοιμάζεται υπό τη… δαμόκλειο σπάθη ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σε κάθε διοργάνωση ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ προκειμένου οι Ολυμπιακοί να διεξαχθούν σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Κάθε υποψήφια πόλη θα πρέπει στον φάκελό της να έχει ασχοληθεί εξονυχιστικά με το θέμα της ασφάλειας. Στην περίπτωση του Παρισιού υπάρχει κι ένα επιπλέον εμπόδιο καθώς, για πρώτη φορά, η τελετή έναρξης θα διεξαχθεί σε έναν ανοικτό χώρο, τον Σηκουάνα. Περίπου 160 σκάφη θα πλεύσουν μία απόσταση έξι χιλιομέτρων ενώ στις όχθες του ποταμού θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Οι ιθύνοντες της γαλλικής αστυνομίας έχουν από την αρχή χαρακτηρίσει τα μέτρα ασφαλείας ως «πρόκληση», μία πρόκληση που έχει γίνει ακόμα πιο μεγάλη ύστερα από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μέση Ανατολή.

Κορυφαίοι αθλητές παίρνουν… θέση μάχης

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι διεθνείς ομοσπονδίες πολλές φορές έχουν ζητήσει να μην εμπλέκονται οι αθλητές σε θέματα που αφορούν την πολιτική όμως η πραγματικότητα έχει δείξει ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί ο αθλητισμός από την πολιτική ιδιαίτερα. Οταν τα δεινά ενός πολέμου έρθουν αντιμέτωπα με τις αξίες που πηγάζουν από τον αθλητισμό, τότε η καρδιά των αθλητών επηρεάζεται.

Οπως και στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, έτσι και τώρα, σε αυτόν ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, δεκάδες αθλητές εξέφρασαν την άποψή τους. Πολλοί φόρεσαν τη στρατιωτική στολή και βρέθηκαν στο πεδίο μάχης. Αλλοι χρησιμοποιούν τη δύναμη που τους δίνει η αναγνωρισιμότητά τους και μέσα από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να στείλουν το μήνυμά τους όσο πιο ηχηρά γίνεται.

Πολλοί Ισραηλινοί αθλητές έχουν ξεκινήσει μία εκστρατεία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατάει η Χαμάς ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση στο πάρτι, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. 

Μπασκετμπολίστες, όπως ο Εραν Ζάχαβι της Μακάμπι και ο «σταρ» του NBΑ Ομρι Κάσπι, παίρνουν μέρος σε αυτή την εκστρατεία. «Το να μιλάς για ομήρους δεν είναι πολιτικό. Είναι θέμα ανθρωπιάς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ζάχαβι στο προφίλ του στο Ινσταγκραμ και κάλεσε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να ζητήσει την ασφάλεια των ομήρων.    

Στον αντίποδα, ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Ελνένι χρησιμοποιεί ως φωτογραφία στο προφίλ του τη σημαία της Παλαιστίνης εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT