Conference League και… βλέπουμε

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αποχαιρετούν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Γιουρόπα Λιγκ - Ολα τα σενάρια και η συνέχεια

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νύχτα του… Αγίου Βαρθολομαίου μετατράπηκε η βραδιά της Πέμπτης για τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που εκπροσωπούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Οι τρεις ήττες που γνώρισαν η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός εκμηδένισαν τις ελπίδες πρόκρισής τους ως πρώτοι των ομίλων τους στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ ώστε να βρεθούν αυτόματα στη φάση των 16. 

Εμεινε έτσι ανοικτή μόνο μια μικρή χαραμάδα για τη δεύτερη θέση, που θα τους κρατήσει μεν στη διοργάνωση αλλά θα τους στείλει να παίξουν αγώνες πλέι οφ με ομάδες που θα έλθουν ως τρίτες των ομίλων τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα είναι σίγουρα ένα αρκετά ψηλό εμπόδιο. 

Το πιθανότερο σενάριο είναι να διεκδικήσουν την ευρωπαϊκή τους συνέχεια μέσω της 3ης θέσης και του υποβιβασμού τους στο Conference League. Και οι τρεις μοιάζουν να έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά αυτόν τον στόχο έναντι των ουραγών των ομίλων τους.

Τίποτα, όμως, δεν είναι εξασφαλισμένο κι αν δεν προσέξουν στις επόμενες δύο αγωνιστικές, ειδικά στην τελευταία όπου παίζουν με τους άμεσους ανταγωνιστές τους, κινδυνεύουν να μείνουν πρόωρα εκτός Ευρώπης.

Ο ΠΑΟΚ

Η μόνη ομάδα που έχει εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή της συνέχεια και μετά τον Δεκέμβριο, είναι ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» κλείδωσε μεν μαθηματικά την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του Conference League, αλλά μόνο επιτυχία δεν το λες αυτό το ισόπαλο 2-2 με την Αμπερντίν στην Τούμπα. 

Δεν είναι μόνο ότι ήλθε απέναντι σε έναν πολύ αδύναμο αντίπαλο που έκανε μόλις δύο τελικές προσπάθειες και πέτυχε δύο γκολ. Είναι και ότι αυτοί οι δύο χαμένοι βαθμοί τον υποχρεώνουν να κερδίσει μέσα στη Φρανκφούρτη την Αϊντραχτ για να τερματίσει πρώτος στον όμιλό του και να προκριθεί απευθείας στους 16 της διοργάνωσης, εάν οι Γερμανοί νικήσουν στη Σκωτία όπως είναι πολύ πιθανό. 

Ως δεύτερος, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ ομάδα που θα έλθει ως τρίτη από όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και θα έχει μια δυσκολία για να συνεχίσει στη φάση των 16 της διοργάνωσης.

Με εξασφαλισμένη την πρόκριση του ΠΑΟΚ, ένα πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσουν και οι 4 ελληνικές ομάδες στο Conference League. Εάν οι τρεις του Γιουρόπα Λιγκ τερματίσουν στην 3η θέση των ομίλων τους, στόχος που δεν είναι εξασφαλισμένος αλλά μοιάζει εφικτός, θα συναντήσουν εκεί τον ΠΑΟΚ και θα σχηματίσουν έτσι μία τετράδα ανάμεσα στις 24 ομάδες που θα συνεχίσουν. 

Οι 8 απ’ αυτές θα περάσουν απευθείας στη φάση των 16 και οι υπόλοιπες θα σχηματίσουν 8 ζευγάρια, με τους νικητές να συμπληρώνουν τη 16άδα. Με το σενάριο αυτό, εάν συνεχίσουν οι ομάδες μας δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες μεταξύ τους στη φάση των 16. 

Η διασταύρωσή τους επιτρέπεται από τους προημιτελικούς και μετά.

Η βαθμολογική εικόνα των ομάδων μας στο Γιουρόπα Λιγκ τις φέρνει ακριβώς στην ίδια μοίρα, όλες στην 3η θέση των ομίλων τους με 4 βαθμούς, μετρώντας και οι τρεις από μία νίκη, δύο ήττες και μία ισοπαλία. 

Η επόμενη αγωνιστική τους δίνει την ευκαιρία με μία νίκη να κρατήσουν μισάνοικτη την πόρτα του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά ουσιαστικά μόνο για τη 2η θέση. Εάν δεν πάρουν κάτι βαθμολογικά στην 5η αγωνιστική, θα υποχρεωθούν είτε να κερδίσουν είτε να μην ηττηθούν (το πιθανότερο) στην τελευταία αγωνιστική όπου αντιμετωπίζουν και οι τρεις τις ομάδες που διεκδικούν μόνο την 3η θέση.

Η ΑΕΚ

Με τη διπλή ήττα της από τη Μαρσέιγ, η ΑΕΚ έμεινε 3η με 4 βαθμούς, τρεις λιγότερους από την 2η Μπράιτον, τέσσερις από τη γαλλική ομάδα και δύο παραπάνω από τον Αγιαξ. 

Στην επόμενη αγωνιστική αντιμετωπίζει τους Αγγλους στην OPAP Arena κι αν τους νικήσει, θα έχει ουσιαστικές ελπίδες για τη 2η θέση. Αν όχι, θα τα παίξει όλα μια ζαριά στο Αμστερνταμ με τον Αγιαξ, έχοντας (πιθανώς) την πολυτέλεια να βολευτεί εκεί με δύο αποτελέσματα. Με ήττα όμως σ’ αυτό το παιχνίδι, λογικά θα αποχαιρετήσει τα όπλα και θα αποκλειστεί, εκτός κι αν έχει νικήσει πιο πριν την Μπράιτον. Ακόμα και η ισοπαλία με τους Αγγλους, την υποχρεώνει να πάρει αποτέλεσμα στην Ολλανδία.

Ο Παναθηναϊκός

Διπλή στη σειρά ήττα από γαλλική ομάδα γνώρισε και ο Παναθηναϊκός. Η Ρεν έφτασε πια στους 9 βαθμούς και είναι ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση ενός ομίλου που έχει ακόμα μια εκκρεμότητα, το παιχνίδι Βιγιαρεάλ – Μακάμπι Χάιφα που θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου. 

Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα νικήσουν οι Ισπανοί, φτάνουν κι αυτοί στους 9 βαθμούς και για να τους πάρει ο Παναθηναϊκός τη 2η θέση, θα πρέπει να τους νικήσει στην έδρα τους, να νικήσει και την Μακάμπι στην Αθήνα ώστε να φτάσει στους 10 βαθμούς και να περιμένει μετά να μην ηττηθεί η Ρεν από τη Βιγιαρεάλ στη Γαλλία. Πολύ δύσκολο σενάριο αυτό. Το πιο λογικό θα είναι να παίξει την 3η θέση ο Παναθηναϊκός με τη Μακάμπι στην Αθήνα την τελευταία αγωνιστική, όπου θα χρειαστεί να μην ηττηθεί, εκτός κι αν πάρει κάτι στην Ισπανία νωρίτερα και φτιάξει διαφορά μεγαλύτερη των 4 βαθμών.

Ο Ολυμπιακός

Στην ίδια θέση είναι ο Ολυμπιακός. Μετά την ήττα του στο Λονδίνο, έμεινε στους 4 βαθμούς με τη Γουέστ Χαμ και τη Φράιμπουργκ να έχουν από 9. Ακόμα κι αν νικήσει στη Γερμανία την επόμενη αγωνιστική, ο πιο ρεαλιστικός στόχος του θα είναι η 3η θέση και για να την πάρει, ίσως χρειασθεί να μην ηττηθεί από την Μπάτσκα Τόπολα στο Φάληρο την τελευταία αγωνιστική. 

Εν ολίγοις, η μοίρα και των τριών ελληνικών ομάδων του Γιουρόπα Λιγκ είναι κοινή και μάλλον θα χρειασθεί να μην ηττηθούν στην τελευταία αγωνιστική για να συνεχίσουν στο Conference League, με ελάχιστες πιθανότητες για κάτι καλύτερο.

Η κατάταξη της UEFA

Η πολύ φτωχή βαθμολογική συγκομιδή των ομάδων μας στην 4η αγωνιστική των ομίλων κράτησε την Ελλάδα στη 19η θέση στο ranking της ΟΥΕΦΑ και την απομάκρυνε πολύ από τον στόχο της προνομιούχας 15ης θέσης, στόχος που μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές έμοιαζε εφικτός. 

Οι ελπίδες να προσπεράσουμε τέσσερις χώρες και να τερματίσουμε στη θέση αυτή στο τέλος της χρονιάς είναι υπαρκτές, αλλά κατά βάση θεωρητικές. Δεν θα χρειαστεί μόνο να κάνουν υπερβάσεις και προκρίσεις οι ομάδες μας, θα πρέπει να έχουν μεγάλες απώλειες και οι ομάδες των χωρών που προπορεύονται. 

Οι κρίσιμες θέσεις στο ranking της ΟΥΕΦΑ: 14η Δανία 28.950 (3/4 ομάδες της συνεχίζουν), 15η Νορβηγία 28.875 (2/4), 16η Σερβία 27.775 (3/5), 17η Ουκρανία 27.000 (2/5), 18η Ισραήλ 26.875 (2/4), 19η Ελλάς 26.525 (4/5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT