Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ διαχωρίζει τη Ρωσία από το Ισραήλ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ διαχωρίζει τη Ρωσία από το Ισραήλ

Εντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολυμπιακή εκεχειρία διαφοροποιεί την περίπτωση του Ισραήλ από αυτήν της Ρωσίας με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι αθλήτριες από τη χώρα της Μέσης Ανατολής να μπορούν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με τη σημαία τους. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίστηκε τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση του 2024 και η Ρωσία την κατηγόρησε «για δύο μέτρα και δύο σταθμά» καθώς οι Ρώσοι αναμένεται να αγωνιστούν χωρίς τα «χρώματά» τους.

«Απαιτούμε την ίση μεταχείριση για όλους τους αθλητές», ζήτησε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ΔΟΕ όμως χρεώνει στους Ρώσους την παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας των χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2022) και, γι’ αυτό τον λόγο, έλαβε μέτρα εναντίον της χώρας. 

«Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί αποτελούν συνέπειες της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ενώ ήταν σε εξέλιξη η διοργάνωση του 2022. Αυτό συνιστά παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του Ολυμπιακού Χάρτη», απάντησαν οι «αθάνατοι» στην κ. Ζαχάροβα.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων όμως στη Μέσα Ανατολή έχει βγάλει τον αθλητισμό από τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη ή επηρεάζονται από αυτήν. 

Ισραηλινές ομάδες μπάσκετ έχουν αποχωρήσει από διεθνείς διοργανώσεις, αθλητές και αθλήτριες σταμάτησαν την προετοιμασία τους και κάποιοι φόρεσαν στρατιωτικές στολές. Διοργανώσεις, όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο, ανατέθηκαν σε άλλες χώρες όπου τα ολυμπιακά ιδεώδη βρίσκονται μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τόνισε ότι οι αθλητές από την εμπόλεμη ζώνη θα γίνουν δεκτοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Οι αθλητές δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ και δεσμεύτηκε ότι, εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στους Ολυμπιακούς, θα υπάρξουν άμεσα μέτρα. Μάλιστα, παρέπεμψε στη διοργάνωση του Τόκιο. Στους Ολυμπιακούς του 2021, ο Αλγερινός τζουντόκα Νουρίν αποχώρησε από το ολυμπιακό τουρνουά για να μην αγωνιστεί απέναντι στον Ισραηλινό Μπούτμπουλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί ο Αλγερινός από τη ΔΟΕ.

Ολυμπιακοί με το ανώτατο επίπεδο συναγερμού

Η Εναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου αλλά στη Γαλλία, ήδη, βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. Η Οργανωτική Επιτροπή υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των Αγώνων αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για την επιτυχία τους. Οι μνήμες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 είναι νωπές και ο Τόμας Μπαχ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι, στο Μόναχο, ο θεσμός δέχτηκε μεγάλο πλήγμα.

Ο τρόπος που έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν οι Αγώνες αποτελεί… πονοκέφαλο στους ανθρώπους που σχετίζονται με την ασφάλεια της διοργάνωσης. Εμβληματικά κτίρια που συνδέονται με την ιστορία της πόλης θα αποτελέσουν εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή Αγώνων.

Στο Hotelde Ville θα διεξαχθεί η εκκίνηση του μαραθωνίου, στα Ηλύσια Πεδία θα πραγματοποιηθούν αγώνες ταε κβον ντό και ξιφασκία και στην Place de la Concorde οι φίλαθλοι θα μπορέσουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν σκέιτμπορντ, BMX κ.λπ.

Ακόμα και ο Σηκουάνας έχει μπει στην… υπηρεσία της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του 2024. Εκεί θα διεξαχθεί η τελετή Εναρξης, κάτι που αποτελεί ακόμα ένα… αγκάθι στο θέμα της ασφάλειας διότι για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί μία αντίστοιχη εκδήλωση σε ανοικτό χώρο. Οι όχθες του ποταμού αναμένεται να είναι γεμάτες από αστυνομικούς προκειμένου να αποφευχθεί κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα έχουν ως έδρα, εκτός από το Παρίσι, και άλλες πόλεις. Στη Λιλ θα διεξαχθούν αγώνες χάντμπολ και μπάσκετ, στη Ναντ, τη Μασσαλία και τη Λυών ποδόσφαιρο. Η θαλάσσια περιοχή της Μασσαλίας θα αποτελέσει το «γήπεδο» της ιστιοπλοΐας. 

Με στόχο να βρουν μεγάλα κύματα για το σερφ, οι διοργανωτές έφτασαν μέχρι την Ταϊτή. Η μεγάλη «ακτίνα» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων όμως προβληματίζει τους υπεύθυνους. Ιδιαίτερα σε μία εποχή που ηχούν πολεμικές σειρήνες και τρομοκρατικές απειλές σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή το θέμα της ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα τόσο των Γάλλων όσο και των ανθρώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT