Ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά έκανε το ντεμπούτο του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ

Ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά έκανε το ντεμπούτο του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ

Ο 20χρονος Γάλλος δείχνει ικανός να δικαιώσει τις τεράστιες προσδοκίες. Το πρώτο του παιχνίδι πάντως στο NBA δεν συνδυάστηκε με νίκη καθώς οι Σπερς ηττήθηκαν στο Σαν Αντόνιο.

7' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν οι θρυλικοί ΑΒΒΑ τραγουδούσαν πριν από σχεδόν 45 χρόνια το διαχρονικό «The winner takes it all», είχαν κατά νου ότι οι νικητές όντως τα παίρνουν όλα στην πραγματική ζωή. Δόξα, χρήμα, φήμη, ευκαιρίες, όλα δικά τους είναι, με μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις να απαντάται στον κόσμο του ΝΒΑ, όπου ο νικητής μπορεί να πάρει τα πάντα εκτός από το… μέλλον.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νοοτροπία, όπου οι ομάδες γιγαντώνονται με τις επιτυχίες τους και δελεάζουν – αγοράζουν τα μεγαλύτερα ταλέντα κάθε αθλήματος με τα χρήματά που φέρνουν οι τίτλοι, η αμερικάνικη κουλτούρα προσφέρει στους νικητές τα πάντα εκτός το αντικλείδι για την επόμενη μέρα, την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το μέλλον τους με τα καλύτερα υλικά.

Σε μια κλίμακα αντιστρόφως ανάλογη με την αγωνιστική επιτυχία τους, την καλύτερη ευκαιρία ως προς το μέλλον την έχουν στο ΝΒΑ οι… χειρότερες ομάδες κάθε περιόδου. Αυτές διαλέγουν πρώτες μέσα από την διαδικασία του draft το μεγαλύτερο ταλέντο κάθε χρονιάς και επιχειρούν να κτίσουν στις πλάτες του ένα καλύτερο αύριο. Είναι μια λογική που θέλει να γεφυρώνονται οι αποστάσεις ώστε να μην είναι εύκολο να δημιουργήσουν οι πιο δυνατές ομάδες συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας, σκοτώνοντας τον ανταγωνισμό που με τη σειρά του γεννά το ενδιαφέρον και μαζί με τους φιλάθλους προσελκύει χρήμα και χορηγούς.

Από αυτήν ακριβώς την πόρτα πέρασε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά, το νέο wonderkid του παγκόσμιου μπάσκετ, ίσως το μεγαλύτερο φυσικό ταλέντο που γεννήθηκε ποτέ στο «άθλημα των ψηλών» σύμφωνα με την άποψη των ειδικών.

Τι ακριβώς έχει αυτό το παιδί και μαγνητίζει τους πάντες; Είναι άραγε ότι πριν καν γίνει 20 χρονών, διαθέτει ένα τεράστιο κορμί ύψους 2,26 μ., με άνοιγμα χεριών στα 2,43 μ. και με βάρος μόλις 96 κιλά;

Οπωσδήποτε όλα αυτά μοιάζουν με δώρο της φύσης, αλλά δεν είναι τα μόνα δελεαστικά πάνω του. Με λίγα λόγια, αυτό το πανύψηλο παιδί με τα τεράστια φυσικά προσόντα, είναι ένας γίγαντας που μπορεί να παίζει σαν… νάνος, να βάζει δηλαδή στο παιχνίδι του την ευφυία, την πλαστικότητα, την ταχύτητα, την έκρηξη και την τεχνική που συνήθως μόνο οι κοντοί παίκτες διαθέτουν.

Ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά μπήκε εδώ και χρόνια στα τεφτέρια όλων των ανιχνευτών ταλέντων από τον κόσμο του ΝΒΑ γιατί έχει συντρίψει όλους τους νόμους της φύσης που κάνουν τους παίκτες με τα μεγάλα κορμιά να μοιάζουν «ξύλινοι», με σχετικά περιορισμένο πεδίο δράσης.

Ο 20χρονος Γάλλος είναι ένας πλέι μέικερ φυλακισμένος στο κορμί ενός επιβλητικού σέντερ, ένας καταπληκτικός σουτέρ έξω από τη γραμμή των 6,75 μ., ένας «πύργος» με μάτια στην πλάτη, που μπορεί να τρέχει, να πασάρει, να σουτάρει, να καρφώνει και να κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του γηπέδου, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι ο Γουεμπανιαμά είναι ένα κράμα της καλύτερης εκδοχής του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Κέβιν Ντουράν και του Ρουντί Γκομπέρ, ένας παίκτης προικισμένος όσο κανείς άλλος, ο μόνος που μπορεί να θυμίσει την καλύτερη εκδοχή του Λεμπρόν Τζέιμς όταν συστήθηκε στο μπασκετικό κοινό ως φυσικός διάδοχος του Μάικλ Τζόρνταν.

Την ευκαιρία να το αποδείξει αυτό στο πιο υψηλό επίπεδο του την δίνουν εφέτος οι Σαν Αντόνιο Σπερς, που σε μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία τους αντιμετώπισαν σαν θείο δώρο το δικαίωμα να διαλέξουν πρώτοι από τη δεξαμενή ταλέντων που στριμώχνονται για να μπουν στον κόσμο του ΝΒΑ. Κι αυτό γιατί στον αφρό υπήρχε ο Γουεμπανιαμά, ο αδιαμφισβήτητος Νο 1 του draft, ο παίκτης που όλες οι ομάδες θα έδιναν τα πάντα για να τον κάνουν δικό τους.

Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 2004 στη συνοικία Λε Σενέ, πολύ κοντά στα ανάκτορα των Βερσαλλιών λίγο έξω από το Παρίσι, ο μικρός Βικτόρ πήρε τα γονίδια του (δίμετρου) πατέρα του Φελίξ που είχε καταγωγή από το Κογκό και ήταν στα εφηβικά του χρόνια πρωταθλητής Γαλλίας στο μήκος και το τριπλούν. Παιδί οικογένειας με μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό ήταν και η μητέρα του Ελοντί ντε Φοτρό, η οποία είχε ύψος 1,92 μ. και έπαιξε μπάσκετ σε ομάδες Α’ κατηγορίας της Γαλλίας, συνεχίζοντας την καριέρα της ως προπονήτρια, στο δρόμο που είχαν χαράξει πρωτύτερα και οι γονείς της. Λογικό κι επόμενο να ακολουθήσει και ο μικρός Βικτόρ τον ίδιο δρόμο, μαζί με την αδελφή του Εβ που έχει αγωνιστεί στις εθνικές ομάδες μπάσκετ της Γαλλίας και τον μικρότερο αδελφό του Οσκάρ, ο οποίος παίζει μπάσκετ και ανήκει στη Βιλερμπάν.

Τα μοναδικά φυσικά προσόντα του Βικτόρ Γουεμπανιαμά δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος που ανοιγόταν μπροστά του οδηγούσε στον κόσμο του ΝΒΑ και ήταν στρωμένος με χρυσάφι. Πριν καν βάλει… ξυράφι στο μάγουλό του, είχε τραβήξει σαν μαγνήτης το γενικότερο ενδιαφέρον, σε σημείο να είναι μετά τον Λεμπρόν Τζέιμς ο μόνος αθλητής του μπάσκετ που φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο του «SportsIllustrated» πριν γίνει ΝΒΑερ. Στην πρώτη του ομάδα, τη Ναντέρ, ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα και παρότι ο ίδιος ήθελε πιο μικρός να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, η φύση τον έστειλε κατ’ ευθείαν στην αγκαλιά του μπάσκετ.

Πολύ σημαντικό για την εξέλιξή του αποδείχθηκε το ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους πανύψηλους αθλητές που παίρνουν κάποια στιγμή απότομα ύψος, αυτός ψήλωνε με σταθερό ρυθμό από μικρό παιδί μέχρι τώρα που κέρδισε 4 ακόμα πόντους από πέρυσι τον Οκτώβριο μέχρι τον προηγούμενο Φεβρουάριο! Ήταν 1,80μ. στα 11 του χρόνια και πριν φτάσει τα 18 του ήταν ήδη 2,15μ., όταν για παράδειγμα ο θηριώδης Ρουντί Γκομπέρ ήταν σε ηλικία 17 χρονών… μόλις 1,92 μ.!

Πολύ σημαντικό για τον Γουεμπανιαμά είναι ότι έπεσε εξαρχής σε πολύ καλά χέρια. Όλοι οι προπονητές του τον πρόσεξαν και τον γύμνασαν σωστά, χωρίς να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τα φυσικά του προσόντα με λάθος τρόπο, μόνο και μόνο για να γράψουν μερικές παραπάνω νίκες στο βιογραφικό τους. Εδώ και κάποια χρόνια διαθέτει προσωπικό γυμναστή, ο οποίος ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια στο απαιτητικό πρόγραμμά του, όπως για παράδειγμα τις ώρες του ύπνου του, που σε καθημερινή βάση είναι τουλάχιστον δέκα! Η σωστή προπόνηση και η σωστή διατροφή μαζί με την «σπαρτιάτικη» καθημερινότητά του, βοήθησαν τον Βικτόρ να δυναμώσει το κορμί του χωρίς να προσθέσει όγκο και βάρος, με στόχο την αποφυγή των τραυματισμών που ταλαιπωρούν πυκνά – συχνά όσους γίγαντες αθλητές αποφάσισαν να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος του πρωταθλητισμού.

Ο Γουεμπανιαμά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε από τις ομάδες του σαν παιδί – θαύμα, από το οποίο όλοι προσδοκούσαν να κερδίσουν χρήματα και δόξα. Έπαιρνε στη Ναντέρ μόνο τον χρόνο που αναλογούσε σε ένα αμούστακο παιδί που έπαιζε κόντρα σε άντρες, ενώ με την ίδια τρυφερότητα τον αντιμετώπισε και η Βιλερμπάν όταν έφτασε η ώρα να κάνει στα 17 του χρόνια το επόμενο, πολύ πιο ψηλό, βήμα.

Όταν ήχησε το καμπανάκι του κινδύνου με τρεις απανωτούς τραυματισμούς στην πρώτη του χρονιά στη Βιλερμπάν με την οποία υπέγραψε τον Ιούνιο του 2021 τριετές συμβόλαιο, όλοι συμφώνησαν να χαμηλώσει τους ρυθμούς και να παίξει σε ένα λιγότερο ανταγωνιστικό και πολύ πιο προστατευτικό περιβάλλον σε σχέση μ’ αυτό της Ευρωλίγκας. Η επιλογή να αγωνιστεί στην μικρότερων απαιτήσεων Λεβαλουά αποδείχθηκε σοφή, καθώς στην κρίσιμη χρονιά που έγινε draft στο ΝΒΑ δεν είχε ούτε μία ημέρα απουσίας λόγω τραυματισμού!

Ο Γουεμπανιαμά δείχνει ικανός να κερδίσει το στοίχημα και να δικαιώσει τις τεράστιες προσδοκίες που έχει γεννήσει όχι μόνο λόγω των σωματικών αλλά και των πνευματικών προσόντων του. Αν και από μικρός μύριζε τη δόξα και το χρήμα, με όλα τα βλέμματα να είναι καρφωμένα επίμονα πάνω του, κράτησε χαμηλό προφίλ και τα πόδια του στη γη. Δεν εγκατέλειψε τις σπουδές του, είχε πάντα καλούς βαθμούς στο σχολείο, αφοσιώθηκε στο σχέδιο όπου είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος, ενώ απέκτησε κλασική παιδεία τόσο στα γράμματα όσο και στην μουσική.

Η προετοιμασία του Γουεμπανιαμά για να μπει έτοιμος στον απαιτητικό κόσμο του ΝΒΑ ήταν πολύ προσεγμένη και σχολαστική σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα δεν ήταν πρόχειρο, τίποτα δεν έγινε με ρίσκο ή με βιασύνη. Η φήμη του είναι μεγαλύτερη από το μπόι του και πριν ακόμα δοκιμαστεί στο ΝΒΑ, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων όσων θα κληθεί να ανταγωνιστεί στην πρώτη του χρονιά εκεί. «Μόνο στην εφαρμογή Create στο 2K μπορεί να φτιάξει κανείς ένα τέτοιο υβρίδιο» δήλωσε γι’ αυτόν ο κορυφαίος σύγχρονος σουτέρ, Στεφ Κάρι, ενώ ακόμα πιο κολακευτικά ήταν τα λόγια του μεγάλου Λεμπρόν Τζέιμς: «Είναι μοναδικός όπως ένας μονόκερως. Μοιάζει με Άλιεν, δεν θα είναι γήινα όλα όσα θα κάνει σε λίγο καιρό».

Για την ιστορία, στο πρώτο παιχνίδι του στο ΝΒΑ ξημερώματα Πέμπτης, ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά επηρεάστηκε για λίγο από το τρακ ενός 20χρονου πρωτάρη, αλλά ξεδίπλωσε στο παρκέ μερικά από τα αδιαμφισβήτητα προσόντα του. Το ντεμπούτο του δεν συνδυάστηκε με νίκη καθώς οι Σπερς ηττήθηκαν στο Σαν Αντόνιο με 119-126 από τους Ντάλας Μάβερικς του Λούκας Ντόντσιτς, ο ίδιος όμως πρόλαβε να πετύχει 15 πόντους με 3/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και ένα κόψιμο σε 23 λεπτά συμμετοχής, αλλάζοντας μέχρι ενός σημείου τη ροή ενός αγώνα που είχε ξεκινήσει άσχημα για την ομάδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT